MAMA KNOWS BEST

Μέρες εγκυμοσύνης, Μέρος Β’

Κοσμάς Κουμιανός

Θυμάστε πριν λίγο καιρό που έγραψα ένα κείμενο με τίτλο μέρες εγκυμοσύνης μέρος Α’; Οι φίλες μου που ήταν η αιτία να γράψω αυτό το κείμενο γεννάνε σε λίγο καιρό οπότε ήρθε η ώρα για το μέρος Β’.

Στο σημερινό κείμενο θα αναφέρω τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν πριν τη μεγάλη μέρα και στα κείμενα που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες θα αναλύσουμε εκτενέστερα κάποια από αυτά, όπως την οργάνωση του baby shower και την ετοιμασία της τσάντας με τα απαραίτητα για τις ημέρες που θα περάσεις στο μαιευτήριο.

Αν είσαι κι εσύ κοντά στη μεγάλη μέρα τότε αυτό το άρθρο σε αφορά γιατί στόχος του είναι να σε βοηθήσει να βάλεις σε μια σειρά τα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν πριν έρθει στον κόσμο το μωράκι σου.

Ξέρω καλά πως όποια προσπάθεια κι αν κάνω να σου μεταφέρω πως χρειάζεται να χαλαρώσεις και να μην έχεις άγχος μάλλον θα είναι τελείως άκυρη μιας και γνωρίζω πολύ καλά πως σε τακτά χρονικά διαστήματα και όσο οι μέρες πλησιάζουν, θα νιώθεις σίγουρα μεγάλη αγωνία και άγχος.

Αν έχεις διαβάσει το προηγούμενο άρθρο θα ξέρεις πως ίσως το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να διώξεις μακριά το άγχος, που σε τίποτα δεν είναι χρήσιμο, είναι yoga η οποία βοηθάει πάρα πολύ και σε διάφορους τομείς της εγκυμοσύνης. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος της λεκάνης, δυναμώνει τη μήτρα και προσφέρει αυτή τη συναισθηματική ισορροπία και σταθερότητα που αναζητάς ειδικά αυτές τις τελευταίες μέρες αυτού του υπέροχου ταξιδιού.

Ασχολήσου με τον εαυτό σου

Κάνε μια ετοιμασία σα να πρόκειται να πας σε ένα υπέροχο πάρτι. Φτιάξε τα νύχια σου αλλά μην τα βάψεις μιας και την ημέρα του τοκετού είναι υποχρεωτικό να είναι άβαφα, περιποιήσου τα μαλλιά σου, κάνε αποτρίχωση (είναι μάλλον προτιμότερο να μην αφήσεις αυτό το άβολο αλλά αναγκαίο κομμάτι για την ημέρα του τοκετού).

Πήγαινε βόλτες με τις φίλες σου ή κάνε το αγαπημένο σου χόμπι. Θα περάσει καιρός μέχρι να έχεις ξανά χρόνο για να αφιερώσεις σε αυτές τις μικρές απολαύσεις. Πέρνα χρόνο με τον σύντροφό σου και συμφωνήστε να είστε ο ένας δίπλα στον άλλο με αγάπη και σεβασμό όσο κι αν δυσκολέψουν τα πράγματα.

Και κοιμήσου. Ξέρω, ξέρω στο λένε όλοι. Κάτι ξέρουν, κάντο.

Μέρες εγκυμοσύνης Κοσμάς Κουμιανός

Οργάνωσε το Baby Shower σου

Συνήθως με αυτό ασχολούνται οι κολλητές σου φίλες αλλά αν για παράδειγμα δεν έχεις σκοπό να κάνεις βάφτιση όπως εγώ, το baby shower είναι η ιδανική λύση για να γιορτάσεις τον ερχομό του μωρού σου μαζί με τους αγαπημένους σου ανθρώπους.

Κάνε τις απαραίτητες αγορές ή συγκέντρωσε τα απαραίτητα από κάποια άλλη μανούλα

Υπάρχει μια τεράστια αγορά που αφορά στη γέννηση ενός παιδιού. Αν έχεις άγνοια και κάνεις το λάθος να πας σ’ ένα μεγάλο πολυκατάστημα για να πάρεις τα απολύτως «απαραίτητα» υπάρχει μεγάλη περίπτωση να καταλήξεις με ένα κάρο υπέροχα άχρηστα «απαραίτητα» και έναν πολύ φουσκωμένο λογαριασμό. Το παιδί σου χρειάζεται μόνο αγάπη και αυτή είναι υπεραρκετή ακόμα κι αν είσαι σε οικονομικά δύσκολη θέση και δεν μπορείς να αγοράσεις όλα αυτά που σου λένε πως χρειάζεσαι.

Οι μανούλες έχουν μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης μεταξύ τους και σίγουρα θα έχεις κοντά σου κάποια που θα είναι πολύ ευτυχής να σου δανείσει ή να σου χαρίσει διάφορα πράγματα. Δεν είναι καθόλου ντροπή, αντίθετα σου δίνει τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσεις πόσα λίγα χρειάζεσαι για να είσαι χαρούμενος.

Αν παρ’ όλα αυτά έχεις τη δυνατότητα και θέλεις να προχωρήσεις σε αγορές, φτιάξε μια λίστα με πράγματα πριν πας στο κατάστημα και προσπάθησε να μείνεις σ’ αυτή.

