FOOD FACTORY

Συνταγή για τα πιο αφράτα, λαχταριστά μελομακάρονα

Μπαίνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε υπέροχα και χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα. Δεν είναι αργά, προλαβαίνεις να τα φτιάξεις ακόμα και τώρα.

μελομακάρονα

Υλικά

100 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. κανέλα
620 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι

240 ml.ελαιόλαδο
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
1/4 φλ. λικέρ τεντούρα (ή 1/4 φλ. κονιάκ και 1 κ.γ. γαρίφαλο)
1 κ.σ. σόδα
4 κ.σ. χυμό λεμόνι
Γαρνιτούρα 400 γρμ. καρύδια (ψιλοκομμένα)

Για το σιρόπι

345 γρ. καστανή ζάχαρη
350 ml. μέλι
215 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να Σιγοβράσουν για περίπου 5-8 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το πορτοκάλι πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη σταματάμε το χτύπημα. Σε ένα μπολ που έχουμε βάλει τη σόδα, ρίχνουμε το λεμόνι, αφήνουμε να αφρίσει, ανακατεύουμε λίγο και το ρίχνουμε στη ζύμη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας. Με τη βοήθεια ενός μικρού scoop σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια (περίπου 9-11 γραμμάρια το ένα).

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα για 25 λεπτά. Μόλις βγουν από τον φούρνο τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και αμέσως μετά στο μπολ με τα καρύδια και Στη συνέχεια πάνω σε μία σχάρα με μια πιατέλα απο κάτω.