MAMA KNOWS BEST

Θα σου μάθω μια «δίαιτα» που δεν θα θες να «σπάσεις»

Είμαι από αυτά τα κορίτσια που ο σωματότυπός τους έγινε της μόδας μόλις πριν από λίγα χρόνια. Έχω δεχτεί πολύ bullying για τις γάμπες μου πριν ακόμα υπάρξει ο όρος στο μυαλό των ψυχολόγων. Έχω δοκιμάσει διατροφές από τους καλύτερους διαιτολόγους, έχω ψάξει όλα τα πιθανά σενάρια απώλειας και διατήρησης βάρους, δίαιτες με σούπες, τη δίαιτα του ανανά (!), γιατροσόφια, φήμες και ένα κάρο επικίνδυνες μπούρδες που προσπαθούν κατά καιρούς να μας περάσουν τα media και διάφοροι celebrities.

Τα έχω κάνει όλα!

Δεν έχω υπάρξει ποτέ υπέρβαρη παρά μόνο μετά τις εγκυμοσύνες μου. Ο αγώνας μου με τα κιλά ήταν μάλλον ένας αγώνας με τη γνώμη των άλλων παρά με την πραγματικότητα. Η δουλειά μου έκανε τα πράγματα δύσκολα, μιας και οι τηλεοπτικοί φακοί πάντα προσθέτουν κιλά, κι έτσι για να μοιάζω «κανονική» στην τηλεόραση, έπρεπε στην πραγματικότητα να είμαι αρκετά αδύνατη. Κάτι που δεν ήταν εύκολο, μιας και το σκαρί μου ήταν πάντα πιο «μπαμπάτσικο» σαν να λέμε.

Ο πρόλογος αυτός θα ταίριαζε τέλεια σε ένα κείμενο για το body shaming αλλά αυτό θα γίνει μια άλλη Παρασκευή.

Σήμερα θα σού δείξω πώς να αλλάξεις τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την τροφή.
Σ’ εμένα το κλικ έγινε στην πρώτη μου εγκυμοσύνη, όταν γιατρός μου μού εξήγησε τι κάνει και τι απαγορεύεται να τρώω όσο κυοφορώ. Καθώς μιλούσε το μυαλό μου έκανε εικόνα ένα χάμπουργκερ να ταξιδεύει μέσα από το σώμα μου με κατεύθυνση το μωρό μου. Μην γελάς, έπαθα σοκ όταν συνειδητοποίησα τις άπειρες φορές που έφαγα πράγματα που δεν θα έδινα ποτέ σε ένα μωρό.
Αφού, λοιπόν, δεν κάνει να το φάει ένα μωρό, γιατί να κάνει να το φάω εγώ;

Ένα μωρό χρειάζεται βιταμίνες, καθαρή τροφή, λαχανικά φρούτα, όχι κορεσμένα λιπαρά, όχι τοξίνες. Γιατί να μην τρώω κι εγώ έτσι και να κρατάω το σώμα μου υγιές; Άρχισα μ’ αυτό τον τρόπο, να αντιλαμβάνομαι την τροφή σαν καύσιμο και όχι μόνο σαν κάτι που θα με έκανε για λίγα λεπτά να νιώθω ωραία με κόστος ένα σωρό θερμίδες και στοιχεία που δεν χρειάζομαι.

Ναι εντάξει, δεν θα απαρνηθώ ποτέ τη σοκολάτα. Μπορώ όμως να την περιορίσω όταν χρειάζεται κι ας είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

Αποφάσισα πως ποτέ μα ποτέ όμως δεν θα ξαναφάω π.χ τηγανητά, εκτός κι αν τα τηγανίσω εγώ στο σπίτι μου, που ξέρω ότι το λάδι μου θα χρησιμοποιηθεί το πολύ 2 φορές, σε αντίθεση με τις- δεν θέλω να ξέρω πόσες φορές τηγανίζουν- πατάτες στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς.

