ΠΡΟΣΩΠΟ

Κρύο vs Ζεστό νερό: Ποιο είναι το καλύτερο για το πλύσιμο του προσώπου σου;

iStock

Κάποια πράγματα στη beauty ρουτίνα μας γίνονται μηχανικά, όπως για παράδειγμα το να πλύνουμε το πρόσωπό μας το πρωί. Γίνονται όμως, σωστά; Και το βασικότερο πόσο σίγουρη είσαι γι αυτά; Θα γίνω ποιο συγκεκριμένη: Γνωρίζεις δηλαδή, αν το ζεστό ή κρύο νερό είναι καλύτερο για το πλύσιμο και καθαρισμό του προσώπου σου; Ποια είναι η ιδανικότερη θερμοκρασία για την επιδερμίδα;

Πρέπει να πλένεις και να καθαρίζεις το πρόσωπό σου με ζεστό ή κρύο νερό;

Αρχικά, αυτό που καλό είναι να γνωρίζεις είναι πως- ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός σου- το πλύσιμο του προσώπου και γενικότερα του σώματος, με ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία αλλά και extra ξηρότητα στο δέρμα (πόσο μάλλον αν έχεις ξηρή επιδερμίδα), μιας και το «απογυμνώνει» από τα φυσικά του έλαια. Έτσι, ακόμη κι αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα μπορεί να δημιουργηθεί περισσότερη λιπαρότητα, φράξιμο των πόρων και ανεπιθύμητα σπυράκια (έξαρση ακμής).

Από την άλλη πλευρά, το κρύο νερό είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή από το ζεστό νερό για το δέρμα, μιας και έχει πολλά περισσότερα οφέλη.

Μειώνει το πρήξιμο, μιας και συμβάλλει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα και στην διέγερση της μικροκυκλοφορίας, περιορίζει την ερυθρότητα ή οποιονδήποτε ερεθισμό προκύψει από τη χρήση ενεργών συστατικών, καταπραΰνει το δέρμα ιδιαίτερα σ’ ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρους ακμή ή η ακμή, δροσίζει και αναζωογονεί.

Βέβαια, ο καθαρισμός με πολύ κρύο νερό δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, καθώς το κρύο νερό δε βοηθά να διαλυθούν τα έλαια και το μακιγιάζ, αφήνοντάς τα μέσα στους πόρους.

Ποια θερμοκρασία νερού είναι η καλύτερη για το πλύσιμο του προσώπου;

Αν έπρεπε να δώσουμε μία γρήγορη απάντηση στο ερώτημα αυτή θα ήταν «Παν μέτρον άριστον». Κάπου ανάμεσα στο ζεστό και κρύο νερό, το χλιαρό φαντάζει ως το ιδανικό για το πλύσιμο/ τον καθαρισμό του προσώπου και γενικότερα, τη συνολική υγεία του δέρματος.

Κι αυτό γιατί, τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού είναι σχεδιασμένα να «αποδίδουν» καλύτερα σ’ αυτή τη θερμοκρασία (πχ να δημιουργούν τη σωστή ποσότητα αφρού, να αφαιρούν ρύπους, βρωμιά από την επιφάνεια του δέρματός σας και να εξισορροπούν κατάλληλα τα φυσικά έλαια του δέρματος).