FLAWSOME LIFE TIPS

Μαθήματα Χαράς: 5 δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για να σπουδάσεις το «ευ ζην»

Η παράδοση της γιόγκα ορίζει τέσσερα διαφορετικά μονοπάτια για την επίτευξη της moksha, δηλαδή της χαράς και της φώτισης. Ένα από αυτά είναι η jnana yoga, το μονοπάτι της αυτο-εκπλήρωσης μέσα από τη μελέτη και την αφοσίωση στη γνώση. Γιατί στα λέω όλα αυτά; Για να καταλήξω στο ότι ακόμα και η χαρά μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης και μελέτης.

Αν λοιπόν είσαι και εσύ διανοητικός τύπος, όπως και εγώ, συνέχισε να διαβάζεις: η ευτυχία είναι ένα online μάθημα μακριά. Και μάλιστα, δωρεάν.

Ένα από τα θαύματα της ψηφιακής επανάστασης είναι πως η γνώση είναι πάντα λίγα κλικ μακριά. Δεκάδες online πανεπιστήμια συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο και μας ανοίγουν την πόρτα σε εκατοντάδες διαφορετικά μαθήματα, με ό,τι θέμα μπορείς να φανταστείς. Ακόμα και την ευεξία ή την ευτυχία που, στη σύγχρονη εποχή, αποτελούν θέμα μελέτης για τεράστια μερίδα επιστημόνων και ερευνητών.

Τώρα λοιπόν, που το καλοκαίρι είναι στο peak του, είναι η ιδανική στιγμή να εξασκήσεις τους διανοητικούς σου μύες παρακολουθώντας ένα online course που θα χαρίσει αξία σε κάθε στιγμή της ζωής σου. Αν πάντα ήθελες να μάθεις τα μυστικά του διαλογισμού από κάποιον ειδικό, αν αναρωτιέσαι γιατί δεν είναι εύκολο να νιώσεις ευτυχισμένη με όσα έχεις, αν η στοχοθεσία δεν είναι το φόρτε σου κι αν αναζητάς πρακτικούς τρόπους να μειώσεις το άγχος, είσαι πολύ κοντά στην απάντηση. Τα παρακάτω μαθήματα έχουν μηδενικό κόστος εγγραφής, δεδομένου ότι δεν σε ενδιαφέρει το πιστοποιητικό παρακολούθησης ενώ τα περισσότερα έχουν διάρκεια κάποιες εβδομάδες και είναι διαθέσιμα για να τα μελετήσεις στον ελεύθερό σου χρόνο, χωρίς δεσμεύσεις.

Στο δια ταύτα, λοιπόν. Ιδού τα 5 αγαπημένα μου διαδικτυακά μαθήματα με στόχο, το ειλικρινές και πηγαίο χαμόγελό σου:

Guided Meditation for Spiritual Awakening

O meditation leader Joseph Drumheller σχεδίασε αυτό το μάθημα με σκοπό να διδάξει τα βασικά στοιχεία του καθοδηγούμενου διαλογισμού σε οποιονδήποτε έχει την όρεξη να μάθει, οπουδήποτε στον κόσμο. Σύμφωνα με την περιγραφή του course καθε ασκούμενος θα επιτύχει αυξημένη επίγνωση όχι μονάχα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και πολύ αργότερα.

The Foundations of Happiness at Work

Η ευτυχία δεν έχει αξία μονάχα στην ιδιωτική σου ζωή αλλά και στην επαγγελματική. Αυτό το μάθημα εξηγεί τον λόγο αλλά και πώς θα την καλλιεργήσεις. Η αίσθηση της αυτο-αξίας, τα κοινωνικά σου ταλέντα αλλά και η παραγωγικότητα στη δουλειά έχουν άμεση σχέση με το κατά πόσο αισθάνεσαι θετικά για την ασχολία με την οποία καταπιάνεσαι το λιγότερο ένα 8ωρο, 5 μέρες τη βδομάδα. Εισηγητές του μαθήματος είναι ο Δρ. Dacher Keltner του UC Berkeley’s Greater Good Science Center και η ευρέως αναγνωρισμένη για το μάθημά της The Science of Happiness, Δρ. Emiliana Simon-Thomas.

Introduction to Aristotle’s Ethic: How to Lead a Good Life

Στα Ηθικά Νικομάχεια ο Αριστοτέλης επισημαίνει ότι οι Αρετές είναι δύο ειδών: η διανοητική και η ηθική αρετή. Η διανοητική προκύπτει από τη διδασκαλία και θέλει χρόνο και πείρα για να αποκτηθεί. Η ηθική αρετή είναι αποτέλεσμα του “έθους” (συνήθεια). Σε αυτό το μάθημα, από το “The Herbert H. and Grace A. Dow Foundation” παρουσιάζονται με απλό τρόπο οι βασικές πεποιθήσεις του Αριστοτέλη σχετικά με το ήθος και τα συστατικά που απαρτίζουν το ευ ζην. Ίσως αυτό να οφείλουμε να το παρακολουθήσουμε όλοι οι Έλληνες.

Mindfulness for Wellbeing and Peak Performance

Η σύγχρονη ψυχολογία αναγνωρίζει πως η επίγνωση είναι το αντίδοτο στο διάχυτο άγχος που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Υπάρχει πλέον ισχυρή ερευνητική βάση πίσω από την αντίληψη πως η συνειδητή συγκέντρωση στο Εδώ και το Τώρα θωρακίζει το μυαλό ενάντια στην αβεβαιότητα και το άγχος και αυτό το μάθημα θα σου διδάξει ακριβώς πώς να την επιτύχεις. Ο ψυχολόγος Δρ. Richard Chambers και ο αναπληρωτής καθηγητής Craig Hassed του πανεπιστημίου Monash διδάσκουν τη θεωρία πίσω από αυτή την πεποίθηση αλλά και πρακτικούς τρόπους που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα στη δική σου ζωή.

The Science of Well-Being

Το δικό μου αγαπημένο και αυτό που εύκολα θα παρακολουθούσα ξανά και ξανά, όποτε χρειάζομαι μια επανάληψη, είναι το διάσημο μάθημα της ψυχολόγου και καθηγήτριας στο Yale University Laurie Santos. Τι είναι, τελικά, η ευτυχία; Πώς ορίζεται, τι πιστεύουμε οτι την προκαλεί και τι την προκαλεί στην πραγματικότητα; Πώς το μυαλό μας μάς λέει “ψέματα” και πώς μπορούμε να το διδάξουμε την αλήθεια για την ευεξία και τη χαρά; Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα σου αποκαλυφθούν μέσα από διασκεδαστικές ασκήσεις που θα σε βάλουν σε σκέψη και θα σε κάνουν να δεις τη ζωή σου με άλλα μάτια.