INSTABEAUTY

Γιατί τα νύχια μου είναι κίτρινα μετά το ακρυλικό μανικιούρ;

Pexels

Πλέον είναι γνωστό. Κάθε εβδομάδα, στο Instagram του LadyLike μπορείς να ρωτάς τις beauty απορίες σου (μείνε συντονισμένη στα stories μας στο Instagram) και εμείς, να σε ακούμε και φυσικά, να λύνουμε τις απορίες σου. Τελευταία έχουμε μιλήσει για το ευαίσθητο δέρμα και τα συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς άφοβα στη skincare ρουτίνα του, για τη διαφορά του serum και της κρέμας ματιών, για το πλύσιμο του προσώπου κλπ. Σήμερα κάνουμε focus στα κίτρινα νύχια που προκύπτουν μετά την αφαίρεση του ακρυλικού μανικιούρ.

First things first. Τα ακρυλικά νύχια δημιουργούνται στην ουσία, με την ανάμειξη ενός υγρού μονομερούς και ενός πολυμερούς σε σκόνη προκειμένου να σχηματιστεί μια παχύρευστη πάστα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί- αφού πρώτα γίνει σκληρή και διαμορφωθεί σωστά- πάνω από τα φυσικά νύχια. Οι μεγαλύτερες διαφορές τους με το gel μανικιούρ, είναι αρχικά η εμφάνιση (τα ακρυλικά νύχια είναι πιο παχιά/ δείχνουν λιγότερο φυσικά), αλλά και η ανθεκτικότητα- μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο καιρό σε σχέση με τα gel. Το θέμα είναι μετά την αφαίρεση του ακρυλικού, γιατί τα φυσικά νύχια σου δείχνουν κίτρινα;

Τι προκαλεί αποχρωματισμό μετά την αφαίρεση των ακρυλικών νυχιών;

Όπως έχουμε ξαναπεί, τα νύχια, σε γενικές γραμμές, μπορεί να λειτουργούν και ως βαρόμετρο της γενικότερης κατάστασης της υγείας μας. Ο αποχρωματισμός των φυσικών νυχιών λοιπόν, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση ή μύκητας στα νύχια. Εάν τα νύχια συνεχίζουν για αρκετό καιρό να είναι κίτρινα, μπορεί κάτι τέτοιο να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό, όπως ανεπάρκεια βιταμινών ή μετάλλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νύχια που παραμένουν κίτρινα παρά τη θεραπεία, μπορεί να είναι σύμπτωμα παθήσεων του θυρεοειδούς, ψωρίασης ή διαβήτη, τονίζουν οι γιατροί.

Η ονυχομυκητίαση είναι η πιο συχνή πάθηση των νυχιών και η αιτία που οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις το κιτρίνισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η μόλυνση από μύκητα των νυχιών ξεκινά ως μια λευκή ή κίτρινη κηλίδα κάτω από την άκρη του νυχιού του χεριού ή του νυχιού. Καθώς βέβαια, η μυκητιασική μόλυνση των νυχιών εξελίσσεται, ο κίτρινος αποχρωματισμός δεν είναι το μόνο σύμπτωμα. Άλλες ενδείξεις του μύκητα των νυχιών περιλαμβάνουν παραμορφωμένο σχήμα, άσχημη μυρωδιά ή τα εύθραυστα άκρα των νυχιών.

Η αδέξια/ κακή αφαίρεση των ακρυλικών νυχιών, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, καταστρέφοντας τις στοιβάδες των φυσικών νυχιών από κάτω. Η διαδικασία αφαίρεσης απαιτεί αρκετό λιμάρισμα και χρήση χημικών ουσιών. Εάν τα νύχια λιμάρονται πολύ (κάτι που γίνεται πολλές φορές και στο πρώτο στάδιο aka πριν εφαρμοστεί το ακρυλικό), γίνονται πολύ λεπτά και αδύναμα. Επίσης, τα κακής ποιότητας προϊόντα αφαίρεσης του μανικιούρ με ακετόνη, μπορούν επίσης να ερεθίσουν το δέρμα γύρω από τα νύχια, επιδεινώνοντας το κιτρίνισμα.

Μία ακόμη αιτία που μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό/ κιτρινίλα των νυχιών είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από τις χημικές ουσίες που περιλαμβάνουν τα ίδια τα ακρυλικά. Πχ όταν αναμειγνύεται ένα παλιό μονομερές με ένα νέο μονομερές, ακόμα κι αν είναι της ίδιας μάρκας.

 

Τέλος, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μία ακόμη αιτία που μπορεί να προκαλεί κιτρίνισμα στα ακρυλικά νύχια ή μετά την αφαίρεσή τους είναι η νικοτίνη aka το κάπνισμα.

Τι κάνω;

Συνήθως, ο αποχρωματισμός των νυχιών υποχωρεί με τον καιρό από μόνος του. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να μειώσει το κιτρίνισμα. Φυσικά, αν η μυκητιασική λοίμωξη επιμένει, θα πρέπει να αναζητήσεις τη φροντίδα ενός δερματολόγου. Σε κάθε περίπτωση ένα διάλειμμα από το ακρυλικό μανικιούρ- πόσο μάλλον μετά από συνεχόμενη χρήση του- θα δώσει στα φυσικά σου νύχια την ευκαιρία να δυναμώσουν.