MAMA KNOWS BEST

Μετά τη δίαιτα, τι;

Και έκανες τη δίαιτα σου και ξεφορτώθηκες τα κιλά που δεν ήθελες να έχεις πια και μπράβο σου. Έκανες και τη συντήρησή σου και έφτασες σ΄ αυτό το σημείο που ονειρευόσουν τόσο καιρό. Κατάφερες να πετύχεις τον στόχο σου. Φανταστικά. Και τώρα;

Τι κάνεις τώρα που δεν έχεις πια την Α4 κρεμασμένη με μαγνητάκια στο ψυγείο με το εβδομαδιαίο διατροφολόγιο; Τι θα τρως τώρα;

Είσαι ελεύθερη να κάνεις ό,τι θέλεις θεωρητικά. Θεωρητικά. Γιατί πρακτικά υπάρχει αυτή η περίπτωση να πέσεις με τα μούτρα στις παλιές σου συνήθειες και να πάει στράφι όλη η προσπάθεια.

Έμαθες άραγε το μάθημά σου ή θα ενδώσεις στα κουλουράκια που φέρνουν μαζί με τον καφέ στην αγαπημένη σου καφετέρια που τόσο σου έχουν λείψει; Όταν θα πας για ένα ωραίο δείπνο τι θα παραγγείλεις άραγε; Θα φας ξανά τηγανητή πατάτα και πιτούλα με τα καλαμάκια σου; Θα φας ξανά υδατάνθρακα το βράδυ;

Εγώ πάντως το ομολογώ, έχασα τον ύπνο μου για αρκετές μέρες μετά το τέλος της περιόδου συντήρησης. Μόλις η διατροφολόγος μου μού είπε πως δεν χρειάζεται να μου στείλει άλλο mail με συγκεκριμένη διατροφή και πως η στιγμή που τόσο περίμενα είχε πια φτάσει, έπαθα πανικό.

Μα καλά, δεν έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου; Εγώ που έχω μάθει τόσα πράγματα για τη σωστή διατροφή, που έκανα τόση προσπάθεια και τα κατάφερα, είναι δυνατόν να φοβάμαι να μείνω χωρίς κάποιον να μου λέει τι να φάω;

Νομίζω πως πάντα μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου νιώθουμε για λίγο κάπως μετέωροι. Έχουμε περάσει τόσο καιρό με τον πόθο και την προσμονή του επιθυμητού αποτελέσματος που όταν αυτό έρθει δεν ξέρουμε πώς να λειτουργήσουμε.

Νομίζω πως βρήκα πώς. Ήρθε η ώρα να βάλω ένα καινούργιο στόχο. Εκεί νομίζω πως είναι η λύση. Όλη αυτή η ενέργεια πρέπει να μπει σε κάτι καινούργιο, το ίδιο ποθητό. Στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος έχει να κάνει με τη διατήρηση του προηγούμενου στόχου.

Να παραμείνω δηλαδή στο σχήμα που θέλω και που τόσο πολύ πάλεψα για να αποκτήσω και να κάνω κτήμα μου μερικές διατροφικές συνήθειες που ξέρω πια πως λειτουργούν υπέρ μου.

Αποφάσισα λοιπόν, όπως κάνω πάντα όταν θέτω ένα καινούργιο στόχο, να γράψω όλα αυτά που θα με βοηθήσουν να παραμείνω προσηλωμένη σε αυτό που θέλω να πετύχω. Θα τα μοιραστώ μαζί σας για να έχω έτσι κι έναν λόγο παραπάνω να είμαι πιστή.

Ιδού λοιπόν μερικά πράγματα που κάνω αυτή τη μετά-δίαιτα περίοδο και στα προτείνω ανεπιφύλακτα