Για να μην μακρηγορώ, θα σου σου πω πως, αν έχεις διαβάσει το κείμενο μέχρι εδώ, μάλλον είσαι έτοιμη για την αλλαγή. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσεις μια μεγάλη αλήθεια: Είσαι ό,τι τρως και ναι, η υγεία σου και η διάθεσή σου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις τροφές που καταναλώνεις.

Πριν δύο μήνες πήρα την απόφαση να αποχωριστώ τα κιλά της δεύτερης εγκυμοσύνης που για κάποιο λόγο μου κατσικώθηκαν περισσότερο καιρό από την πρώτη. Η αλήθεια είναι πως μάλλον βοήθησα κι εγώ λίγο σ’ αυτό, μιας και δεν είχα καμία όρεξη να στερηθώ το οτιδήποτε μετά από δύο εγκυμοσύνες, σχεδόν 4 χρόνια θηλασμού, 4 ώρες ύπνου την ημέρα (με διαλείμματα) και πάρα μα πάρα πολλή δουλειά και κούραση. Κουράστηκα, όμως, και να νιώθω βαριά. Έτσι αποφάσισα να βρω έναν άνθρωπο να με καθοδηγήσει και να βάλει σε μια σειρά τις πληροφορίες που είχα για τη σωστή διατροφή μιας και γενικά, αν εξαιρέσεις τη σοκολάτα, δεν κάνω ατασθαλίες τύπου take away και junk food.

Ήθελα κάτι άλλο από το να μου πει κάποιος: “Φάε ψητό με σαλάτα και ένα φρούτο για σνακ”. Το ήξερα και μόνη μου αυτό και στη φάση που είμαι, δεν μου κάνει.

Ήθελα ν’ αλλάξω τον τρόπο που αντιμετωπίζω την τροφή για πάντα. Όπως σας είπα και στο προηγούμενο κείμενο για τις σχέσεις, αν ξέρεις τι θέλεις και τι ψάχνεις, θα έρθει να σε βρει, ή αλλιώς εκεί που κοιτάς, εκεί θα πας. Κι έτσι απλά ανακάλυψα τη Souldiet.
Σε ένα story της Άντας Λιβιτσάνου στο instagram.

Όλα ξεκίνησαν με μία πίτσα, μια μακαρονάδα, ένα cheesecake, μια μπανάνα στο φούρνο με φράουλες και λιωμένη σοκολάτα.
Και δίπλα σ’ όλα αυτά, τη λέξη Diet. Αλλά και τη λέξη Soul.  Ναι, ναι όλες αυτές είναι συνταγές που συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μου, που 2 μήνες μετά με έφεραν στα 7 κιλά μείον σε λίπος. Το μυστικό είναι στο μαγείρεμα, στα σωστά υλικά και στις ποσότητες. Η πίτσα είναι με ζύμη από κουνουπίδι, τα μακαρόνια είναι ολικής άλεσης με μπρόκολο και φέτα, το cheesecake με γιαούρτι και τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών και φράουλες! Και είναι όλα πεντανόστιμα.

H Ευαγγελία Ντεμίρη, Health Coach και όχι απλά διατροφολόγος, κρύβεται πίσω απ’ το υπέροχο Soul Diet που σε εμπνέει να γίνεις ο καλύτερός σου εαυτός, όχι μόνο σωματικά, αλλά και νοητικά. Η φιλοσοφία της είναι να σε καθοδηγήσει ώστε να «ακούς» το σώμα σου και να τού προσφέρεις τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείς.

Κάποια εμπειρικά δικά μου tips, μαζί με τις συμβουλές της Ευαγγελίας, συνθέτουν τον παρακάτω δεκάλογο για να κινητοποιηθείς και να ξεκινήσεις κι εσύ την αλλαγή:

O δεκάλογος της δικής μου «δίαιτας»

1. Μην πεις ποτέ «κάνω δίαιτα». Απλά ψώνισε σωστά υλικά και ξεκίνα να μαγειρεύεις με τη ψυχή σου.

