ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπιτικό και πανεύκολο παγωτό μόκα-ταχίνι, χωρίς παγωτομηχανή

Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι το σπιτικό παγωτό είναι μεγάλος μπελάς. Είμαι εδώ για να σε πείσω για το αντίθετο. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις ένα παγωτό χωρίς κόπο ή τεχνικές και που εύκολα γίνεται vegan.

Έντονη γεύση από καφέ και κακάο, υπέροχα κρεμώδης υφή από μέλι και ταχίνι: ιδού το νέο αγαπημένο σου παγωτό μόκα-ταχίνι. Σαν να τρως μια μπουκιά σοκολατένιου χαλβά και να την ακολουθείς με μια μεγάλη ρουφηξιά καφέ. Αν αντικαταστήσεις 2 υλικά, γίνεται vegan, πανεύκολα. Μην περιμένεις άλλο: φτιάξε το δικό σου παγωτό (που είναι και σχετικά healthy), αφού μπορείς.

Εύκολο παγωτό μόκα-ταχίνι χωρίς παγωτομηχανή

Μερίδες: 10

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 7 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 8 ώρες

Σκεύος: μακρόστενη αντικολλητική φόρμα για κέικ

Υλικά για το παγωτό μόκα-ταχίνι:

400 ml φυτική κρέμα μαγειρικής ή κρέμα γάλακτος light ή κρέμα καρύδας

400 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα)

20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

1 ½ κ.σ. στιγμιαίο καφέ σε κόκκους

2 κ.σ. κορν φλάουρ, κοσκινισμένο (περίπου 30 γρ.)

240 γρ. μέλι (ή maple syrup)

90 γρ. ταχίνι

1 κ.σ. λικέρ καφέ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1) Σε κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα, το γάλα καρύδας, το κακάο, τον στιγμιαίο καφέ και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα.

2) Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια για 6-7 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση και να πήξει ελαφρώς από το κορν φλάουρ.

3) Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, το ταχίνι και το λικέρ καφέ. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να ενσωματωθούν.

4) Αφήνουμε το τελικό μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 40 λεπτά. Κάθε τόσο ανακατεύουμε με το σύρμα.

5) Μεταφέρουμε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα κέικ και καλύπτουμε την επιφάνειά του με διάφανη μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται σε αυτό. Καλύπτουμε σφιχτά όλη τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6-8 ώρες.

6) Όταν παγώσει πλήρως, για να μπορέσουμε να σερβίρουμε και να απολαύσουμε το παγωτό σε μπάλες, βγάζουμε την φόρμα για 15-20 λεπτά στον πάγκο για να φτάσει την επιθυμητή υφή.

Extra tips:

Μπορείς αν θέλεις να κάνεις τις παρακάτω αντικαταστάσεις:

για vegan παγωτό: να βάλεις κρέμα καρύδας ή κρέμα σόγιας, αντί για κοινή φυτική κρέμα (που κάποιες φορές περιέχει λακτόζη) και maple syrup ή σιρόπι αγαύης αντί για μέλι.

να βάλεις φουντουκοβούτυρο αντί για ταχίνι, για γεύση που θα σου θυμίσει φουντουκένιο καφέ

να βάλεις 1-2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας αντί για λικέρ καφέ

Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.