MADAME GINGER

Τα 10 μέρη στην Αθήνα με τις καλύτερες σούπες

H Madame Ginger δοκιμάζει τις καλύτερες σούπες της Αθήνας 24MEDIA Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson

Gingerάκι μου, εσύ που είσαι μια γυναίκα του σήμερα και διαβάζεις οpinions, μόδα, ομορφιά, wellness, σχέσεις, διασκέδαση, ζώδια, τηλεόραση και celebrity νέα στο Ladylike.gr, δεν μπορώ να σου περιγράψω τη χαρά μου που από εδώ και στο εξής θα βρίσκεις και τις δικές μου αγαπημένες επιλογές για φαγητό εδώ.

Όπως επίσης δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μπήκαμε σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, έτσι ώστε να μπορώ να σε στείλω στα αγαπημένα μου μέρη για σούπες κάθε λογής: για τη μαμαδίστικη, τη γαλλική, την ταϊλανδέζικη και τη βιετναμέζικη, τη vegan και την ξενυχτισμένη. Για σούπες μοναδικές, περιποιημένες, θρεπτικές, εμπνευσμένες ή παραδοσιακές αλλά πάντα, απολαυστικές.

Σου μάζεψα τα δέκα μου αγαπημένα -και διαφορετικά μεταξύ τους- μέρη για να βουτήξεις το κουτάλι σου (και το ψωμάκι σου θα προτείνω) στα πιάτα και τα μπολ τους. Θα σου πω και μερικά λόγια για αυτά τα μαγαζιά προκειμένου να ξέρεις πού τρως.

Για πάμε να ζεσταθούμε…

Tuk Tuk

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Tuk Tuk #ThaiFood #StreetFood #Veikou40 #koukaki

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thai Food (@tuktuk.thai.street.food.athens) στις

Πριν από δεκαοχτώ χρόνια, ο Μπάμπης Ασκερίδης ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Μπανγκόκ. Και την ερωτεύτηκε. Από τότε έφτιαξε πολλές φορές τις βαλίτσες του για την πόλη (η οποία μάλιστα αναδείχθηκε ως η πιο δημοφιλής για να επισκεφθεί κανείς το 2019) και μυήθηκε στην τέχνη της παραδοσιακής ταϊλανδέζικης κουζίνας.

Στην Ταϊλάνδη, λοιπόν, ένα αυθεντικό και ισορροπημένο γεύμα πρέπει να έχει απαραιτήτως τα εξής χαρακτηριστικά: κάτι υγρό, κάτι στεγνό, κάτι δροσερό και κάτι καυτερό. Το τέλειο υγρό στοιχείο που εγώ παραγγέλνω στο Τuk Τuk είναι η Tom Ka Khai, μια ελαφρώς γλυκιά, αρωματική και εξωτική σούπα με κοτόπουλο, γάλα καρύδας, λεμονόχορτο, φύλλα καφίρ, γκάλανγκαλ για μπαχαρικό και φρέσκο κόλιανδρο.

Είναι μια σούπα χορταστική και πλούσια για να τη μοιραστείς στα μπολ -memorabilia που έχει συλλέξει ο Μπάμπης από τη «γη των χαμόγελων». Είναι ένα πιάτο ιδανικό για να σε μυήσει στον βασικό τρόπο σερβιρίσματος φαγητού στην Ταϊλάνδη, στο family style που θέλει τα πιάτα να μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού.

Tuk Tuk, Βεΐκου 40, Κουκάκι. Τηλ: 2114051947

Feyrouz

οι καλύτερες σούπες της αθήνας Feyrouz / Madame Ginger

Αν κινείσαι στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, τότε μάλλον θα έχεις πέσει πάνω στην ουρά που σχηματίζεται τα μεσημέρια στον μικρό δρόμο της Καρόρη. Και αξίζει να σταθείς σ’ αυτή, γιατί όσοι έχουν φάει στο Feyrouz ξέρουν ότι είναι ένα από τα πιο πεντανόστιμα κι επιτυχημένα street food concepts που έχει αυτή τη στιγμή η πόλη.

