MADAME GINGER

3 νέοι φούρνοι της Αθήνας για να ψωνίσεις ψωμί και υπέροχες λιχουδιές. Οι υδατάνθρακες είναι φίλοι μας

Unsplash

Νομίζω ότι δεν χωράει αμφιβολία πως το 2020 ζυμώσαμε, φουρνίσαμε, χρησιμοποιήσαμε λαδόκολλες και φόρμες όσο ποτέ, ήταν η χρονιά που η ερώτηση «με τι το ταΐζεις το προζύμι;» πληκτρολογήθηκε όσο κανείς ποτέ δεν θα μπορούσε να προβλέψει στα chats των social media. 

Ακόμα όμως κι αν δεν έφτιαξες το πανεύκολο ψωμί ολικής, χωρίς λάδι, μαγιά ή φουσκώματα που σου πρότεινα, είμαι σίγουρη πως μετά από όλο αυτό που ζήσαμε είδες κι εσύ με άλλο μάτι όσα φουρνίζονται, έχεις περισσότερες απαιτήσεις από το καθημερινό σου ψωμί πλέον, σωστά; Κι έπειτα, όπως έχει ανεβάσει το επίπεδό της σε πολλές κουζίνες και στυλ φαγητού, έτσι έφτασε η ώρα για την Αθήνα να δείξει κάτι διαφορετικό όσον αφορά τους φούρνους της. Φούρνοι που είναι new age και χαίρεσαι να τρως αλλά και να τους επισκέπτεσαι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη δεν είχε ήδη πολλούς καλούς φούρνους, σαν τον Τάκη, τον Ρίζο, την Πνύκα, τον Λυκαβηττό και τον Σέκκα του Πειραιά. Όμως οι νέοι που εμφανίζονται διαφέρουν γιατί είναι μίνιμαλ και με άποψη για το design, δεν κάνουν τα πάντα και συμφέρουν αλλά ειδικεύονται σε λίγα και καλά. Αποτελούν το όνειρο ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει πολύ και οι αναφορές τους βγαίνουν σε όσα γεμίζουν τις βιτρίνες και τα ράφια τους, σε καρβέλια, ζύμες και σφολιάτες που έλειπαν -γιατί αν είναι ωραίες δεν είναι και ποτέ αρκετές.  

Και τα τρία μέρη που θα βρεις παρακάτω, είναι οι φούρνοι που κατάφεραν να γίνουν talk of the town πριν καλα καλά ακόμα ανοίξουν τις πόρτες τους. Και δικαίως. Μόλις τα επισκεφθείς, όταν γνωρίσεις τους ανθρώπους που έχουν αφιερωθεί και βάζουν όλη τους την ενέργεια στη μαγεία του ψωμιού και του baking τότε θα καταλάβεις με με τον πιο νόστιμο τρόπο γιατί συζητιούνται, από foodies και μη.

Τρομερό Παιδί

Αν είσαι γαλλομαθής, τότε θα γνωρίζεις ήδη Gingerάκι μου ότι το όνομα αυτού του διαφορετικού, μοντέρνου φούρνου της πόλης, το “Εnfant Τerrible” δηλαδή, χρησιμοποιείται για εκείνους που ταράζουν τα νερά, για τους αντισυμβατικούς κι επιτυχημένους. Και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο όνομα για τον φούρνο που έφερε τη δική του διαφορετική πρόταση πριν μερικούς μήνες, προσφέροντας ψωμί με αλεύρι από ελληνικά σιτηρά, με φυσικό προζύμι, ωριμασμένο αργά. Ο Στέφανος Λιβάνιος και ο Χρήστος Παππάς είναι φίλοι και οικογένεια, κοσμογυρισμένοι και λάτρεις της γαλλικής φιλοσοφίας την οποία και σπούδασαν.

Το χωριάτικο καρβέλι τους είναι πραγματικά υπόξινο, το πολύσπορό τους φτιάχνεται με τέσσερα διαφορετικά άλευρα και πέντε σπόρους δημητριακών ενώ θα βρεις ψωμιά με κράνμπερις, με σταφίδες, με φουντούκια, με βερύκοκα και σύκα, συνδυασμούς ιδανικούς για να ξεκινήσεις τη μέρα σου ή για να συνοδεύσεις ένα πλατό τυριών. Αν αγαπάς τις μπαγκέτες αλλά δεν έχεις βρει μέχρι σήμερα τη σωστή στην Αθήνα, το Τρομερό Παιδί των Ιλισίων είναι το μέρος που ψάχνεις. Εκεί τα ψωμιά είναι αρωματικά και χορταστικά, γεμάτα γεύση και ζυμωμένα με τα πιο εκλεκτά υλικά. Τα κρουασάν, τα εκλέρ και η τάρτα λεμόνι έχουν τους δικούς τους φανατικούς. 

Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια. Τηλ: 2107777537

Overoll

Στην καρδιά της πόλης, στην Πραξιτέλους που ήταν και παραμένει ένας από τους πιο hip δρόμους του κέντρου, μόλις άνοιξε ο ναός της σφολιάτας, μια σύγχρονη croissanterie. Τρεις νέοι και γεμάτοι όρεξη ζαχαροπλάστες, ο Άλκης Ζέρβας, ο Σπύρος Παππάς και ο Γιάννης Κικίρας αποφάσισαν να αφιερωθούν σε μια λιχουδιά που λίγους αφήνει ασυγκίνητους, να την προσφέρουν σε πολλές εκδοχές, αλμυρές και γλυκές. Στο Overoll που φωτίζεται από μια ροζ -σε σχήμα κρουασάν – ταμπέλα τα κρουασάν είναι βουτυράτα αλλά ελαφριά, τραγανά απ΄εξώ και τρυφερά από μέσα, είναι φτιαγμένα από προζύμι κι αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στη γεύση τους.

Θα βρεις κρουασάν σαν σπανακόπιτα, σοκολατένιο και με πάστα φουντουκιού, κρουασάν αμυγδάλου, με σταφίδες και ρούμι και φυσικά, μπορείς να το απολαύσεις σκέτο. Μην αποκαρδιωθείς Gingerάκι αν δεν βρεις την εκδοχή κρουασάν που λιγουρεύτηκες τη στιγμή που θα φτάσεις, ρώτησε σε πόση ώρα θα ξαναβγεί και κάνε μια βόλτα στα γύρω γοητευτικά στενά του εμπορικού τριγώνου. 

Overoll, Πραξιτέλους 27, Σύνταγμα. Τηλ: 211419 8151

Kora

Πρόκειται για μία από τις πιο πολυαναμενόμενες αφίξεις της Αθήνας. Η Ιάνθη Μιχαλάκη είναι από τις πιο ταλαντούχες νέες pastry chef της πόλης και αυτές τις μέρες την παρακολουθούμε στα instagram stories του Kora να κάνει δοκιμές για τα κρουασάν που θα προσφέρονται σε αυτόν τον νέο φούρνο του Κολωνακίου. Μαζί με την Μαρία Αλαφούζου αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν new age φουρνο που θα ξεφουρνίζει ψωμιά μόνο από εγχώρια άλευρα και προζύμι, λογιών λογιών σφολιάτες, μπριός και τα πιο ποιοτικά σάντουιτς. Ανυπομονούμε να ανοίξουν τις πόρτες τους. 

Kora, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι