MAMA KNOWS BEST

Το μυστικό για την «τέλεια σχέση» είναι μάλλον το πιο απλό πράγμα στον κόσμο

Ιωάννα Χατζηανδρέου

Ποιο είναι το μαγικό φίλτρο που πίνουν μερικά ζευγάρια και έχουν υπέροχες σχέσεις; Τι είναι άραγε αυτό που κάνουν οι γυναίκες που έχουν αυτό το υπέροχο αγόρι που τις λατρεύει και ταιριάζουν τόσο μα τόσο πολύ, κι εσύ τρως τα μούτρα σου σε κάθε σχέση περισσότερο απ’ την προηγούμενη;

Σού έχω νέα.

Δεν υπάρχει τέλεια σχέση. Ούτε τέλειο αγόρι.

Υπάρχει, όμως, η κοινή απόφαση δύο ενηλίκων να είναι μαζί και να περνάνε καλά, χωρίς να βασανίζει ο ένας τον άλλο. Η τέλεια σχέση που εύχεσαι να έχεις εμπεριέχει πολλή δουλειά, πολλή υπομονή, ανιδιοτέλεια και αγάπη.

Εξηγώ: Αγάπη είναι να τον ακούς. Να αφήνεις τον εγωισμό σου στην άκρη όταν το ταίρι σου, σού επικοινωνεί πως μια συμπεριφορά σου -πολλές φορές αυτόματη- τον ενοχλεί ή τον πληγώνει. Και να κάνει κι εκείνος το ίδιο όταν του το ζητάς.

Τις πρώτες φορές που θα χρειαστεί να βάλεις φρένο στις αυτόματες συμπεριφορές σου για το καλό της σχέσης, θα νιώσεις ότι αδικείσαι και ότι κάνεις τρελή υποχώρηση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία εξελίσσεσαι, γίνεσαι καλύτερη και “handsdown” η σχέση λειτουργεί προς όφελος και των δύο.

Να βάλουμε όμως τα πράγματα σε σειρά.

Ο πιο βασικός παράγοντας για την ευτυχία σου, είσαι εσύ.

Χρειάζεται να ξέρεις τα «θέλω» και τα «δεν θέλω» σου. Είμαι σίγουρη πως μετά από απανωτές σχέσεις που δεν λειτούργησαν, ξέρεις πολύ καλά τι δεν θες. Όμως, πόσο σίγουρη είσαι πως γνωρίζεις τι θέλεις από μια σχέση και από τον σύντροφο που ψάχνεις;

Η λέξη- κλειδί, είναι η παρατήρηση. Παρατήρησε το μοτίβο που ακολουθείς στις σχέσεις που έχεις ήδη κάνει.
Τι είναι αυτό που επαναλαμβανόμενα επιλέγεις, αλλά δεν σού βγαίνει όπως το φαντάζεσαι;

Θα σού δώσω ένα παράδειγμα. Ας πούμε πως, συχνά πυκνά πιάνεις τον εαυτό σου να έλκεται από badboys. Ξέρεις, αυτά τα γοητευτικά αγόρια, που είναι ασυμβίβαστα και μποέμ;

Είσαι, ας πούμε από τις γυναίκες που βαριούνται εύκολα ένα αγόρι που είναι πολύ καλό μαζί τους.
Γνωρίζεις λοιπόν ένα «κακό αγόρι» και ιδανικά, σ’ ερωτεύεται. Θέλει, όμως, να πηγαίνει διακοπές με τους φίλους του 1 βδομάδα στη Μύκονο χωρίς εσένα, πάει για μπίρες με τους συναδέλφους του μετά τη δουλειά πιο συχνά απ’ ό,τι θα ήθελες, μιλάει με διάφορα κορίτσια στα chats των social media (αυτά του στέλνουν, αυτός κύριος), και διάφορα άλλα που σου κάνουν τα νεύρα κουρέλια και τη ψυχολογία σφουγγαρόπανο.

Ξέρεις κάτι; Γι’ αυτό τα λένε κακά αγόρια. Γιατί κάνουν αυτό που θέλουν χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους αν εσένα σ’ αρέσει ή όχι.