  1. Ψώνισε μόνο αυτά που θέλεις να καταναλώσεις. Βάλε πρόγραμμα να τρως ισορροπημένα και αγόρασε όλα αυτά που χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις μέσα στην εβδομάδα. Το ψυγείο σου λέει τα πάντα για εσένα και τις προθέσεις σου. Φρόντισε να μην έχει μέσα πράγματα που δεν είχε και στη διάρκεια της διατροφής σου.
  2. Τήρησε το πρόγραμμα των 5 γευμάτων την ημέρα και φρόντισε να καταναλώνεις τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες για να κρατήσεις αυτή τη χρυσή ισορροπία που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να λειτουργεί σωστά.
  3. Μην τρως έτοιμο φαγητό. Αν λείπεις όλη μέρα από το σπίτι, φρόντισε να έχεις τα σνακ σου μαζί οπωσδήποτε και αν είναι δυνατόν και το κυρίως γεύμα σου. Δεν έχεις ιδέα τι βάζουν μέσα στο φαγητό σου για να γίνει νόστιμο, οπότε απόφυγε τις περιττές θερμίδες μαγειρεύοντάς το μόνη σου.
  4. Εφοδιάσου με μαύρη σοκολάτα σε μικρές μεριδούλες. Αν τρως κάτι γλυκό μέσα στη μέρα τότε δεν θα σου τρέχουν τα σάλια όταν θα περνάνε μπροστά σου διάφορα γλυκά που είναι φορτωμένα με υλικά που δεν χρειάζεται ο οργανισμός σου. Τουλάχιστον όχι συχνά. Εγώ 2-3 φορές την εβδομάδα λιώνω 20-30 γρ. μαύρη σοκολάτα σε ένα μπρίκι και μέσα κόβω μια μικρή μπανάνα ή/και φράουλες. Είναι φανταστικό γλυκό, υγιεινό και πολύ χορταστικό.
  5. Το βράδυ να τρως ελαφριά. Ελαφριά δεν σημαίνει άνοστα. Ένα από τα αγαπημένα μου ελαφριά γεύματα είναι ο ντάκος και έχω να σου προτείνω ένα twist για να γίνει πιο χορταστικός και ταυτόχρονα πιο ελαφρύς. Δοκίμασε να τον κάνεις με 4-5 παξιμαδάκια από χαρούπι, 2 κουταλιές της σούπας τυρί cottage, 8 ντοματίνια και ρόκα. Αν πεινάς πολύ μπορείς να βάλεις κι άλλη πρασινάδα ή αγγούρι.
  6. Μην τρως 2 μέρες συνεχόμενες υδατάνθρακα αλλά και όσπρια. Μεγάλο μυστικό που μου έμαθε η health coach μου, Ευαγγελία Ντεμίρη.
  7. Για 1000στή φορά. Πίνε νερό. Προς θεού μείνε μακριά από υπερβολές σε αναψυκτικά και αλκοόλ. Μην παραβλέπεις να πίνεις τσάι. Τα βότανα είναι ευεργετικά για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος κι όχι μόνο.
  8. Βάλε το τζίντζερ στη ζωή σου. Βοηθάει στις κατακρατήσεις. Εγώ το βάζω παντού. Στο τσάι μου, στις σάλτσες μου, στα smoothies, στη λεμονάδα ακόμα και στο νερό μου.
  9. Πειραματίσου με τη μαγειρική και βρες τρόπους να τρως τα αγαπημένα σου φαγητά με πιο υγιεινό τρόπο. Εγώ για παράδειγμα κατά λάθος ανακάλυψα μια πολύ ωραία συνταγή και πολύ πιο ελαφριά από την παραδοσιακή. Μου είχε περισσέψει μια κούπα πλιγούρι και την πρόσθεσα μέσα σε σπανάκι που είχα μαράνει με αποτέλεσμα να γίνει ένα πεντανόστιμο, θρεπτικό και ελαφρύ σπανακοπληγούρι. Δοκίμασέ το και με κινόα, τα σπάει εξίσου.
  10. Δώσε μια μέρα την εβδομάδα στον εαυτό σου χωρίς περιορισμούς. Θα δεις πως παρόλο που μπορείς να φας ό,τι θες αν πραγματικά είσαι αποφασισμένη να διατηρήσεις ένα υγιεινό και ισορροπημένο στιλ ζωής τότε μπορεί ακόμα και αυτή την ημέρα να είσαι συνεπής στις νέες διατροφικές σου συνήθειες. Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί είναι και πάλι οκ. Έχεις μια ημέρα να φας ό,τι θες.

Treat yourself

Αν δεν έχεις διαβάσει το άρθρο για τη «Δίαιτα που δεν θα θες να σπάσεις», κάντο τώρα. Θα σε βοηθήσει πολύ είτε είσαι σε διαδικασία απώλειας ή συντήρησης

Love
P