MAMA KNOWS BEST

7+1 συμβουλές από τη θεία Πηνελόπη για να νιώθεις νεότερη και να δείχνεις στα καλύτερά σου στα 40 (και άνω)

Μαρία Ντελάκου

Καλημέρα όμορφες! Όσες διαβάζετε αυτό το κείμενο και είστε άνω των 40 σάς στέλνω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς Και όσες είστε λίγο ή πολύ νεότερες συνεχίστε να διαβάζετε και κρατήστε τα λόγια της σοφής θείας σ΄ένα κουτάκι στο πίσω μέρος του μυαλού σας για όταν θα έρθει εκείνη η υπέροχη ώρα που θα ξεκινήσετε τη διαδρομή σας προς την ωριμότητα και την ολοκλήρωση.

Δεν ξέρω γιατί πολύς κόσμος φοβάται να μπει στα 40. Είναι, και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, η ωραιότερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, σίγουρα όσον αφορά στο ψυχολογικό της κομμάτι.

Είναι σαν όλες οι εμπειρίες να βρίσκουν μια θέση, όλες οι στιγμές να βρίσκουν νόημα, όλα τα «γιατί» την απάντησή τους. Είναι σαν ό,τι έχεις ζήσει και σε έχει πονέσει να είναι ένα αστειάκι που σε έχει κάνει τη γυναίκα που είσαι σήμερα και σαν να είσαι έτοιμη να αντιμετωπίσεις τα πάντα.

Μην βιαστείς να μου πεις ότι δεν αισθάνεσαι έτσι. Αυτό που θέλω να πω είναι πως από τα 40 και μετά, τα όπλα για να είσαι μια πανέτοιμη μαχήτρια σου έχουν δοθεί. Έχεις ζήσει σχεδόν τα πάντα και η βαλίτσα σου έχει μέσα όλων των ειδών τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις.

Αν θες, τότε μπορείς να πατήσεις γερά στα πόδια σου και να είσαι δυνατή

Αυτό είναι και το πρώτο tip νεότητας που έχω να σου δώσω. Μια γυναίκα στα 40 της έχει αυτοπεποίθηση, είναι υπέροχη και ακαταμάχητη. Μην αφήσεις την κούραση, τις καθημερινές υποχρεώσεις, κάποια απώλεια ή απογοήτευση να σε πτοήσει. Να ξυπνάς το πρωί και να αγαπάς τον εαυτό σου όποια κατάσταση κι αν ζεις. Να είσαι πρώτα καλά εσύ, αν θες να είναι καλά και οι άλλοι. Βάλε αυτόν για πρώτο στόχο.

Φόρεσε το πιο πλατύ σου χαμόγελο

Η χαρούμενη γυναίκα είναι μια πανέμορφη γυναίκα. Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω μάλλον γιατί.
Θα έχεις παρατηρήσει φαντάζομαι πόσο πιο θελκτική γίνεσαι όταν είσαι σε κατάσταση χαράς. Αν όχι, δοκίμασέ το και θα δεις. Κάπου εδώ να σου πω πως βασικό στοιχείο νεότητας σε σχέση με το χαμόγελό σου είναι τα υγιή δόντια. Φρόντισε τα δόντια σου και δείξε τα στον κόσμο.

Ενυδατώσου

Δεν ξέρω αν το ‘χεις καταλάβει αλλά σ’ αυτό το blog θα κάνουμε συχνά αναφορές στα πολύ σημαντικά πράγματα μέχρι να τα εμπεδώσεις. Ξανά λέω λοιπόν: Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την ενυδάτωση του οργανισμού. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα ποτήρι νερό πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο και κάνε εικόνα τον εαυτό σου μ’ ένα μπουκάλι νερό στο χέρι όλη μέρα. Πιες μέχρι 3 λίτρα νερό και θα με θυμηθείς. Αν κάνεις γενικά κατακρατήσεις, θα ξεφουσκώσεις και το δέρμα σου θα είναι πάντα υγιές και λαμπερό. Επίσης, ενυδάτωνε συχνά το πρόσωπο, τον λαιμό και τα χέρια σου με κρέμες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην κοιμάσαι ποτέ με μακιγιάζ και χρησιμοποίησε μια καλή κρέμα νυκτός.

Χρησιμοποίησε το μακιγιάζ υπέρ σου και όχι κατά σου

Πολλές νομίζουμε πως όσο μεγαλώνουμε πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερο makeup για να καλύψουμε τυχόν ρυτίδες ή ατέλειες και αυτός είναι ένας τεράστιος μύθος.

Λατρεύω το μακιγιάζ, αλλά ξέρω καλά πια πως μεγαλώνοντας χρειάζεται να το χρησιμοποιώ με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι όταν ήμουν πιτσιρίκα. Η συμβουλή μου είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία makeup artist για να σας μάθει να κάνετε ένα καλό «βαμμένο-άβαφο» πρωινό look και ένα βραδινό makeup που να σας κολακεύει και να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά σας. Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ makeup σε όλο το πρόσωπο παρά μόνο στα σημεία που θέλουν κάλυψη, όπως πανάδες ή σπυράκια. Το απλώνω καλά με ένα πινελάκι και περνάω ένα ελαφρύ στρώμα πούδρας με ένα μεγάλο πινέλο. Στο τέλος ψεκάζω με ένα ενυδατικό σπρέι που θα βρεις σε αρκετές εταιρείες καλλυντικών για λάμψη, ενυδάτωση και σταθεροποίηση του μακιγιάζ. To πρόσωπό σας θα δείχνει υγιές και φρέσκο.