Θέλοντας να μας μεταφέρει με τις γεύσεις του στη Μέση Ανατολή, μια οικογένεια με καταγωγή από την Αντιόχεια -την πόλη που ενώνει γευστικές αναφορές από τον Λίβανο, την Αρμενία και την Τουρκία- προσφέρει καθημερινά ταμπουλέ, ρύζι βοσπόρου, λαχματζούν και πεϊνιρλί σε διάφορες εκδοχές. Ό,τι κι αν επιλέξεις, σου προτείνω να το συνοδεύσεις με μία από τις σούπες.

Φτιάχνει τη συριάνα από συριανό κολοκύθι και αγριοθύμαρο από τη Συρία μαγειρεμένο με φινόκιο και λιαστή ντομάτα, τη γιαουρτόσουπα από γιαούρτι, ρύζι, ζωμό κοτόπουλου και τσιγαρισμένο δυόσμο, την παντζαρόσουπα με ξινόμηλο, καρότο, τζίντζερ και πορτοκάλι.

Η πιο αγαπημένη μου όμως (και πιο δημοφιλής) είναι η σούπα μαχλούτα «η ανάκατη», με κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα, ζωμό κοτόπουλου και άγριο κύμινο. Ακόμα και οι βιαστικοί που δεν προλαβαίνουν να κάτσουν να φάνε με την ησυχία τους θα δεις ότι βγαίνουν με το πεϊνιρλί ή το λαχματζούν τους κι ένα ποτήρι σούπα για συνοδευτικό.

Feyrouz, Καρόρη 23 & Αιόλου, Αθήνα. Τηλ: 2130318060

Cookoomela Grill

Πρόκειται για το πιο πρωτότυπο σουβλατζίδικο της Αθήνας, για ένα μαγαζί που δίνει τη μέγιστη προσοχή στην πρώτη του ύλη και βάζει στο σουβλάκι σου μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους μαριναρισμένα με μπαχαρικά και ψημένα στο grill.

Το Cookoomela Grill συστήνεται ως «ταχυφαγείο μεσογειακής φυτικής διατροφής» και το εννοεί. Χρησιμοποιεί επιλεγμένα υλικά από μικρούς παραγωγούς, με κριτήριο την ποιότητα και τη γεύση της πρώτης ύλης, αναζητά προμηθευτές που ενστερνίζονται τις οικολογικές πρακτικές, τον σεβασμό στη φύση και σε όλα τα έμβια όντα και προσπαθεί να αφήνει το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Μαζί με το σουβλάκι-ναυαρχίδα του φτιάχνει και σούπες ημέρας με φαντασία. Μπορεί να βρεις μία από βιολογικά ρεβίθια, μανιτάρια με δενδρολίβανο και κάρυ, μία βελουτέ από 10 είδη μανιταριών με κάστανο, τα vegan γιουβαρλάκια σε βελουτέ σελινόριζας, τον πικάντικο τραχανά γλυκιάς κολοκύθας σε βιολογικό γάλα σόγιας και πολλές άλλες.

Νομίζω ότι εκείνη που δεν θα ξεχάσω ήταν αυτή η βελουτέ παντζαριού με καραμελωμένα ρεβίθια. Μπορεί να μην την έχει συνέχεια διαθέσιμη, αλλά δεν είναι ωραίο να υπάρχει και το στοιχείο της έκπληξης στο φαγητό; Νομίζω πως ναι.

Cookoomela Grill, Θεμιστοκλέους 43-45, Eξάρχεια. Τηλ: 2111822343

Νοστιμιές της Μαίρης

 

 

Οι καλύτερες σούπες της πόλης. Νοστιμιές της Μαίρης / 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιατζόγλου - Watkinson
Νοστιμιές της Μαίρης

Στην Κυψελάρα μου, μία από τις πιο σταθερές αξίες για περιποιημένο μαμαδίστικο φαγητό είναι οι Νοστιμιές της Μαίρης. Αρχικά, βρίσκεται στην πιο hip τοποθεσία τώρα που διαβάζεις για να βγει και να γνωρίσει κανείς αυτή τη συνοικία της Αθήνας, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου που υπήρξε διαχρονικά προορισμός για διανοούμενους, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ψαγμένους Αθηναίους και καλοφαγάδες.