Η «σωστή» συμπεριφορά σε μια τέτοια σχέση, αλλά και σε κάθε σχέση, είναι να αφήνεις τον άλλο ελεύθερο να κάνει αυτό που θέλει.

Σε σχέση είμαστε με κάποιον όχι για να τον αλλάξουμε, αλλά για να γιορτάσουμε την προσωπικότητά του.
Αν σ΄ ενοχλούν οι επιλογές του, κι εκείνος δεν το καταλαβαίνει, εσύ θα βασανίζεσαι και όλο αυτό θα καταλήξει σε Βατερλώ κατά σου. Άρα, δεν είναι η σωστή επιλογή για σένα.

Αν ψάχνεις κάποιον που θα προτιμούσε να έρθει στην αγκαλιά σου μετά τη δουλειά, να κάνετε διακοπές μαζί, να τον λατρεύουν οι φίλες σου κόκ, τότε τόσο καιρό κοιτάς σε λάθος κατεύθυνση. Που σημαίνει πως όλα ξεκινάνε από σένα, τα πραγματικά «θέλω» σου και τις επιλογές σου.

Γράψε λοιπόν μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που θέλεις να έχει το ιδανικό σου ταίρι. Μην ντραπείς να γράψεις ό,τι πιο τρελό σου έρθει στο μυαλό. Κανείς δεν θα σε κρίνει. Είναι η δική σου λίστα, οι δικές σου επιλογές, το δικό σου ιδανικό και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν.

Θα εκπλαγείς με τον εαυτό σου, είμαι σίγουρη. Νομίζουμε ότι ξέρουμε τι θέλουμε μέχρι τη στιγμή που θα κάτσουμε να συγκεντρωθούμε πραγματικά και να σκεφτούμε. Τότε μόνο θα έρθει στην επιφάνεια η αλήθεια μας.

Απλά γράψε πώς τον θέλεις. Τι ενδιαφέροντα θέλεις να έχει, πώς να μοιάζει εξωτερικά, σε τι Θεό να πιστεύει, τα γούστα του, τη στάση ζωής που θέλεις να ακολουθεί, πώς θα του αρέσει να διασκεδάζει και το κυριότερο:
Πώς θέλεις να σ’ αγαπάει;

Αν ξέρεις καλά τι θέλεις, θα αρχίσεις να εστιάζεις και να αναγνωρίζεις τους ανθρώπους που έχουν τα χαρακτηριστικά που θέλεις.

Αν για παράδειγμα νιώθεις έτοιμη να δεσμευτείς στην ιδέα της δημιουργίας οικογένειας, θα σταματήσεις να κοιτάς τα αγόρια που καθόλου δεν είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο.

Σου έχω φτιάξει 2 λίστες στο Spotify μου για να ακούς την ώρα που θα οραματίζεσαι το σωστό αγόρι!
(Love in a Rock trashcan και Love in a Soul trashcan)

Σ’ αυτό το σημείο, μην ξεχάσω να σου πω ότι όσο κοντά κι αν είναι το αγόρι σου στο ιδανικό, θα έχει κάποια ελαττώματα που δεν θα αντέχονται. Έχεις άλλωστε κι εσύ μερικά απ’ αυτά. Εκεί χρειάζεται να ζυγίσεις τι σου κοστίζει το κάθε του ελάττωμα. Για ποια προτερήματα είσαι διατεθειμένη να ανεχτείς ένα ελάττωμα;

Δεν είναι μαγικό κόλπο. Είναι η απλή συνταγή της αυτογνωσίας και κατ’ επέκταση της έλξης όλων όσων χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένη.

Όταν θα ξέρεις ποια είσαι και πώς θέλεις ν’ αγαπιέσαι θα έρθει στη ζωή σου κάποιος που όλα αυτά που σε άλλους φάνταζαν φυλακή, γι’ αυτόν θα είναι, αυτονόητα.

Θα σ’ αφήσω με μια επική ατάκα που είπε κάποτε η μαμά μου σε μια φίλη μου. «Να βρεις ένα άντρα να τον λαχταράς. Αλλιώς, πώς θα του συγχωρήσεις τ’ ασυγχώρητα»;

Έπος.

LOVE
P