TSTORIES

Νέα Υόρκη: Οδηγός για το πρώτο σου ταξίδι στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ

Αν υπάρχει ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείς έστω μία φορά στη ζωή σου, δεν είναι άλλο από την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Νέα Υόρκη! Προορισμός που έχεις δει σε πολλές ταινίες και σειρές και που φτάνοντας εκεί, το wow effect είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που έχεις δει στην τηλεόραση ή το σινεμά.

Μια πόλη μαγική, πολύχρωμη γεμάτη φως και ενέργεια. Μια πόλη που αν δεν κινείσαι στους ρυθμούς της δύσκολα θα προλάβεις να την εξερευνήσεις μέσα σε δύο εβδομάδες. Μια πόλη όπου σε κάθε γωνία της κρύβεται και κάτι νέο να ανακαλύψεις. Οι πολυσύχναστοι δρόμοι της, οι διαφορετικές κουλτούρες και οι γεύσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη, σε συνδυασμό με τις τεράστιες μαρκίζες με τις πολύχρωμες διαφημίσεις που σου τραβούν την προσοχή καθώς περπατάς, είναι από μόνα τους αρκετά για να σε κάνουν να ερωτευτείς τη Νέα Υόρκη. Από τα εμβληματικά ορόσημα όπως η Γέφυρα του Μπρούκλιν, οι Times Square και το Empire State Buliding, μέχρι την απίστευτη γαστρονομική σκηνή της πόλης και τα συναρπαστικά μουσεία, θα μπορούσε κανείς να περάσει μήνες ολόκληρους εξερευνώντας τη Νέα Υόρκη.

Ακριβώς γι’αυτό το λόγο και για να κάνω τη ζωή σου πιο εύκολη, ακολουθεί ο απόλυτος ταξιδιωτικός οδηγός για το πρώτο σου ταξίδι στη Νέα Υόρκη! Για να μην πελαγώσεις.

First things first

Γλώσσα: Τα αγγλικά είναι η κύρια γλώσσα που ομιλείται στη Νέα Υόρκη, αλλά επειδή η πόλη ήταν κόμβος μετανάστευσης, θα ακούσεις συχνά πολλά ιταλικά και ισπανικά τόσο όσο περπατάς έξω, όσο και σε καταστήματα και εστιατόρια καθώς οι περισσότεροι που εργάζονται σε αυτά είναι από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική.

Νόμισμα: Δολάριο ΗΠΑ ($) 

Πιστωτικές κάρτες και τράπεζες: Η πόλη είναι γεμάτη ATM και τα περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα δέχονται πιστωτικές κάρτες, αλλά και πληρωμές ανέπαφες μέσω κινητού τηλεφώνου.
Έχε υπόψη σου ότι σε πολλά μέρη μπορεί να μη δέχονται καν μετρητά καθώς προτιμάται παντού η χρήση πιστωτικής και debit κάρτας.

Καλύτερη περίοδος για ταξίδι: Δεν υπάρχει κακή στιγμή να επισκεφθείς τη Νέα Υόρκη. Είτε θέλεις να τη δεις στολισμένη τα Χριστούγεννα, να αλλάξεις χρονιά στην Times Square ή να βρεθείς εκεί όταν έχει περισσότερη ζέστη, θα βρεις πάντα κάτι να κάνεις. Όποια εποχή του χρόνου και να επιλέξεις. Για ευχάριστο καιρό, η καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι την άνοιξη (Απρίλιος έως Ιούνιος) και το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος έως αρχές Νοεμβρίου). Αν πάλι αναρωτιέσαι αν υπάρχει πιο οικονομική εποχή, τα μέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου είναι η καλύτερη περίοδος.

Χρήσιμη συμβουλή: Εάν επισκεφθείς την Νέα Υόρκη Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, έχε υπόψη σου ότι μπορεί να χιονίσει. Πάρε μαζί σου μπότες για χιόνι καθώς και ζεστά ρούχα για να σε κρατάνε ζεστή όσο βολτάρεις στην πόλη.

