TIPS

4 απλά βήματα για να κατεβάσεις χωρίς κόπο τα καλοκαιρινά ρούχα

Unsplash

Τώρα που περνάς λίγο περισσότερο χρόνο στο σπίτι είναι μια καλή ιδέα να οργανώσεις τα ντουλάπια και τα συρτάρια σου, έτσι ώστε να υποδεχθείς τις μέρες που έρχονται με άλλη διάθεση. Πέτα στο κρεβάτι τα βαριά χειμωνιάτικα πανωφόρια και χοντρά πουλόβερ και ξεκίνα σιγά σιγά να διαμορφώνεις την καλοκαιρινή σου ντουλάπα. Πραγματικά, δεν θέλει καθόλου κόπο, αλλά τον σωστό τρόπο!

Εφόσον ο καιρός έχει τα κυκλοθυμικά του, θα πρέπει να έχουμε κάποια μακριά παντελόνια, μακρυμάνικες μπλούζες και ελαφριά πανωφόρια (εκτός από τα καλοκαιρινά ρούχα). Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, η βαρετή αυτή δουλειά θα γίνει εύκολα και γρήγορα και στο τέλος οι ντουλάπες σου θα είναι τόσο όμορφες που δεν θα θες να ντυθείς για να μην τις χαλάσεις.

Βήμα 1: Ξεκαθάρισμα των χειμωνιάτικων ρούχων

Πριν κατεβάσεις τα καλοκαιρινά ρούχα, θα πρέπει να αδειάσεις την ντουλάπα και τα συρτάρια που χρησιμοποιείς καθημερινά από τα χειμωνιάτικα ρούχα και να τα ξεκαθαρίσεις και οργανώσεις πριν τα αποχαιρετήσεις για λίγους μήνες. Πώς γίνεται;

1) Στρώσε το κρεβάτι σου.

2) Άδειασε όλες τις ντουλάπες και τα συρτάρια καθημερινής χρήσης πάνω στο κρεβάτι.

3) Ξεκίνα να τα διπλώνεις σωστά και να τα χωρίζεις σε ομάδες (παντελόνια, μακρυμάνικες μπλούζες, πουλόβερ, μάλλινες κάλτσες, καλσόν κτλ).

4) Όσο τα διπλώνεις σκέψου πόσο καιρό έχεις να φορέσεις κάθε ρούχο. Αν έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια, ήρθε η ώρα να το ξεφορτωθείς (ακόμα κι αν σκέφτεσαι ότι είναι ωραίο και μπορεί του χρόνου να το φορέσεις. Αφού το ξέρεις ότι δεν πρόκειται).

5) Κράτα στην άκρη κάποια ρούχα που φοριούνται όλο τον χρόνο.

6) Βάλε σε ειδικές αποθηκευτικές σακούλες τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι πια και συγκέντρωσε τα υπόλοιπα στην άκρη του κρεβατιού για να υπάρχει χώρος για τα ρούχα της νέας σεζόν.

Βήμα 2: Καθάρισε τις ντουλάπες

Είναι σημαντικό να είναι η ντουλάπα σου καθαρή και να μυρίζει όμορφα πριν υποδεχτεί την γκαρνταρόμπα της νέας σεζόν. Πώς γίνεται;

1) Πέρασε όλες τις επιφάνειες (ράφια, πλαϊνά, πλάτη, ράγες, πόμολα) με ένα ελαφρύ απορρυπαντικό χωρίς χλώριο.

2) Άφησε την ντουλάπα και τα συρτάρια ανοιχτά μέχρι να στεγνώσουν πολύ καλά.

3) Ξεκαθάρισε τις κρεμάστρες. Πέτα τις παλιές και προσπάθησε να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφες. Ιδανικά, για μια όμορφη ντουλάπα, θα πρέπει να είναι όλες ίδιες αλλά δεν χρειάζεται να μπαίνεις σε έξοδα αν έχεις αρκετές.

4) Φρόντισε να μυρίζει όμορφα με κάποιον από τους τρόπους που σου γράφει η Άννα παρακάτω.

Βήμα 3: Ξεκαθάρισε και οργάνωσε τα καλοκαιρινά ρούχα που θα φορέσεις

Φτιάχνοντας τη ντουλάπα της νέας σεζόν, είναι σημαντικό να τη γεμίσεις με ρούχα που θα φορέσεις και να την οργανώσεις έτσι ώστε να βλέπεις όλα τα ρούχα και να μπορείς να επιλέξεις γρήγορα τι θα φορέσεις. Πώς γίνεται;

1) Βάλε όλα τα ρούχα και αξεσουάρ πάνω στο κρεβάτι.

2) Άρχισε να τα διπλώνεις και να τα ξεχωρίζεις σε κατηγορίες.

3) Παράλληλα ξεχώριζε τα ρούχα που δεν σου κάνουν, όσα είναι εκτός μόδας και εκείνα που δεν πρόκειται να φορέσεις είτε γιατί έχεις πια βαρεθεί είτε γιατί στην πραγματικότητα δεν τα φόρεσες ποτέ.

4) Ξεκίνα να περνάς σε κρεμάστρες πουκάμισα, παντελόνια, φορέματα, τζιν/ελαφριά μπουφάν και κρέμασέ τα στην ντουλάπα.

5) Δίπλωσε τα μπλουζάκια και τις ελαφριές ζακέτες ή πουλοβεράκια και τοποθέτησε τα στα ράφια με τρόπο ώστε να τα βλέπεις όλα. Μπορείς να τα χωρίσεις ανάλογα το χρώμα ή την χρήση τους. Αν για παράδειγμα κάποια μπλουζάκια τα φοράς πιο συχνά από τα άλλα βάλτα μπροστά-μπροστά.

6) Κράτα ένα συρτάρι για κάθε είδος ρούχου/αξεσουάρ. Για παράδειγμα εγώ έχω ένα συρτάρι για τα εσώρουχα, ένα για τις πυτζάμες ,ένα για τις κάλτσες, κλπ.

Βήμα 4: Αποθήκευσε τα χειμωνιάτικα και χάρισε όσα δεν χρειάζεσαι

Για την αποθήκευση των χειμωνιάτικων πρέπει να ακολουθήσεις τα βήματα 2 και 3 για την ντουλάπα στην οποία θα τα αποθηκεύσεις. Το ιδανικό σενάριο είναι να είναι όλα πλυμένα, σιδερωμένα και χωρισμένα σε ομάδες ώστε να μην ταλαιπωρηθείς το φθινόπωρο που θα τα κατεβάσεις.

Σε περίπτωση που δεν έχεις άλλη ντουλάπα πέρα από αυτή που χρησιμοποιείς καθημερινά, τότε μπορείς να κλείσεις τα χειμωνιάτικά σου ρούχα σε κουτιά αποθήκευσης ή σε ειδικές αποθηκευτικές σακούλες και να τα βάλεις στην αποθήκη ή το πατάρι. Πρόσεχε μόνο ο χώρος να μην έχει καθόλου υγρασία γιατί θα σου καταστρέψει όλα τα ρούχα.

Όσο για τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι, θα μπορούσες είτε να τα ανταλλάξεις με τα αντίστοιχα ρούχα της κολλητής σου ή να τα χαρίσεις σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Ρώτα στη γειτονιά σου αν υπάρχει κάποια οικογένεια που να τα χρειάζεται και φρόντισε να τους δώσεις μόνο ρούχα που θα τους φανούν χρήσιμα. Τα εσώρουχα μπορείς φυσικά να τα πετάξεις.

Ακολουθήστε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.