Όλο το καλό ελληνικό θέατρο αγαπά και τιμά καθημερινά με την παρουσία του τη Μαίρη, τις νοστιμιές της που στέκονται στο ίδιο σημείο τα τελευταία 25 χρόνια, τις φοβερές της πίτες, τα μαγειρευτά αλλά και τις σούπες της που είναι συνταγές παραδοσιακές και γνώριμες.

Ξεχωρίζω τη σωστά χυλωμένη φασολάδα της και την κολοκυθόσουπα που φτιάχνει αυτή την εποχή, με κολοκύθες από το χωράφι της παρακαλώ.

Νοστιμιές της Μαίρης, Ύδρας 2, Κυψέλη. Τηλ: 2108213136

Chez Lucien

Οι καλύτερες σούπες της Αθήνας Chez Lucien / 24MEDIA / Γιώργος Βελλής

Το πλέον θρυλικό γαλλικό ταβερνείο των Πετραλώνων βρήκε πρόσφατα το νέο του σπίτι στον πολυχώρο του Bios στην Πειραιώς. Τα τελευταία 20 χρόνια, η ομάδα του Chez Lucien έχει χορτάσει την Αθήνα με κλασικό κι ανεπιτήδευτο γαλλικό φαγητό με ζουμερές entrecôte, πατάτες gratin dauphinois και κρεμ μπρουλέ.

Πλέον μαγειρεύει στην ανοιχτή κουζίνα του Bios Home Kitchen και θα βρίσκεται εκεί όλο τον χειμώνα, ενώ από το μενού δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο iconic πιάτο του Chez Lucien , η κρεμμυδόσουπα γκρατινέ που έχει φανατικούς οπαδούς.

Για την ιστορία, λέγεται πως τη συγκεκριμένη σούπα την οφείλουμε στη Λυών του 19ου αιώνα και στους εργάτες μεταξιού της πόλης που ήθελαν το καθημερινό τους φαγητό να είναι θρεπτικό, οικονομικό, φτιαγμένο με προϊόντα που μπορούσαν να βρουν εύκολα.

Δεν είναι μόνο ένα πιάτο ιδανικό για τις κρύες μέρες, είναι ακαταμάχητα νόστιμο. Είναι ίσως η μοναδική σούπα που κάνει το απόλυτο ζευγάρι με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, για να το ζήσουμε σωστά και αλά γαλλικά.

Chez Lucien, Πειραιώς 84, Αθήνα. Τηλ: 2103425335

Baba Ghanoush

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

@babaghanoushathens by day & night! #falafel #falafelrestaurant #restaurant #athens #athensrestaurants #lebanesefood #gastronomy

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Baba Ghanoush Athens (@babaghanoushathens) στις

Tο απόλυτο meeting point για φαγητό στην Πλατεία Βαρνάβα, είναι μικρό, κομψό και σερβίρει την αυθεντική λιβανέζικη συνταγή φαλάφελ, σε συνδυασμό με μαροκινές γεύσεις. Εκτός από το ότι είναι ένα ορεκτικό πιάτο που τρώγεται στη Μέση Ανατολή και αποτελείται από καπνιστή μελιτζάνα, σκόρδο και ταχίνι, το όνομά του σημαίνει και «κακομαθημένος μπαμπάς», λένε ότι αναφέρεται στον δημιουργό του, ένα μέλος του βασιλικού χαρεμιού.

Ο λόγος για το Baba Ghanoush, ένα από τα πιο αγαπημένα μου μαγαζιά στην Αθήνα για αραβικό φαγητό το οποίο άνοιξε από δύο σκηνοθέτες, τον Γιώργο Νούσια και τη Χριστίνα Ιωακειμίδη. Παρότι, λοιπόν, ο Γιώργος έχει γυρίσει τις ταινίες «Το Κακό» και «Το Κακό – Στην εποχή των ηρώων» με τα αιμοδιψή ζόμπι, το Baba Ghanoush είναι ο τέλειος προορισμός για χορτοφάγους στο Παγκράτι.

Εκτός από το εκπληκτικό φαλάφελ από τα χεράκια της μαγείρισσας, της Προύσρα από το Μαρόκο πρέπει να δοκιμάσεις τις σούπες ημέρας του Baba Ghanoush. Είναι vegan και θαύμα, όπως αυτή με το σπανάκι και το μπρόκολο που σερβίρεται ζεστή και με κρουτόν.

