ΣΩΜΑ

Scrub σώματος με ζάχαρη ή με αλάτι: Ποια είναι η διαφορά τους;

Pexels

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις από αυτή εδώ τη στήλη πως η απολέπιση είναι το κλειδί- μία από τις βασικές κινήσεις στην εβδομαδιαία ρουτίνα ομορφιάς- για μία λεία και νεανική επιδερμίδα. Κι αυτό γιατί, όχι μόνο βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας, αποκαλύπτοντας μία πιο φρέσκια, λαμπερή και λεία όψη, αλλά συμβάλλει στη βαθύτερη απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης.

 

Το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι: Φυσική απολέπιση με scrub ή χημική απολέπιση (aka peeling με AHA/ BHA/PHA); Στην απάντηση σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζουν εκτός από το γούστο, οι ανάγκες, αλλά και ο τύπος της επιδερμίδας. Αν ψηφίζεις φυσική απολέπιση που γίνεται μέσω της τριβής, σίγουρα ένα από τα ερωτήματα που μπορεί να σου έχουν δημιουργηθεί είναι η διαφορά μεταξύ ενός scrub με αλάτι και ενός με ζάχαρη, καθώς επίσης και τα οφέλη του καθενός στην επιδερμίδα.

Ποιο είναι το καλύτερο για την επιδερμίδα σου; Ποια η διαφορά/ διαφορές τους; Με τόσα πολλά scrubs με ζάχαρη και αλάτι στην αγορά, ποιο να επιλέξεις;

Scrub με ζάχαρη vs Scrub με αλάτι

Scrub με ζάχαρη

Χάρη στους πολύ μικρούς, στρογγυλούς και πιο μαλακούς κρυστάλλους-κόκκους της, η ζάχαρη κάνει πιο ήπια απολέπιση σε σύγκριση με το αλάτι, και γι αυτό το λόγο καθίσταται ιδανική ακόμη και για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Αφαιρεί απαλά τα νεκρά κύτταρα αφήνοντας την επιδερμίδα πιο λαμπερή και φρέσκια, χωρίς να προκαλεί ερεθισμό.

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να αναζητήσει κανείς ένα scrub σώματος με ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, που περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Προσοχή εδώ, στον τρόπο χρήσης (απόφυγε τις έντονες κινήσεις ή το πολύ τρίψιμο με το scrub σε μία συγκεκριμένη περιοχή).

Τέλος, αν και τα scrubs με ζάχαρη είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη φυσική απολέπιση και «δεσμεύουν» την υγρασία στο δέρμα, δεν παρέχουν άλλα οφέλη καθαρισμού.

Scrub με αλάτι

Σε αντίθεση με την πιο ήπια ζάχαρη, τα scrubs με αλάτι έχουν πιο ισχυρή, απολεπιστική δύναμη. Αν και δεν είναι ιδανικά για ευαίσθητες επιδερμίδες ή περιοχές όπως το πρόσωπο (επειδή το αλάτι μπορεί να τις αφυδατώσει), τα scrubs με αλάτι μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σημεία του σώματος που η επιδερμίδα είναι πιο τραχιά όπως τα πόδια, οι αγκώνες, τα γόνατα, οι φτέρνες κλπ.

Plus: Τα υψηλής ποιότητας άλατα στα scrubs- όπως το θαλασσινό αλάτι, το αλάτι Epsom και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων – είναι πλούσια σε μέταλλα (όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο) και δρουν ως φυσικά αποτοξινωτικά και αντιφλεγμονώδη συμβάλλοντας στην αποβολή των τοξινών.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, καλό είναι να προσέξει κανείς το πώς χρησιμοποιεί/τρίβει το scrub στο σώμα του (οι κόκκοι του αλατιού είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος σε σχέση με της ζάχαρης) καθώς η υπερβολική ή έντονη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ερεθισμό στο δέρμα.

Tip: Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάς πως τα προϊόντα φυσικής απολέπισης μπορεί να έχουν ένα άμεσα ορατό αποτέλεσμα, αλλά είναι αρκετά σκληρά για μια ευαίσθητη/ ακνεϊκή/ με τάση ακμής επιδερμίδα.