FLAWSOME LIFE TIPS

Οι 8 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στις καθημερινές σου συνήθειες για υγεία και ευεξία αυτό το φθινόπωρο

Μαζί με τη φύση η νέα σεζόν φέρνει αλλαγές και στο σώμα μας που, κατ’ επέκταση, απαιτούν αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.

Μπορεί η φύση να ετοιμάζεται για έναν ύπνο διαρκείας, όμως η δική μας έντονη ρουτίνα τώρα ξεκινάει. Αν παρατηρήσεις με προσοχή θα δεις από τώρα τα σημάδια. Ο αέρας γίνεται κάθε μέρα και πιο δροσερός, η νύχτα πέφτει όλο και πιο νωρίς, η ημέρα μικραίνει και η ενέργειά μας πέφτει. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή, αλλά και η ωραιότερη ευκαιρία, για να θέσεις νέες βάσεις στη selfcare routine σου και να αναζωογονήσεις σώμα και πνεύμα χρησιμοποιώντας τα “όπλα” που το φθινόπωρο προσφέρει απλόχερα.

Ποια είναι αυτά; Τα συγκέντρωσα όλα στην παρακάτω λίστα που αξίζει να εκτυπώσεις και να κολλήσεις στην ατζέντα σου.

#1 Κατανάλωσε εποχιακά τρόφιμα

Η φύση κρύβει σοφία. Ο Σεπτέμβριος με τα σταφύλια και τα φραγκόσυκα, τα παντζάρια και τα κολοκυθάκια, ο Οκτώβρης με πορτοκάλια και τα μανταρίνια, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια, ο Νοέμβρης με τα ρόδια και τα γκρέιπφρουτ, τις κολοκύθες και το σπανάκι φέρνουν μια πανδαισία χρωμάτων, θρεπτικών υδατανθράκων και δυνατών αντιοξειδωτικών στο τραπέζι μας ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να γεμίσουμε τις ενεργειακές μας “αποθήκες” εν όψει των κρύων μηνών που ακολουθούν.

#2 Τόνωσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Δεν χρειαζόμασταν έναν Covid για να μας θυμίσει την αξία του ανοσοποιητικού συστήματος όμως σίγουρα όλο και περισσότεροι νιώθουμε τώρα την ανάγκη για προστασία. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη στιγμή να ενισχύσεις την άμυνα του οργανισμού σου, και όχι πιο μετά, καθότι έτσι θα αποφύγεις από τα πρώτα κύματα των εποχιακών ιώσεων μέχρι τα τελευταία. Βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C κι αν ψάχνεις έναν εύκολο τρόπο να το κάνεις, πιες  κάθε πρωί αυτό το πανάρχαιο “γιατρικό”: ένα χλιαρό ποτήρι νερό με αρκετό λεμόνι.

#3 Γράψου πάλι στο γυμναστήριο (ή φόρεσε τα αθλητικά σου)

Ε, πόσο άλλο να μας ζαλίσουν τα αυτιά οι experts; Η ήπια και συχνή άσκηση κρατά τον οργανισμό σου υγιή και τον θωρακίζει απέναντι σε κάθε στρεσογόνο παράγοντα. Αν έχεις χάσει λίγο τη φόρμα σου ωστόσο, απόφυγε να μπεις ξαφνικά σε κάποιο πολύ έντονο πρόγραμμα γιατί αυτό έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στον οργανισμό σου αφού τον στρεσάρει και τον αφήνει ευάλωτο.

#4 Κοιμήσου με το φεγγάρι, ξύπνα με την αυγή

…που λέει ο λόγος. Πάντως σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να κοιμάσαι αρκετά νωρίς, πριν τα μεσάνυχτα και να ξυπνάς όταν θα έχεις συμπληρώσει 8 ώρες ύπνου, για να απολαύσεις το λευκό πρωινό φως και την πρωινή σου ρουτίνα. Σε αυτό όλο θα σε βοηθήσει αν κάθε βράδυ απολαμβάνεις ένα αφέψημα όπως τσάι του βουνού, λεβάντα ή φασκόμηλο. Άσε το μαύρο τσάι ή το πράσινο για το πρωινό σου ρόφημα.

#5 Άκου τις ανάγκες του σώματός σου

Εσύ μπορεί να ονειρεύεσαι ένα φθινόπωρο όλο “θα, θα, θα” αλλά όπως έγραψα και νωρίτερα, το σώμα σου, όπως και η φύση, θέλει απλά να ρίξει ρυθμούς και να “ξυπνήσει” την Άνοιξη. Όχι, δεν φταίει μόνο το ότι γύρισες στο γραφείο. Υπάρχει λόγος σοβαρός. Γι’ αυτό δώσε στον εαυτό σου λίγη ώρα μέσα στη μέρα να κάτσει ήρεμα κάπου, με ένα ωραίο ρόφημα, ένα ελαφρύ ριχτάρι και ένα κατοικίδιο που ξέρει ήδη να ζει με τις εποχές και απόλαυσε.

#6 Ενυδατώσου. Ναι, πάλι.

Τελικά δεν θα περάσει ούτε ένα άρθρο που να μην γράψω για την ενυδάτωση. Να και ένα tip που μόνο εποχιακό δεν είναι. Καθότι οι δροσερές θερμοκρασίες αφυδατώνουν εξωτερικά το δέρμα, θυμίσου να ενυδατώνεσαι εσωτερικά και εξωτερικά καλά καθημερινά επιλέγοντας μια καλή κρέμα προσώπου (περισσότερα γι’αυτό θα έχει να σου πει η Βιβή μας). Και μην ξεχνάς να πίνεις νερό.

#7 Πάρε το μόνο συμπλήρωμα που όλοι χρειαζόμαστε

Ακόμα και στην Ελλάδα, τους χειμερινούς μήνες είναι απαραίτητο να παίρνεις καθημερινά ένα συμπλήρωμα με βιταμίνη D. Μάλιστα οι Έλληνες ανήκουμε στους πληθυσμούς που εμφανίζουν εξαιρετικά συχνά έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης “του ήλιου”. Τώρα λοιπόν που όλοι μαζευόμαστε από τις παραλίες, φρόντισε να συμπληρώνεις διαφορετικά τις καθημερινές σου ανάγκες- πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σου.

#8 Κάνε το ετήσιο σου ιατρικό τσεκάπ

Και για να μην λέμε γενικούρες καθότι στην πραγματικότητα όλοι οι οργανισμοί είναι διαφορετικοί, το φθινόπωρο είναι η τέλεια εποχή για να συναντήσεις ένα γενικό γιατρό και να κάνεις τις ετήσιες εξετάσεις σου. Εκεί θα φανεί τι χρειάζεται να προσέξεις για να είσαι καλά και υγιής καθ’όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και όχι μόνο.