ΠΡΟΣΩΠΟ

Μανδελικό οξύ: Όσα πρέπει να ξέρεις για το συστατικό που συνδυάζει απολέπιση και αντίγηρανση

Unsplash

Πριν μερικά χρόνια, η ιδέα και μόνο να χρησιμοποιήσεις προϊόντα με κάποιο οξύ στην επιδερμίδα του προσώπου σου, φάνταζε κάπως, τρομακτική. Πλέον, οι περισσότερες είμαστε πιο εξοικειωμένες με τα οφέλη των οξέων στη skincare ρουτίνα μας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να την ενισχύσουμε και να την προστατεύσουμε από τις εξωτερικές επιθέσεις, αφήνοντάς την πιο καθαρή, φωτεινή και λεία. Αρκεί βέβαια να ακούσουμε τις ανάγκες της δικής μας επιδερμίδας και να επιλέξουμε στο σωστό οξύ.

 

Κι ενώ έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το υαλουρονικό, το γλυκολικό αλλά και το σαλικυλικό οξύ- είναι από τα πιο γνωστά οξέα στον beauty κόσμο- αυτή τη φορά κάτω από το beauty μικροσκόπιό μας θα μπει το μανδελικό οξύ. Τι είναι το μανδελικό οξύ, ποια τα οφέλη του στην επιδερμίδα μας και πώς μπορούμε να το εντάξουμε στην beauty ρουτίνα μας;

Τι είναι το μανδελικό οξύ;

Το μανδελικό οξύ ανήκει στην κατηγορία των AHA, των άλφα υδροξυοξέων και προέρχεται από τα πικραμύγδαλα. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα AHAs όπως πχ το γλυκολικό, το κιτρικό ή το γαλακτικό οξύ έχει πιο ήπια δράση, γι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους με ευαίσθητη ή ακνεική επιδερμίδα, ενώ είναι μεγαλύτερο σε μοριακό βάρος- δεν διεισδύει τόσο βαθιά. Σε γενικές γραμμές, τα AHAs δρουν απολεπιστικά, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Αυτό το καταφέρνουν στην ουσία, «σπάζοντας» τους δεσμούς μεταξύ των κυττάρων, με αποτέλεσμα να «αποκαλύπτεται» πιο φωτεινή, καθαρή και λαμπερή  η επιδερμίδα από κάτω. Plus: Συνήθως το μανδελικό οξύ, συνδυάζεται με άλλα προϊόντα βελτιώνοντας την υφή του δέρματος μέσω απολέπισης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο σ’ έναν πιο ομοιόμορφο τόνο.

Τι κάνει το μανδελικό οξύ στην επιδερμίδα μας;

Κάνει απολέπιση:

Το μανδελικό οξύ ανήκει στην κατηγορία των χημικών απολεπιστικών, πράγμα που σημαίνει ότι αφαιρεί τα στρώματα των παλαιότερων κυττάρων του δέρματος πιο ήπια σε σχέση με ένα πιο «επιθετικό» scrub.

Συμβάλλει στην κυτταρική ανανέωση:

Αφού «απελευθερώνει» τα κύτταρα του δέρματος που είναι προσκολλημένα στην επιφάνειά του, το μανδελικό οξύ αυξάνει την κυτταρική ανανέωση, μειώνοντας ακόμη και την εμφάνιση ακμής. Plus: Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος.

Φωτίζει το δέρμα:

Η επιδερμίδα μετά την απολέπιση είναι ξεκάθαρα πιο φωτεινή και λαμπερή. Το μανδελικό οξύ πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, ενισχύοντας το δέρμα έτσι ώστε να παραμένει λαμπερό με τη συνεχή χρήση.

Μειώνει την υπερμελάγχρωση του δέρματος και τις δυσχρωμίες:

Χάρη στην ιδιότητά του να απολεπίζει και να διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων, το μανδελικό οξύ συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης των σκούρων κηλίδων, των δυσχρωμιών και των βλαβών από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να προσφέρει στην επιδερμίδα μία πιο ομοιόμορφη χροιά.

Έχει αντιγηραντική δράση μιας και δρα κατά των ρυτίδων και λεπτών γραμμών

Το μανδελικό οξύ είναι ακόμη γνωστό για τις αντιγηραντικές ιδιότητές του. Επιταχύνοντας την κυτταρική ανανέωση και βοηθώντας στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος από την επιφάνειά του, συμβάλλει στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου που εξασφαλίζει μία νεανική σφριγηλότητα, αλλά και στη μείωση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

30ml22.jpg
SEPHORA.GR

The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA

Αυτή η σύνθεση 10% προσφέρει ήπια απολέπιση χάρη στο μεγάλο μοριακό βάρος του μανδελικού οξέος, που το καθιστά ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος.
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς το χρησιμοποιείς στη beauty ρουτίνα σου;

Καλό είναι να εντάξεις ένα προϊόν με μανδελικό οξύ στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, μετά τον καθαρισμό και πριν την ενυδάτωση, εφαρμόζοντάς το σε μικρές ποσότητες, κάνοντας παράλληλα ελαφρές ταμποναριστές κινήσεις. Καλό είναι να το αφήσεις να απορροφηθεί σωστά πριν απλώσεις την ενυδατική σου. Plus: Ακριβώς όπως ισχύει και με τα υπόλοιπα AHAs, θα πρέπει να αποφύγεις συνδυαστικά αλλά και μερικές μέρες πριν τη χρήση ρετινόλης. Επίσης, καλό είναι, σύμφωνα με κάποιους δερματολόγους να αποφεύγεται η χρήση του σε μαυρισμένη επιδερμίδα. Δεδομένου ότι είναι πιο ήπιο στη δράση του σε σχέση με τα άλλα AHAs, θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλα ενεργά συστατικά. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μετά τη χρήση του (γι’ αυτό συντείνεται να ενταχθεί στη βραδινή ρουτίνα).