Getting around

Η Νέα Υόρκη χωρίζεται σε πολλές διαφορετικές γειτονιές, η καθεμία με μια μοναδική ατμόσφαιρα. Εδώ είναι οι καλύτεροι τρόποι για να κινηθείς από το Μανχάταν στο Μπρούκλιν, στο Upper East Side και παντού ενδιάμεσα:

Μετρό: Το μετρό είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθεί κανείς στη Νέα Υόρκη. Θα αποφύγεις την τρελή κίνηση των δρόμων, ενώ παράλληλα είναι και η πιο οικονομική εκδοχή μετά το περπάτημα φυσικά! Το καλό με το μετρό της Νέας Υόρκης είναι πως μπορείς πλέον να χρησιμοποιήσεις μόνο την κάρτα ή το κινητό σου για να μετακινηθείς από τον ένα σταθμό στον άλλο χωρίς να χρειαστεί να χάσεις χρόνο για να περιμένεις στην ουρά για να εκδόσεις εισιτήριο. Τα τρένα λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα και μπορείς από πριν να κατεβάσεις στο κινητό σου τον χάρτη του NYcity Metro για να είσαι σίγουρη για τις στάσεις.

Uber/Taxi: Εάν πάλι έχεις πολλές αποσκευές ή τσάντες για ψώνια, είναι πιο εύκολο να πάρεις ταξί παρά να επιβιβαστείς σε ένα από τα γεμάτα τρένα του μετρό. Παρόλο που τα ταξί είναι μέρος της κουλτούρας της Νέας Υόρκης, συνιστώ ανεπιφύλακτα να προτιμήσεις ένα Uber. Οι οδηγοί είναι πιο αξιόπιστοι και οι ναύλοι φθηνότεροι. Βέβαια όταν λέω φθηνότεροι, υπολόγιζε ότι για κάθε διαδρομή θα πληρώνεις περίπου από 10 δολάρια και πάνω.

Περπάτημα: Ετοιμαστείτε να περπατήσετε πολύ! Με τα περισσότερα από τα κορυφαία αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, δε χρειάζεται να μετακινείσαι όλη την ώρα με μετρό. Άλλωστε είμαι της άποψης πως αν δεν την περπατήσεις την πόλη, δεν μπορείς να τη γνωρίσεις. Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη που μπορείς να την περπατήσεις και να ανακαλύψεις όμορφα σημεία και μαγαζιά στο δρόμο, αλλά από την άλλη, μπορείς εύκολα να κουραστείς, καθώς δεν τους φαίνεται, αλλά οι αποστάσεις από το ένα τετράγωνο στο άλλο είναι μεγαλούτσικες.

Πού να μείνεις

Οι πέντε βασικοί δήμοι είναι: Μπρονξ, Μπρούκλιν, Μανχάταν, Queens, Staten Island.

Κάθε περιοχή έχει τη γοητεία της και υπάρχουν αμέτρητες γειτονιές σε κάθε μία. Πάρα πολλοί άνθρωποι περνούν όλο το ταξίδι τους στο Μανχάταν, αλλά είναι πολύ κρίμα να μην κινηθείς και στους άλλους δήμους. Έστω και λίγο.

Όταν ετοιμάσεις τη λίστα με τα πράγματα που θέλεις να δεις, συγκέντρωσέ τα βάσει περιοχών ώστε να κινείσαι μεθοδικά και να αφιερώσεις συγκεκριμένες ημέρες σε κάθε δήμο χωρίς να πηγαίνεις συνέχεια στα ίδια και τα ίδια.

Όσον αφορά τη διαμονή, υπάρχουν μερικές γειτονιές που- κατά τη γνώμη μου- είναι εξαιρετικές για όσους επισκέπτονται την πόλη για πρώτη φορά. Οι αγαπημένες μου περιοχές είναι το Midtown, το SoHo και το Chelsea!

Πού να φας

Η Νέα Υόρκη είναι γνωστή για την πίτσα και τα bagel της, τα hotdog και τα burger της – και φυσικά, είναι όλα πεντανόστιμα. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά είδη παγκόσμιων κουζινών, ειδών φαγητού και γεύσεων, που είναι κρίμα να τα παραλείψεις. Έχω συγκεντρώσει τα αγαπημένα μου εστιατόρια για φαγητό στη Νέα Υόρκη και σου τα προτείνω, ειδικά αν θέλεις να ταξιδέψεις on budget!

Προσωπικά αγαπώ τα food hall, τις κλειστές αγορές φαγητών που έχουν συγκεντρωμένα διαφορετικά είδη φαγητού και γεύσεων και γι’αυτό θα ξεκινήσω από αυτά. Επίσης, οι τιμές τους είναι λίγο καλύτερες από τα μεμονωμένα μαγαζιά, καθώς έχουν τη λογική πάγκων και street food.

