TSTORIES

Μάλτα: 3 μέρες με νησιωτικό αέρα, ιταλικά και αραβικά vibes

Η Μάλτα είναι ένας από τους κοντινούς μας προορισμούς που όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε επισκεφθεί ακόμα. Θέλεις γιατί τραβάει πιο πολύ τα βλέμματα η γειτονική Ιταλία; Θέλεις γιατί δεν είναι πολυδιαφημισμένο μέρος στους Έλληνες;

Σε μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά από την Αθήνα πατάς το πόδι σου στη Μάλτα, με νησιωτικό αέρα, αλλά και με ιταλικά και αραβικά vibes. Μια μείξη πολιτισμών, χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων, που αξίζει να ανακαλύψεις καθώς είναι μια αρκετά οικονομική επιλογή προορισμού!

Το ταξίδι ξεκινάει από τη Valletta, την πρωτεύουσα του νησιού.

Valletta

Παρόλο που είναι γνωστή για τον καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη (μέσα του κρύβονται πίνακες του Caravaggio), το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ένα κτίριο του 1580, σήμερα έδρα του προέδρου της Δημοκρατίας και της Βουλής, εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις ένα γρήγορο πέρασμα από εκεί και να δώσεις έμφαση στα απίστευτα στενάκια της πόλης. Εκεί όπου κρύβεται ο σημερινός παλμός της πρωτεύουσας. Στα σπίτια με τα πολύ χαρακτηριστικά, ξύλινα παράθυρα και τις εμπορικές επιγραφές. Στα μικρά, γεμάτα φρούτα και λαχανικά, μαγαζάκια. Στα καφέ γεμάτα ντόπιους που μιλούν μια εντελώς ξένη προς το αυτί μας γλώσσα, τα μαλτέζικα.

Πιες τον πρώτο καφέ της ημέρας στο Lot 61 ή στο bar-café Jubilee στην οδό Santa Lucia. Για φαγητό να πας στο ιταλικό Restaurant-cafe Storie e Sapori και για το κρασάκι σου στο La vita de la Valette.

St. Julian’s

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο το οποίο παρόλο που δεν έχει τη μαγεία της πρωτεύουσας -της Valletta- συγκεντρώνει όλη τη νυχτερινή ζωή του νησιού και συνεπώς και τις ηλικίες 20-35. Την ημέρα η περιοχή είναι απλά οκ. Το βράδυ, το ήσυχο αυτό μέρος μετατρέπεται σε μια υπαίθρια μουσική σκηνή με bar, εστιατόρια, club και pub και μουσικές παντού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όλα αυτά θα τα βρεις στη γνωστή περιοχή Paceville. Τα δικά μου αγαπημένα, το Cork’s bar για ζέσταμα και μετά για χορό μέχρι το πρωί το Fuego και το Native.

Αν θες να αποφύγεις όμως τη βαβούρα και δεν είσαι για ξενύχτια, τότε σου προτείνω:

  • Να πιεις τον καφέ σου στο Bocconcino Cafe 
  • Να πιεις την πρώτη μπύρα της ημέρας στην pub The Dubliner
  • Να φας μεσημεριανό στο όμορφο και οικονομικό U Bistrot και βραδινό, ακριβώς δίπλα στο Villa Brasserie 
  • Να πιεις το ποτό σου αλλά και να τσιμπολογήσεις στο Cafe Cuba 

Rabat and Mdina

Έχοντας σα βάση  το St Julian’s η επόμενη σκέψη είναι να πάρεις λεωφορείο και να κατευθυνθείς προς την πρώτη πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Mdina και τη νέα πόλη της τη Rabat. Από τη στάση Balluta λοιπόν παίρνεις το λεωφορείο 202 και περίπου σε μισή ώρα βρίσκεσαι στο τέρμα του σταθμού.

Πριν κάνεις τη βόλτα σου στη Mdina κάνε μια βόλτα στη Rabat (είναι ακριβώς δίπλα). Αυτή η μικρή πόλη έχει το ίδιο όνομα με την πρωτεύουσα του Μαρόκο, καθόλου τυχαίο άλλωστε, καθώς το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στην Αφρική και αν έχεις επισκεφθεί το Μαρόκο θα αντιληφθείς και συ κατευθείαν τις ομοιότητες.

