TSTORIES

Ο απόλυτος οδηγός για να βρεις οικονομικές πτήσεις

iStock

Είμαστε στην εποχή που ενώ έχουμε πλέον απεριόριστη πρόσβαση σε ταξιδιωτικές προσφορές, online εργαλεία αναζήτησης και do-it-yourself πακέτα με ταξιδιωτικές εμπειρίες, δυσκολευόμαστε να βρούμε οικονομικές πτήσεις. Και ναι, τη μετά την πανδημία περίοδο, που μας βρίσκει παράλληλα να ταλαιπωρούμαστε με τις αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα, τα οικονομικά εισιτήρια τα ψάχνουμε με το μικροσκόπιο!

Σου έχω όμως νέα! Υπάρχει τρόπος να βρεις οικονομικές πτήσεις, αν κάνεις τις σωστές αναζητήσεις. Δεν χρειάζεσαι ούτε γνώσεις ταξιδιωτικού πράκτορα ούτε μαγικά τεχνάσματα και μαντζούνια. Αυτό που χρειάζεσαι είναι χρόνος για να ψάχνεις, ευελιξία για να κλείνεις και φυσικά να ακολουθήσεις τα tips που ακολουθούν.

φθηνές οικονομικές πτήσεις Μαρία Κόφου

Έχοντας πλέον στην πλάτη μου μια δεκαετία που ταξιδεύω full-time και έχοντας δοκιμάσει, πειραματιστεί, ψάξει τους πιο σίγουρους τρόπους και τεχνικές για να μπορώ να βρίσκω οικονομικές πτήσεις όποτε θέλω, ήρθε η στιγμή να τις μοιραστώ μαζί σου. Πολλά από αυτά που θα διαβάσεις ίσως να μη σου αρέσουν ή να μη σε βολεύουν, αλλά αν υπάρχει ένας κανόνας που έμαθα στα ταξίδια μου και τον υιοθέτησα, αυτός είναι ότι πρέπει να είμαστε flexible. Στις ημερομηνίες, στα ταξίδια, στις αναποδιές και τις αλλαγές.

Ξεκινάμε;

Tip no 1 για να βρεις οικονομικές πτήσεις: Κλείσε τον προορισμό σου και τις ημερομηνίες βάσει τιμής

Σε μπέρδεψα ακόμα δεν ξεκινήσαμε; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι πριν κλείσουν τα εισιτήριά τους για έναν προορισμό, έχουν αποφασίσει το πού θα πάνε και το πότε. Το αποτέλεσμα όταν κάνουν αναζήτηση για τις πτήσεις; Θα είναι σίγουρα παραπάνω τιμή από αυτή που θα ήθελαν.

Το μυστικό λοιπόν εδώ είναι το να μπεις σε website αναζήτησης πτήσεων που έχουν την επιλογή αναζήτησης ανοιχτή (θα τη βρεις συνήθως σαν flexible dates). Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις το κουτάκι του προορισμού: οπουδήποτε ή Europe και στις ημερομηνίες να επιλέξεις flexible dates/ τον φθηνότερο μήνα ή έναν ολόκληρο μήνα. Ναι ναι, υπάρχει τέτοια επιλογή! Τέλειο;

Θα σου ανοίξει αμέσως χάρτης με όλες τις φθηνές πτήσεις ανά χώρα ή ήπειρο και βάσει των αποτελεσμάτων, μπορείς να επιλέξεις στη συνέχεια τον προορισμό και τις ημερομηνίες. Το καλό είναι πως πλέον έχουν εφαρμόσει αυτόν τον χάρτη προορισμών και πολλές αεροπορικές εταιρείες. Οπότε μπορείς να μπεις στο website τους και να αναζητήσεις το ημερολόγιο πιο οικονομικών πτήσεων και βάσει αυτού να διαλέξεις οικονομικούς προορισμούς.

Προτεινόμενες μηχανές αναζήτησης: Google Flights, Skyscanner, Momondo

iStock

Tip no 2: Κάνε εγγραφή σε newsletter και alerts

Έχοντας ακολουθήσει το πρώτο tip και αφού έχεις καταλήξει στον συνδυασμό πτήσης, ημερομηνιών που σε ενδιαφέρουν αλλά δε θέλεις ακόμα να αγοράσεις τα εισιτήρια, ψάξε στα παραπάνω website ένα κουμπάκι που λέγεται flight alerts. Ο σκοπός αυτού του κουμπιού είναι να έρχονται στο email σου ενημερώσεις για το πότε πέφτει ή ανεβαίνει η τιμή του εισιτηρίου που θέλεις να αγοράσεις.

Εναλλακτικά, αν έχεις αγαπημένες αεροπορικές εταιρείες και θέλεις να κλείνεις από εκεί οικονομικές πτήσεις, κάνε εγγραφή στα newsletter τους και φυσικά κάνε εγγραφή στο Loyalty program τους, ώστε να λαμβάνεις πρώτος flash sale προσφορές και ενημερώσεις για να βρεις τις ιδανικές περιόδους και προσφορές για φθηνά αεροπορικά, ενώ παράλληλα μαζεύεις πόντους με κάθε σου ταξίδι ώστε να έχεις εκπτώσεις, lounge access αλλά και δωρεάν πτήσεις.