Baba Ganoush, Εμπεδοκλέους 25, Παγκράτι. Τηλ: 2121050351

Madame PhúManChú

Είναι το βιετναμέζικο που έλειπε από το, κατά τ’ άλλα γεμάτο με asian επιλογές, κέντρο της Αθήνας. Έχει αυθεντικές συνταγές από τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και πεντανόστιμα πιάτα. Είναι μια ιδέα του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη που δημιούργησε το πρώτο bar -restaurant της πόλης με ταϊλανδέζικη κουζίνα στην Πλατεία Θεάτρου, φιλοξενώντας ένα χαρμάνι κουλ ανθρώπων από τα μέσα του ‘90 μέχρι το 2009.

Το τελευταίο εγχείρημα του, λοιπόν, είναι το Madame PhúManChú, όπου εκεί θα βρεις τη pho, μια σούπα από το Ανόι, περιποιημένη με ζεστά μπαχαρικά. Θα νιώσεις την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο και θα απολαύσεις ένα πιάτο που έχει μεράκι, αφού χρειάζεται τουλάχιστον δέκα ώρες βράσιμο.

Και να θυμάσαι, πρέπει να ρουφήξεις τα noodles δυνατά, γιατί στην Ασία, όσο πιο πολύ θόρυβο κάνεις κι όσο πιο πολύ αέρα συγκεντρώσεις, τόσο πιο πολύ πιστεύουν ότι θα νιώσεις τις γεύσεις της σούπας σου και θα ευχαριστηθείς το φαγητό σου.

Madame PhúManChú, Πραξιτέλους 36 & Σκουλενίου 4, Αθήνα. Τηλ: 2103231366

Οινομαγειρείο «Η Ήπειρος»

Να και οι σούπες για τα νυχτοπούλια. Όχι ότι δεν μπορείς να τις απολαύσεις και το μεσημέρι στο οινομαγειρείο η Ήπειρος, που ανοίγει καθημερινά στις 6 το ξημέρωμα και κλείνει στις 8 το βράδυ (το Σάββατο λειτουργεί όλο το 24ωρο) αλλά εκεί θα βρεις όλα αυτά τα ελληνικά πιάτα που είναι βάλσαμο για το στομάχι μετά τα ποτά.

Στη βιτρίνα αυτού του οινομαγειρείου που βρίσκεται μέσα στην κεντρική αγορά της Αθήνας θα δεις τις πλέον διάσημες οχτώ σούπες του: πατσά μοσχαρίσιο, πόδι μοσχαρίσιο, μοσχάρι βραστό, γίδα βραστή, κοτόσουπα, γίδα κριθαράκι, ψάρι βραστό και μία από τις καλύτερες μαγειρίτσες που μπορείς να φας όποτε θες αλλά και να τη βγάλεις στο τραπέζι του Μ. Σαββάτου στο σπίτι σου, αφού πρώτα περάσεις από την Ήπειρο με την κατσαρόλα σου.

Να γνωρίσεις και το αγαπημένο μου κορίτσι Ράνια Καρατζένη που και οκτώ γλώσσες ξέρει και συνεχίζει με μεράκι την κληρονομιά του πατέρα της Τζίμη, του τελευταίου των παλιών καλών μαγείρων.

Ο Τζίμης, λοιπόν, ήθελε πάντα να τους ευχαριστεί όλους, τόσο τους διάσημους που τον προτιμούσαν, όσο και τους ανθρώπους της αγοράς που τον εμπιστεύονταν και συνεχίζουν να τρώνε στο μαγαζί του, μαζί με τη μισή Αθήνα που ξενυχτάει και τους τουρίστες που πλέον έχουν ανακαλύψει αυτό το κρυμμένο διαμάντι.

Οινομαγειρείο «Η Ήπειρος», Φιλοποίμενος 4 & Στοά Μανέτα, Κεντρική Αγορά Αθηνών. Τηλ: 210324077

Για τις φορές εκείνες που δεν έχεις κουράγια να βγεις έξω και προτιμάς να απολαύσεις τη σούπα σου στο σπιτάκι σου, εδώ είμαι εγώ για εσένα. Σου έχω 7 comfort σούπες για τις κρύες νύχτες του χειμώνα για να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.