Περπάτησε χαζεύοντας τα χαρακτηριστικά ξύλινα μπαλκονάκια, χάσου για λίγο στα στενάκια, φωτογραφήσου μπροστά σε χρωματιστές πόρτες, κάτσε για ένα καφέ στο ένα από τα 2 μοναδικά καφέ της πόλης και πήγαινε για μεσημεριανό στο Bottegin Palazzo Xara (St Paul Str). Εκεί είναι τόπος συνάντησης των κατοίκων της περιοχής. Το hot spot τους. Έχει πολύυυ ενδιαφέρον, μπιλιάρδο και καλό φαγητό!

Η Μντίνα λοιπόν ή αλλιώς η Città Vecchia ή Città Notabile είναι η πρώην πρωτεύουσα της Μάλτας. Πρωτοκατοικήθηκε το 700 π.Χ πριν οι Ιωαννίτες Ιππότες χτίσουν το οχυρό τους εκεί και ονομάζεται και «σιωπηλή πόλη» (πρέπει να την επισκεφθείς για να καταλάβεις το γιατί), ενώ αν έπρεπε να τη χαρακτηρίσω θα έλεγα πως έχει μεσαιωνικό χαρακτήρα οχυρωμένης μεντίνας με στενά δρομάκια.

Στη Μντίνα κατοικούν ελάχιστες οικογένειες, αρκετές εκ των οποίων είναι απόγονοι ευγενών Νορμανδών, Σικελών και Ισπανών. Κάνε τη βόλτα σου στη μικρή αυτή πόλη, χάζεψε για λίγο τη θέα πατώντας στις μύτες των ποδιών σου κοιτώντας πάνω από τα τείχη και χαλάρωσε στο όμορφο παρκάκι που κάποτε ήταν η τάφρος του φρουρίου.

Τι να μην χάσεις

Αν βρεθείς στο νησί Κυριακή, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το ψαροχώρι Marsaxlokk για να χαζέψεις τις παραδοσιακές βαρκούλες Luzzu και φυσικά να διαλέξεις το ψαράκι σου από την υπαίθρια αγορά. Αν έχεις χρόνο, να πας και στο Popeye Village, γραφικό ψαροχώρι που δημιουργήθηκε το 1979 για τις ανάγκες της ταινίας Ποπάυ, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Γουίλιαμς. 

 Α ναι, μιας και θα είσαι στη Valletta μην παραλείψεις να επισκεφθείς και τις 3 πόλεις (The 3 cities – Vittoriosa, Cospicua και Senglea).

Εφόσον πας καλοκαίρι πρέπει να επισκεφθείς ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και τα νησάκι Gozo & Comino, στο δεύτερο θα βρεις την απίστευτη Blue Lagoon! 

Πώς να φτάσεις στη Μάλτα

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο αν επιλέξεις να πάρεις ταξί, το κόστος είναι περίπου 20 ευρώ και αν δεν έχει κίνηση στο δρόμο, σε ένα τέταρτο θα έχεις φτάσει στον προορισμό σου. Αντίστοιχα, αν πάρεις λεωφορείο θα πληρώσεις μεν μόνο 1,5 ευρώ αλλά οπλίσου με υπομονή γιατί μια απόσταση 15 λεπτών θα την κάνεις σε μία ΟΛΟΚΛΗΡΗ ώρα!

Σε ποια περιοχή να μείνεις

Αν σε ενδιαφέρει η νυχτερινή ζωή, τότε πρέπει να μείνεις σίγουρα στο St. Julian’s. Εναλλακτικά, στη λιγότερο τουριστική γειτονιά, στη Sliema. Σε προειδοποιώ όμως πως το μέρος δεν έχει τίποτα wow από ομορφιά ή αξιοθέατα. Αυτά θα τα βρεις στην υπέροχη Valletta. Οπότε αν δε σκοπεύεις να βγαίνεις τα βράδια, τότε σου προτείνω οπωσδήποτε να διανυκτερεύσεις στην πρωτεύουσα!

Πώς να φτάσεις στο Gozo

Για να φτάσεις στο όμορφο αυτό νησάκι, θα πρέπει να πας οδικώς μέχρι το βορειότερο σημείο της Μάλτας το λιμάνι Cirkewwa, και από εκεί να μπεις στο ferry για Gozo.

Από τη Valletta φεύγουν τα λεωφορεία 41 και 42 ενώ από το St Julian’s περνάει το 222. Υπολόγιζε ότι θα χρειαστείς τουλάχιστον μία ώρα μέχρι το λιμάνι και 20 λεπτά με το ferry boat για να φτάσεις στο Gozo. Εναλλακτικά μπορείς να κλείσεις και μονοήμερο tour με κάποια από τις διάφορες εταιρείες που θα σου προτείνει το ξενοδοχείο σου.