ΠΡΟΣΩΠΟ

Ρετινόλη: Καταρρίπτουμε 5 μύθους με τη δερματολόγο

Unsplash

Αν είσαι skincare junkie, δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερες συστάσεις για τη ρετινόλη. Είναι ένα από τα πιο δραστικά αντιγηραντικά συστατικά αυτή τη στιγμή στον κόσμο του skincare μιας και η βασική δράση της έγκειται στο ότι ενεργοποιεί κι επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση στην επιδερμίδα. Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε τη ρετινόλη; Μαζί με τη δερματολόγο Θεώνη Ματούλα, αυτή τη φορά καταρρίπτουμε 5 κλασικούς μύθους που ακούγονται για τη ρετινόλη.

 

«Η ρετινόλη είναι ένα θαυματουργό συστατικό και το No 1 σύμμαχός μας στην αντιγήρανση. Είναι μια μορφή της βιταμίνης Α με δράση στην αντιγήρανση, στην ακμή, στα σημάδια , στις δυσχρωμίες και γενικά στη διατήρηση μιας σφριγηλής επιδερμίδας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί μύθοι που πρέπει να καταρρίψουμε» μάς λέει χαρακτηριστικά.

Μύθος #1: Μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν προϊόντα με ρετινόλη

Όπως αρκετά ακόμη δραστικά συστατικά, η ρετινόλη έχει τις ιδιαιτερότητές της όσο αφορά τη χρήση της. Έτσι, όπως τονίζει η δερματολόγος θα πρέπει να αποφεύγεται από τις γυναίκες στην περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού αλλά και σε ευαίσθητες επιδερμίδες. «Η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της εμπλέκονται στην εμβρυογένεση και μια υπερβολικά μεγάλη πρόσληψή τους μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Επίσης, ορισμένα ευαίσθητα δέρματα (π.χ. ροδόχρους νόσος) μπορεί να μην την ανέχονται εύκολα ή συχνά και θα πρέπει να συμβουλευτούν τον δερματολόγο τους».

Μύθος#2: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε ηλικία

«Συνήθως, προτείνεται η χρήση από γυναίκες μετά τα 30. Προληπτικά, όμως, μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζεται μετά τα 25, ώστε να προληφθούν οι ρυτίδες και η φωτογήρανση».

Μύθος #3: Εφαρμόζεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας

Η ρετινόλη θα πρέπει να εφαρμόζεται το βράδυ, ούτως ώστε να δράσει σωστά, και όχι σε ώρες με έντονη ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η έκθεση στις UV ακτίνες του ήλιου μειώνει τη δράση της και ευαισθητοποιεί την επιδερμίδα στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οπωσδήποτε, επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού στη διάρκεια της ημέρας, γιατί η επιδερμίδα στην οποία εφαρμόζεται ρετινόλη είναι πιο ευαίσθητη.

Μύθος #4: Η ρετινόλη «λεπταίνει» το δέρμα μου

«Η ρετινόλη λεπταίνει και απομακρύνει τις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος (νεκρά κύτταρα) – κάτι που είναι επιθυμητό – , ενώ παράλληλα παχαίνει τα βαθύτερα στρώματα (χόριο) του δέρματος, λόγω παραγωγής κολλαγόνου, με αποτέλεσμα ένα σφριγηλό, λαμπερό δέρμα».

Μύθος#5: Δεν προκαλεί ερεθισμούς

«Η ρετινόλη έχει απολεπιστικές ιδιότητες, καθώς ανανεώνει το δέρμα, επομένως πολλά δέρματα στα οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά μπορεί να ξεφλουδίσουν ή να κοκκινίσουν. Για να αποφευχθούν οι ερεθισμοί, αρχικά εφαρμόζουμε το προϊόν 2-3 φορές την εβδομάδα και σιγά-σιγά αναλόγως το δέρμα, μπορεί να εφαρμοστεί κάθε βράδυ. Συνιστάται να εφαρμόζουμε μικρή ποσότητα και να αποφεύγουμε την περιοχή
κοντά στα μάτια» μας λέει χαρακτηριστικά. Plus: Όπως έχουμε ξαναπεί, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός με άλλα κερατολιτικά προϊόντα και συστατικά, πχ οξέα φρούτων, ή η εφαρμογή δερματολογικών θεραπειών με ανάλογες ιδιότητες της ρετινόλης όπως τα χημικά peeling και τα lasers διότι και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να προκληθούν ερεθισμοί στην επιδερμίδα. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα καλό είναι να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.