2. Πρόσεχε την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείς. Μην πεις «θα χάσω 5 κιλά», γιατί μπορεί να τα ξαναβρείς κάπου. Πες, «θα ξεφορτωθώ 5 κιλά».

3. Μη ζυγίζεσαι όποτε σου έρχεται. Να ζυγίζεσαι 1 φορά την εβδομάδα, την ίδια μέρα, μόλις ξυπνάς το πρωί.

4. Μάθε να πίνεις νερό. Δεν ξέρω πώς θα το κάνεις. Κατέβασε application, βάλε ξυπνητήρια, πες στη μαμά σου να σε παίρνει να στο θυμίζει. Είναι τόσο βασικό όσο δεν φαντάζεσαι. Η Ευαγγελία λέει με το που ξυπνάς, πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, να πίνεις ένα ποτήρι νερό για να ενυδατώνεις το σώμα σου και να ξεκινάς τη μέρα σου.

5. Βάλε στη ζωή σου τα ροφήματα από βότανα. Εκτός του ότι, στην ουσία, καταναλώνεις και με αυτό τον τρόπο νερό, η επιλογή του βοτάνου μπορεί να σε βοηθήσει σε διάφορα πράγματα με εντυπωσιακό τρόπο. Κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους, προτίμησε πράσινο τσάι ή λουίζα 2 φορές την ημέρα.

6. Μαγείρεψε χωρίς τσιγάρισμα. Τα ξέρεις τα αντικολλητικά τηγάνια, σωστά;

7. Να χωρίζεις το πιάτο σου σε 3 μερίδες: πρωτεΐνη, λαχανικά και φυτικές ίνες.

8. Παρατήρησε ποια τρόφιμα σού δημιουργούν εντερικές δυσλειτουργίες και βγάλ’ τα από τη διατροφή σου.

9. Να τρως με συναίσθηση των επιλογών σου. Μην σε παρασύρει το συναίσθημα. Θα γίνω γραφική, αλλά όπως και στις σχέσεις χρειάζεται να αντιλαμβάνεσαι τι σού στοιχίζει η παρασπονδία, έτσι κι εδώ δεν πρέπει να μην κάνεις εκπτώσεις στον στόχο σου.

10. Φάε το γεύμα ή το σνακ σου πριν πεινάσεις. Αν πεινάσεις ακόμα κι αν έχεις φάει πριν από λίγο ένα κανονικό γεύμα, μάθε ότι εκείνη την ώρα δουλεύει ο μεταβολισμός σου και καίει το λίπος. Πλύνε τα δόντια σου με οδοντόκρεμα μέντας και θα ξεχαστείς.

Και επειδή από τη μέρα που ανέβασα στο προφίλ μου στο Instagram την πίτσα από κουνουπίδι έγινε ένας χαμούλης, αφήνω κι εδώ τη συνταγή:

Πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι

Υλικά για 2 μερίδες :
1/2 κουνουπίδι μικρό
3 αυγά (3 ασπράδια, 1 κρόκος)
2 κ.σ βρώμη
2 κ.σ λιναρόσπορος κοπανιστός
1 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι.

Ξεχωρίζουμε τα μπουμπούκια από το κουνουπίδι χωρίς το κοτσανάκι και το βάζουμε στο μπλέντερ να γίνει σαν ρύζι. Στη συνέχεια, το απλώνουμε πάνω σε χαρτί για να απορροφήσει τα υγρά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και το τριμμένο κουνουπίδι και ανακατεύουμε. Αν ζύμη μας είναι αρκετά ρευστή, προσθέτουμε βρώμη. Αν είναι αρκετά πηχτή, προσθέτουμε 1 ασπράδι.
Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε στον αέρα για 5-6 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Η ζύμη μας είναι έτοιμη. Προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Έτοιμο.

Αν θες κι άλλες τέτοιες συνταγές, τσέκαρε το Soul Diet στο Instagram και το βιβλίο της Ευαγγελίας, Soulcooking

Choose like a King.
Cook like a Chef.
Nourish your Soul.

Love,
P