ΠΡΟΣΩΠΟ

6 tips για τη skincare ρουτίνα σου που θα μειώσουν την εμφάνιση των πόρων

Pexels

Κόντρα στα poreless φίλτρα του Instagram, επιδερμίδες χωρίς πόρους δεν υπάρχουν στην πραγματική ζωή. Αυτό που αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από επιδερμίδα σε επιδερμίδα, είναι το μέγεθός τους, το οποίο επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, όπως το DNA, οι ορμόνες, η υπερβολική λιπαρότητα/ ακμή, η γήρανση (λόγω της μειωμένης ελαστικότητας της επιδερμίδας) κλπ.

 

Αν και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα το «μη φυσιολογικό» με τους διευρυμένους, μεγάλους πόρους, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορεί να κάνει κανείς για να μειώσει την εμφάνισή τους – αν αυτό είναι κάτι που τον ενδιαφέρει.

Πόροι στην επιδερμίδα: Οι κινήσεις για να μειώσεις την εμφάνισή τους στην επιδερμίδα

-Διπλός καθαρισμός

Ντεμακιγιάζ και Καθαρισμός: Ξέρω πως ο χρόνος είναι πολύτιμος και κάθε λεπτό μετράει, αλλά στην πραγματικότητα ο καλός, βαθύς, διπλός καθαρισμός με ειδικά προϊόντα που περιέχουν συστατικά που ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος ή έχουν κερατολυτική δράση, όπως το σαλικυλικό οξύ, απομακρύνει αρχικά αβίαστα τους ρύπους, κάθε ίχνος μακιγιάζ και αντηλιακού και έπειτα καθαρίζει τους φραγμένους πόρους. Ιδανικός αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα και μεγάλους διεσταλμένους πόρους.

Extra Tip: Προσπάθησε σε γενικές γραμμές να μην ακουμπάς πολύ συχνά μέσα στην ημέρα το πρόσωπό σου με τα χέρια σου, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταφερθούν βακτήρια και μικρόβια στην επιδερμίδα σου.

-Συνέχισε με toner

Επόμενο step μετά τον καθαρισμό; Το toner που θα βοηθήσει στον ακόμα πιο βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας. Χάρη στην συμπυκνωμένη φόρμουλά του σε ενεργά συστατικά όπως AHA, ρετινόλη, σαλικυλικό οξύ, βιταμίνες κλπ, απομακρύνει τυχόν ρύπους, νεκρά κύτταρα, σμήγμα ή υπολείμματα του μακιγιάζ/ σαπουνιού που έμειναν στην επιδερμίδα μετά τον καθαρισμό, προετοιμάζοντας αφενός την επιδερμίδα να δεχτεί τα προϊόντα φροντίδας που ακολουθούν, αφετέρου, μειώνοντας την όψη των πόρων.

-Μη φοβάσαι τη ρετινόλη

Καθώς περνούν τα χρόνια, η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης που εξασφαλίζουν νεανική όψη επιβραδύνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πόροι να αρχίσουν να δείχνουν μεγαλύτεροι. Τα προϊόντα με αντιγηραντικά συστατικά όπως η ρετινόλη, στην καθημερινή skincare ρουτίνα μπορούν να συμβάλλουν μεταξύ άλλων στη μειωμένη εμφάνισή τους. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τη ρετινόλη ακόμη κι αν δεν έχει ώριμη επιδερμίδα.

-Πες «ναι» στην τακτική ήπια απολέπιση

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις/ ακούς πως η απολέπιση σε τακτική βάση απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τους ρύπους, το σμήγμα, τα βακτήρια κλπ που συσσωρεύονται στην επιφάνειά του και φράζουν τους πόρους. Προσπάθησε λοιπόν, να χρησιμοποιείς προϊόντα χημικής απολέπισης με σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ κλπ όσο συχνά χρειάζεται, για πιο άμεσα ορατά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να μην το παρακάνεις!

-Βάλε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σου μία μάσκα αργίλου

Ο άργιλος είναι ένα από τα πιο γνωστά συστατικά που βοηθούν στην απορρόφηση της extra λιπαρότητας και στην απομάκρυνση των ρύπων κλπ που μπορούν να φράξουν τους πόρους κάνοντάς τους να φαίνονται μεγαλύτεροι. Γι’ αυτόν τον λόγο, μία ή δύο φορές την εβδομάδα βάλε στη ρουτίνα ομορφιάς σου μία μάσκα με άργιλο και θα δεις αμέσως τη διαφορά στο δέρμα σου.

Extra Tip: Φρόντισε να κάνεις μάσκα τις μέρες που δεν κάνεις απολέπιση ή δεν χρησιμοποιείς προϊόντα με ρετινόλη, για να μην προκαλέσεις ερεθισμό στο δέρμα σου.

-Μην ξεχνάς τα basics: Ενυδάτωση και Αντηλιακή προστασία

Οι δύο κινήσεις-ματ σε κάθε πρωινή ρουτίνα ομορφιάς. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία έχει άμεσο αντίκτυπο στην εμφάνιση των πόρων. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό αφενός να χρησιμοποιεί κανείς αντηλιακό ευρέος φάσματος σε καθημερινή βάση, αφετέρου να επιλέξει oil-free φόρμουλες, ιδανικές για τον τύπο του δέρματός του. Στην ίδια λογική βασίζεται και η επιλογή της ενυδατικής κρέμας. Το μυστικό εδώ, είναι να αναζητήσει κανείς oil-free ενυδατικές κρέμες με πιο ελαφριές, gel συνθέσεις που απορροφώνται γρήγορα και δεν φράζουν τους πόρους, αντιμετωπίζοντας τη γυαλάδα και την υπερέκκριση σμήγματος. Συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, η νιασιναμίδη, το σαλικυλικό οξύ θα γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι στη skincare ρουτίνα σου.