Chelsea Market:Η αγορά του Chelsea είναι απαραίτητη στάση για όσους αγαπούν το φαγητό. Σε ένα πρώην εργαστήριο παραγωγής μπισκότων, industrial αισθητικής, βρίσκεται μέσα μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών κουζινών για όλα τα γούστα. Από πρωινό μέχρι βραδινό. Κρασί, φαγητό μέχρι shopping για το σπίτι, το συγκεκριμένο market έχει τα πάντα.

Gansevoort Liberty Market: Ένα ακόμα food market αυτή τη φορά πιο νότια, στο Oculus at Westfield World Trade Cente, βρίσκεται το Gansevoort Liberty Market, μια ακόμα πεντανόστιμη αγορά φαγητών με μαγαζάκια και γεύσεις για όλα τα γούστα.

Eataly: Στη γειτονιά Flatiron Nomad θα βρεις άλλο ένα φανταστικό food market αλλά μόνο με ιταλικές γεύσεις. Τα EATALY θα τα βρεις και στην Ιταλία, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία του κόσμου και αν είσαι λάτρης της Ιταλικής κουζίνας και κουλτούρας, θα τα λατρέψεις.

Joe’s Pizza: Η Joe’s Pizza, που ιδρύθηκε το 1975, φτιάχνει μερικές από τις καλύτερες πίτσα στη Νέα Υόρκη. Δεν είμαι ο μόνη που το πιστεύει. Είναι αγαπημένο μεταξύ διασημοτήτων, όπως ο Ben Affleck, αλλά και ο Obama.

Momofuku Noodle: Το Momofuku Noodle ήταν το πρώτο Momofuku που άνοιξε το 2004 από τον διάσημο σεφ Ντέιβιντ Τσέιντζ και 14 χρόνια αργότερα συνεχίζει να είναι τόσο καλό όσο στην αρχή.

Chalait:Το Chalait βρίσκεται στην πλατεία Hudson Square, στο NoMad και στην αγορά Chelsea, και είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη των Νεοϋορκέζων. Με το χαρακτηριστικό τσάι matcha και το τοστ αβοκάντο, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να σταματήσεις για πρωινό ή brunch πριν από μια μέρα γεμάτη αξιοθέατα.

Για τους λάτρεις των αμερικάνικων diner, προτείνω το Stardust, πολύ κοντά στην Times Square. Το προσωπικό ενώ σερβίρει, παράλληλα τραγουδάει και μάλιστα έχουν όλοι τους καταπληκτικές φωνές.

Must see and do

Η Νέα Υόρκη έχει διάσημες τοποθεσίες σε κάθε στροφή, υπέροχα εστιατόρια, βραβευμένες παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ και τόσες πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται όλες τις ώρες της ημέρας! Η λίστα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη, αλλά για το πρώτο σου ταξίδι στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, αυτά είναι μερικά από τα highlights που δεν πρέπει να παραλείψεις.

Empire State Building: Για μια διαφορετική θέα στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης, ανέβα στον 86ο ή 102ο όροφο του κτηρίου Empire State. Θα έχεις θέα 360 μοιρών στο Central Park, το Άγαλμα της Ελευθερίας και τον ποταμό Hudson. Αγόρασε εισιτήριο για είσοδο για τις 10 το πρωί, την ώρα που ανοίγει ενώ με το ίδιο εισιτήριο, το ίδιο απόγευμα, από τις 19.15 και αργότερα, μπορείς να ξαναανέβεις δωρεάν και να δεις την πόλη φωτισμένη.

νέα υόρκη

Central Park: Κανένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη στο εμβληματικό Central Park! Αν βρεθείς στην πόλη άνοιξη, οργάνωσε ένα πικνίκ και χαλάρωσε με την παρέα σου στο Great Lawn, παρακολουθήστε δωρεάν συναυλίες ή χαθείτε περιπλανώμενοι σε ένα από τα πολλά μονοπάτια. Αν τώρα είναι χειμώνας, πιες μια ζεστή σοκολάτα δίπλα από τη λίμνη και κατευθύνσου προς το τεράστιο ice skating πάρκο.

Times Square:Η Times Square είναι ένα εμβληματικό αξιοθέατο και αξίζει μια θέση στο πρόγραμμά σου όσες φορές και να πας στη Νέα Υόρκη. Αν θέλεις να τη δεις με ελάχιστο κόσμο, ξεκίνα τη βόλτα σου πρωί, πριν τις 9, ενώ το βράδυ ζήσε το απόλυτο New York vibe με τα έντονα χρώματα των πινακίδων, των διαφημίσεων στους ουρανοξύστες και τους άπειρους street performers που κυκλοφορούν από το απόγευμα και μετά. Αν είσαι έξω μέχρι αργά, αξίζει να είσαι στην Times Square για τη διάσημη «ρίψη μπάλας» και τα μεσάνυχτα!