Απολύτως απαραίτητα είναι τα ρουχαλάκια του μωρού, οι πετσετούλες, τα σεντονάκια, οι πάνες και τα προϊόντα μπάνιου και αλλαγής πάνας. Ένα καρότσι που έχει και το λεγόμενο «αβγό» μεταφοράς του μωρού στο αυτοκίνητο είναι το αμέσως επόμενο στη λίστα.

Μην τρελαθείς με τα πανάκριβα σετ καροτσιών. Έχω να σου πω πως έχουν περάσει απ’ τα χέρια μου για δοκιμή τα πιο ακριβά και εξελιγμένα καρότσια και αυτό που χρησιμοποιώ είναι το πιο φτηνό απ’ όλα. Αν κάτι θα σου έλεγα να αγοράσεις, είναι μια φωλιά.

Έχω καταλήξει πως είναι ξεκάθαρα το πιο χρήσιμο απ’ όλα τα baby gadgets. Μεταφέρεται εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο, και προστατεύει το μωρό από το να πέσει χωρίς να το καταπιέζει. Τα παιδιά μου τις λατρεύουν και κοιμούνται ακόμα μέσα σ’ αυτές.

Ετοίμασε το σπίτι για να υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας

Εκεί κάπου στον 8ο μήνα μας πιάνει όλες κάτι σαν μανία να καθαρίσουμε, να πετάξουμε άχρηστα πράγματα, με άλλα λόγια να διαμορφώσουμε τον χώρο έτσι ώστε να είναι φιλόξενος για το μωρό αλλά και για να μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα με τη νέα συνθήκη. Θα σας πω 2-3 πράγματα που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί να κάνετε κι όμως είναι απολύτως απαραίτητα.

Αν για παράδειγμα η βρύση στο μπάνιο σου δεν είναι ψηλή θα χρειαστεί να την αντικαταστήσεις για να μπορείς να πλένεις το μωρό σου με άνεση.

Δημιούργησε τον χώρο που θα θηλάζεις ή θα ταΐζεις το μικρό σου. Φρόντισε να είναι μια άνετη πολυθρόνα, να έχεις κοντά σου ένα τραπεζάκι, μαξιλάρι για την πλάτη σου, το μαξιλάρι θηλασμού, και κουβερτούλες για εσένα και το μωρό.

Βάλε dimmer ή μικρά φωτάκια για να μην χρειάζεται να ανάβεις φώτα μέσα στη νύχτα που θα ενοχλούν και εσένα και το μωρό. Κάνε το ίδιο στον χώρο της αλλαξιέρας.

Φτιάξε ένα καλάθι που θα έχει μέσα μικρές γάζες, οινόπνευμα, φυσιολογικούς ορούς και ένα σύστημα αναρρόφησης για τις μυξούλες, λαδάκι για μασάζ, κρεμούλες αλλαγής πάνας και μια πιο ενισχυμένη σε περίπτωση συγκάματος, μια μαλακή βούρτσα, ψαλιδάκι για τα νυχάκια και μαλακά βαμβακερά πετσετάκια.

Πλύνε όλα τα πράγματα που θα έρθουν σε επαφή με το μωρό και σιδέρωσέ τα.

Είδα 3 Star Wars σιδερώνοντας την προίκα της Λυδίας.

Συγκέντρωσε απαραίτητα έγγραφα

Ελπίζω να γνωρίζεις πως σε διάφορες περιπτώσεις δικαιούσαι επιδόματα γέννας και λοχείας από το δημόσιο. Μπες στο dikaiologitika.gr για να δεις τι χαρτιά χρειάζεται να συγκεντρώσεις. Επίσης χρειάζεται να έχεις κάποια έγγραφα μαζί σου την ημέρα που θα πας στο μαιευτήριο, όπως ταυτότητες, ληξιαρχική πράξη γάμου αν υπάρχει, και να γνωρίζεις το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ και των δύο γονέων.

Φτιάξε μια λίστα στο τηλέφωνό σου με όλους τους ανθρώπους που θέλεις να πάει το μήνυμα «Γεννήσαμε!»

Είναι ο ιδανικός τρόπος για να ενημερώσεις τους πάντες χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθείς μ’ αυτό παραπάνω από 1 λεπτό την πιο όμορφη μέρα της ζωής σου.

Προγραμμάτισε την ημέρα του τοκετού

Κάνε τη διαδρομή προς το μαιευτήριο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να έχεις μια εικόνα πόσο διαρκεί κατά μέσο όρο αυτή η διαδρομή και προγραμμάτισε μια εναλλακτική στην περίπτωση που χρειαστεί. Συζητήστε με την οικογένεια και τους φίλους για το ποιοι θα χρειαστεί να είναι σε ετοιμότητα όταν σπάσουν τα νερά.

Ενημερώσου για τον θηλασμό πριν έρθει εκείνη η ημέρα έτσι ώστε να έχεις τις περισσότερες πιθανότητες με το μέρος σου. Κάνε μαθήματα αναπνοών και ανώδυνου τοκετού. Αν κάνεις yoga θα έχεις ήδη προετοιμάσει το σώμα και το μυαλό σου πολύ καλά.

Φτιάξε τη βαλίτσα σου

Την επόμενη εβδομάδα θα στα πω όλα γι’ αυτό το κομμάτι. Stay tuned!

Μην αφήσεις κανέναν να σου χαλάσει τη διάθεση και κάνε τα πράγματα με κέφι και χαρά. Μπορεί όσο πλησιάζουν οι μέρες να μην μπορείς ούτε τα κορδόνια σου να δέσεις, αλλά πίστεψέ με οι στιγμές αυτές είναι τόσο πολύτιμες και θα σου λείψουν πολύ.

Love
P