ΣΠΙΤΙ

6 τρόποι να μυρίζουν τα ρούχα της ντουλάπας σου όμορφα

Unsplash

Οι μυρωδιές μάς επηρεάζουν πολύ και συχνά μπορούν να μας προκαλέσουν συγκεκριμένα συναισθήματα. Έχει αποδειχθεί δια της επιστήμης! Γιατί να μη χρησιμοποιήσεις τη δύναμη των αρωμάτων για να ανεβάσεις τη διάθεσή σου καθημερινά; Δε θα ήθελες να ανοίγεις την ντουλάπα σου και τα ρούχα σου να μυρίζουν τόσο όμορφα, που θα θες να τα φορέσεις με χαρά; Ο καλύτερος τρόπος να μυρίζουν όμορφα τα ρούχα, είναι να χρησιμοποιείς το σωστό απορρυπαντικό και μαλακτικό, ώστε να μην κρατούν πάνω τους δυσάρεστες οσμές.

Ωστόσο κάποιες φορές η κλεισούρα ή η υγρασία της ντουλάπας κάνει τα ρούχα να βγάζουν μια περίεργη οσμή, που δεν τη σώζει και το πιο αρωματικό απορρυπαντικό. Διάβασε παρακάτω 6 tips με τα οποία θα κάνεις το καθημερινό άνοιγμα της ντουλάπας μια ευχάριστη εμπειρία.

Αιθέρια έλαια

Τα υψηλής ποιότητας αιθέρια έλαια προέρχονται από φυτά και άλλα φυσικά συστατικά. Έχουν συμπυκνωμένο άρωμα που μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση και να κάνει τα ρούχα σου να μυρίζουν τέλεια. Μπορείς να ρίξεις μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σου, σε καθαρό βαμβάκι ή χαρτί κουζίνας και να τα τοποθετήσεις σε κάποια γωνιά της ντουλάπας. Μην ξεχνάς να τα αντικαθιστάς κάθε 4 εβδομάδες. Κάποια αιθέρια έλαια -αποδεδειγμένα- απωθούν και το σκόρο, άρα μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Μπάρες σαπουνιού

Τα αρωματικά σαπούνια χαρίζουν το άρωμά τους σε ό,τι τα περιβάλλει. Χρησιμοποίησε μπάρες φυσικού σαπουνιού (τα χειροποίητα είναι τα καλύτερα), τύλιξέ τες σε καθαρό ύφασμα και βάλτο σε κάποια γωνιά της ντουλάπας, του συρταριού ή και μέσα στη βαλίτσα σου. Φρόντισε το ύφασμα να είναι λεπτό και να μπορεί το άρωμα να το διαπεράσει, χωρίς όμως να αφήνει το σαπούνι να αγγίξει τα ρούχα.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται για να αφαιρεί δυνατούς λεκέδες. Όμως απορροφά αποτελεσματικά τις οσμές, καθώς και την υγρασία. Πρόσθεσε 2-3 κουταλιές μαγειρικής σόδας μέσα σε κάποιο πλαστικό κουτάκι (χωρίς καπάκι) και τοποθέτησέ το μέσα στη ντουλάπα.

Σπιτικό ποτ πουρί

Ένας ωραίος τρόπος για να φέρεις φυσικά αρώματα στη ντουλάπα σου, είναι να φτιάξεις το δικό σου ποτ πουρί. Σίγουρα υπάρχουν πολλά έτοιμα εκεί έξω, όμως το homemade είναι εύκολο και οικονομικό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ποικιλία βοτάνων για να δημιουργήσεις δικό σου συνδυασμό. Για παράδειγμα, ένα μιξ με εντομοαπωθητικά βότανα, θα περιείχε λεβάντα, δενδρολίβανο, δυόσμο, φλισκούνι, τανατσέτο (θηρανθεμίς) και κομματάκια κεδρόξυλο. Βάλε τα υλικά σε πουγγί που αφήνει τον αέρα να περνά από μέσα, σε ντουλάπα και συρτάρια και άλλαζέ το κάθε μήνα για να μένει το άρωμα δυνατό.

Ξύδι

Το ξύδι είναι φυσικό αποσμητικό. Μπορείς να προσθέσεις μια κουταλιά λευκό άοσμο ξύδι στο μαλακτικό σου, για να εξαφανίσεις δυσάρεστες οσμές που επιμένουν μετά το πλύσιμο. Μπορείς επίσης να γεμίσεις ένα σπρέι με ίσα μέρη νερό και ξύδι και να ψεκάσεις με μέτρο το εσωτερικό της ντουλάπας και των συρταριών, πριν ξαναβάλεις μέσα τα ρούχα σου.

Το αγαπημένο σου άρωμα

Πέρα από τα αιθέρια έλαια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κολόνια ή άρωμα της επιλογής σου. Θα χρειαστείς μικρά γυάλινα βαζάκια και βαμβακόμπαλες. Βούτα (ή ψέκασε καλά) τις βαμβακόμπαλες στο άρωμα και τοποθέτησέ τες μέσα στα βαζάκια. Έπειτα κάλυψε τα βαζάκια με τουλπάνι (ή κάποιο ύφασμα που αναπνέει) και βάλτο σε διάφορα σημεία της ντουλάπας. Άλλαζέ το κάθε 3-4 εβδομάδες για καλύτερα αποτελέσματα. Κάθε φορά, επίσης που τελειώνει το άρωμά σου, μην πετάς το μπουκαλάκι, αλλά αφηνέ το ανοιχτό μέσα στα συρτάρια ή τη ντουλάπα σου.

Ακολούθησε τη Madame Ginger στο Facebook και στο Instagram. Μπορείς επίσης να δεις τα video της στο YouTube κανάλι της.