Broadway: Μια παράσταση στο Broadway είναι από τα πράγματα που κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να παραλείψεις. Εγώ πήγα στο Lion King και ομολογώ πως η εμπειρία ήταν φανταστική και σίγουρα άξιζε. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πάρα πολλές παραστάσεις, καθώς και το budget που θες να διαθέσεις για να καθίσεις πιο μπροστά ή πιο πίσω.

High Line Park: Ένα ξεχωριστό πάρκο, φτιαγμένο σε υπερυψωμένες γραμμές τρένου που πλέον δεν ήταν σε λειτουργία και αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί έτσι ώστε ο Νεοϋορκέζος να βρει ένα ακόμα μικρό χώρου πρασίνου και ηρεμίας στην πόλη του. Βρίσκεται στην περιοχή Chelsea και ειδικά την ώρα που πέφτει ο ήλιος και τα φώτα της πόλης αρχίζουν να ανάβουν, θα απολαύσεις ρομαντικές βόλτες με το άλλο σου μισό.

Little Italy & Chinatown: Αν θέλεις να νιώσεις ότι είσαι έστω για λίγο στην Ιταλία ή στην Κίνα, εδώ θα το ζήσεις στο μάξιμουμ. Καφεδάκι ιταλικό, φαγητό κινέζικο, μαγαζιά με ιταλικά και κινέζικα προϊόντα και θα ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι στην Αμερική.

Liberty island: Δεν μπορείς να βρεθείς στη Νέα Υόρκη και να μη δεις από κοντά το άγαλμα της Ελευθερίας. Μπες στα μικρά ferry boat που ξεκινούν από το Battery Park και κάνε τη βόλτα σου στο νησάκι Liberty.

Extra tip: Kλείσε τις δραστηριότητες που θες να κάνεις, πριν καν φτάσεις στην πόλη. Επίσης, αγόρασε το CityPass που περιλαμβάνει μέσα εισόδους σε μουσεία και αξιοθέατα με εκπτώσεις. Συνήθως περιλαμβάνει 10 εισόδους ή εισιτήρια για δραστηριότητες σε αξιοθέατα και διαλέγεις τις μισές κλείνοντας και θέση για να μπεις σε κάθε μία από αυτές.

Xmas Time must goes:

Αν ετοιμάζεσαι για τη Νέα Υόρκη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, τότε αυτά είναι τα πιο γιορτινά σημεία που πρέπει να επισκεφθείς για να μπεις στο πνεύμα των γιορτών:

Pier 15: Ένα γιορτινό Xmas Market με θέα στη γέφυρα του Brooklyn και το New Jersey

Bryant Park Winter Village: Πάρκο που βάζει τα γιορτινά του και γεμίζει με πάγκους με φαγητό και ζεστό κρασί σε Xmas mood

5th Avenue και window shopping: Περπάτησε την 5η οδό από χαμηλά μέχρι και την αρχή του Central Park και απόλαυσε τις στολισμένες γιορτινές βιτρίνες

Rockefeller Center Christmas Tree: Ίσως το πιο όμορφα στολισμένο δέντρο και ο πιο όμορφος ουρανοξύστης την περίοδο των γιορτών

Bar 54: Εδώ θα πιεις γιορτινά κοκτέιλ μέχρι το πρωί

Dyker Heights Christmas Lights: Η πιο γιορτινή γειτονιά της Νέας Υόρκης! Βρίσκεται στο Brooklyn και μετά το Thanksgiving όλοι οι γείτονες στολίζουν τους κήπους τους με εντυπωσιακά φώτα και στολίδια κάνοντας διαγωνισμό για τον καλύτερο και πιο bold στολισμό.

Θα μπορούσα να γράφω όλη μέρα για αυτή την πόλη, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι ήδη αρκετά για το πρώτο σου ταξίδι εκεί! Αν προσθέσεις και μια εμπειρία σε stand up comedy bar και ένα jazz bar, έχεις την πιο ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία για την πρώτη σου φορά στη Νέα Υόρκη. Και τέλος, να θυμάσαι πως η πόλη της Νέας Υόρκης είναι τεράστια. Δεν θα προλάβεις να κάνεις τα πάντα αλλιώς θα βγείς off. Αν το αποδεχτείς από την αρχή, θα περάσεις τέλεια.