Πιάσε πίσω τα μαλλιά σου, να φανεί η αρχοντιά σου

Τα μαλλιά είναι ένα πάρα πολύ βασικό κομμάτι στην εικόνα μιας γυναίκας. Βάλε στον νου σου μια γυναίκα άνω των 40 που σ’ αρέσει πολύ και παρατήρησε τα μαλλιά της. Θα διαπιστώσεις πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι υγιή. Πολύ βασικό: Αν επιλέξεις να έχεις μακριά μαλλιά πρέπει να τα διατηρείς σούπερ υγιή, χωρίς ψαλίδα, καμένες άκρες κλπ. Επίλεξε να ανοίγεις το χρώμα των μαλλιών σου όσο μεγαλώνεις. Δεν εννοώ να γίνουμε όλες ξανθιές, αλλά έχε στο νου σου πως τα πολύ σκούρα μαλλιά τονίζουν περισσότερο τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπο, ενώ οι πιο φωτεινές αποχρώσεις φωτίζουν τα χαρακτηριστικά. Αν είσαι τολμηρή κάνε ένα ωραίο κοντό κούρεμα που θα σου ταιριάζει για να μοιάζεις πάντα περιποιημένη και αβίαστα cool. (Δες την Έλενα Χριστοπούλου και παραδειγματίσου!) Επίσης να σου πω πως κατά τη γνώμη μου η ψηλή αλογοουρά είναι ένα υπέροχο χτένισμα που αναδεικνύει την ομορφιά όλων των γυναικών και έχει την τσαχπινιά που χρειάζεται για να μοιάζεις όσο νέα νιώθεις.

Keep it simple

Κάνε ένα review στην γκαρνταρόμπα σου. Ξεφορτώσου όλα τα κομμάτια που φωνάζουν απεγνωσμένα clubbing 20χρονης και κράτα ό,τι κολακεύει τη σιλουέτα σου και αναδεικνύει την προσωπικότητά σου σ’ αυτή την υπέροχη φάση που διανύεις. Νομίζω πως όσο ωριμάζουμε η προσωπικότητά μας γίνεται πιο έντονη κι έτσι τα ρούχα μας πρέπει να μας συμπληρώνουν κι όχι να μας καπελώνουν. Για παράδειγμα το αγαπημένο σου τζιν με ένα λευκό πουκάμισο ή ένα t-shirt και ωραία αξεσουάρ είναι ένα διαχρονικά σικ outfit που ταιριάζει το ίδιο φανταστικά σε όλες τις ηλικιακές σου φάσεις. Εξίσου και το μαύρο σου φόρεμα με υπέροχες γόβες ή flats. Ένα κοστούμι με ένα απλό t-shirt και αθλητικά θα σε κάνει να μοιάζεις κούκλα, stylish και φρέσκια.

Χόρεψε

Βάλε μουσική στο σπίτι και δώστου να καταλάβει. Ο χορός κάνει κάτι στην ψυχολογία που δεν μπορώ να εξηγήσω. Μόλις σταματήσεις να χορεύεις ο ιδρώτας θα έχει διώξει κάθε στενοχωρημένο κύτταρό σου και θα νιώθεις σαν 15χρόνο από ενέργεια. Αν μπορείς γράψου σε μια σχολή και βάλε τον χορό στη ρουτίνα σου. Εκτός από τη διάθεση θα δεις και το κορμί σου να αλλάζει σχήμα σε εντυπωσιακό βαθμό.

Rock it

Αυτό είναι το δικό μου μυστικό και το +1 στον τίτλο του άρθρου. Μπορεί να γελάσεις, να διαφωνήσεις ή να μου θυμώσεις αλλά νομίζω (βασικά είμαι σίγουρη) πως οι ροκάδες μένουν για πάντα νέοι. Δες τον Mick Jagger, τον Steven Tyler, την Debbie Harry. Όταν θα μπορούμε να το κάνουμε ξανά, πάρε τους φίλους σου και πήγαινε σε μια rock καλοκαιρινή συναυλία. Βάλε το τζινάκι σου και ένα t-shirt με τα αθλητικά σου παπούτσια, περπάτησε με τους φίλους σου μέχρι τον συναυλιακό χώρο με μια μπύρα στο χέρι και άσε το κλίμα της φάσης να σε συνεπάρει. Σε λίγο χρόνο θα έχεις αφήσει τις έννοιες πίσω για λίγο, θα είσαι παρέα με όλο τον κόσμο που είναι δίπλα σου και θα νιώθεις πάλι έφηβη.

Με λίγα λόγια, η νεότητα είναι θέμα διάθεσης. Μην το βάζεις κάτω ποτέ και για κανένα λόγο. Η ζωή είναι μικρή κι αν οφείλεις κάτι στον εαυτό σου είναι να είσαι χαρούμενη.

Love
P