Τα καλύτερα: Airline Loyalty Programs: 1. SkyMiles 2. AAdvantage 3. MileagePlus 4. Rapid Rewards 5. Miles & More

Tip no 3 για να βρεις οικονομικές πτήσεις: Ψάξε εισιτήρια μέσω ανώνυμης περιήγησης

Ένας ακόμα καλός τρόπος για να πετύχεις καλύτερες και πιο οικονομικές πτήσεις, είναι μέσω της ανώνυμης περιήγησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στον browser σου πάνω δεξιά, έχεις ένα κουμπί που λέγεται παράθυρο ανώνυμης περιήγησης ή incognito mode. Πάτησέ το πριν από κάθε σου αναζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια!

φθηνές οικονομικές πτήσεις Μαρία Κόφου

Καθώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν cookies κάθε φορά που συνδέεσαι μέσω του browser σου, γνωρίζουν οποιαδήποτε στιγμή τις αναζητήσεις και τα ενδιαφέροντά σου. Έτσι, αν εσύ μπεις και ξαναμπείς να ψάξεις πτήσεις π.χ. για τη Ρώμη σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη συγκεκριμένη πτήση τη γλυκοκοιτάζεις. Συνεπώς, κάθε φορά που ξαναμπαίνεις, σου δίνουν πιο ακριβή τιμή. Μπαίνοντας ανώνυμα λοιπόν, μπορείς να γλυτώσεις αυτή την επιπλέον χρέωση ακόμα και αν είναι πολύ μικρή.

Tip no 4: Κλείσε τα εισιτήριά σου Δευτέρα ή Τρίτη και αξίδεψε Τετάρτη ή Πέμπτη

Έχοντας ως δεδομένο πως οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια ανεβαίνουν βάσει της ζήτησης, οι ημέρες με τις λιγότερο οικονομικές πτήσεις είναι η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή. Αυτό συμβαίνει γιατί τότε γίνονται οι περισσότερες αναζητήσεις εισιτήριων και κατ’επέκταση και οι κρατήσεις. Αν θέλεις για παράδειγμα να εκμεταλλευτείς ένα τριήμερο που πέφτει αργία και σαββατοκύριακο, ψάξε για πτήσεις που φεύγουν Πέμπτη βράδυ και όχι Παρασκευή και ψάξε για πτήση επιστροφής πολύ πρωινή πτήση τη Δευτέρα και όχι την Κυριακή το βράδυ. Η διαφορά στην τιμή είναι πολύ μεγάλη.

Αντίστοιχα, οι καλύτερες ημέρες για να ψάξεις και να κλείσεις τα εισιτήριά σου είναι η Δευτέρα βράδυ και η Τρίτη πρωί.

Tip no 5 για να βρεις οικονομικές πτήσεις: Ταξίδεψε όταν και όπου δεν ταξιδεύουν οι περισσότεροι

Αρχικά, αν υπάρχει ένας μήνας για να βρεις τις πιο οικονομικές πτήσεις, αυτός είναι ο Ιανουάριος και συγκεκριμένα το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι περισσότεροι έχουν πάρει τις άδειές τους μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δεν έχουν ως προτεραιότητα κάποιο ταξίδι τόσο άμεσα μετά τις γιορτές. Συνεπώς, οι αναζητήσεις για πτήσεις είναι πολύ λίγες, ενώ παράλληλα οι αεροπορικές εταιρείες έχουν τότε εκπτώσεις. Ω ναι!

Οι τιμές στα αεροπορικά είναι στα ύψη επίσης την περίοδο του Πάσχα και του Δεκαπενταυγούστου. Αν μπορείς λοιπόν να πάρεις άδεια πολύ νωρίτερα ή πολύ αργότερα από τις ημερομηνίες που ταξιδεύουν οι περισσότεροι, θα καταφέρεις να πετύχεις ακόμα πιο οικονομικές πτήσεις ενώ παράλληλα θα γλυτώσεις και την ταλαιπωρία των ατελείωτων ουρών σε μαγαζιά, αξιοθέατα και εστιατόρια.

οικονομικές πτήσεις Unsplash

Αν πάλι είναι αδύνατο να ταξιδέψεις εκτός γιορτών και αργιών, κινήσου διαφορετικά όσον αφορά στην επιλογή του προορισμού. Τους καλοκαιρινούς μήνες επίλεξε προορισμούς με βουνό ή πήγαινε σε μεγάλες πόλεις και μέρη χωρίς θάλασσα, ενώ το χειμώνα άσε τα χιόνια και τα βουνά αλλά και τις μεγάλες πρωτεύουσες και διάλεξε να κινηθείς σε μικρές πόλεις και χωριά ή ακόμα και σε νησιά. Η διαφορά στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι τεράστια.

Δεν έχεις παράπονο, σου αποκάλυψα όλα μου τα ταξιδιωτικά μυστικά και δεν έχεις δικαιολογία να μην ταξιδεύεις περισσότερο και πιο φθηνά. Αυτός ήταν ο απόλυτος οδηγός για να βρεις οικονομικές πτήσεις και θα ακολουθήσουν και επόμενοι με οικονομικές επιλογές χωρών, πόλεων και δραστηριοτήτων! Stay tuned και keep on traveling!