INSTABEAUTY

Να πάρω serum για τα μάτια ή κρέμα ματιών: Ποια είναι η διαφορά τους;

Pexels

Μας ρωτάτε κι απαντάμε. Κάθε εβδομάδα, στο Instagram του LadyLike μπορείς να εκφράζεις όποια απορία ομορφιάς έχεις (μείνε συντονισμένη στα stories μας στο Instagram) και το beauty team του LadyLike θα είναι εδώ για να σε ακούει και φυσικά, να λύνει τις απορίες σου.  Την περασμένη εβδομάδα, η Άννα, μας ρώτησε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσει το gua sha που χρησιμοποιεί στην επιδερμίδα της. Αυτή τη φορά, η απορία της Ζωής έχει να κάνει με τη διαφορά ανάμεσα σε ένα serum και μία κρέμα ματιών.

 

Αρχικά, μπορούμε να πούμε πως η περιποίηση αυτής της περιοχής του προσώπου (μάτια) με εξειδικευμένα προϊόντα, είναι σημαντικό step στη skincare ρουτίνα μας. Όπως έχεις ξαναδιαβάσει από αυτή εδώ τη στήλη, η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι τέσσερις φορές πιο λεπτή και ευαίσθητη σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο και σώμα, εμφανίζοντας πρώτη σημάδια γήρανσης. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη φροντίδα προκειμένου να παραμένει ελαστική και ενυδατωμένη. Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σ’ ένα serum (ορό) για τα μάτια και στην κρέμα ματιών; Ποια τα οφέλη τους;

Τι κάνει ένα serum ματιών;

Τα serums aka οροί ματιών, όπως και οι οροί προσώπου, έχουν συνήθως υψηλή συγκέντρωση σε ενεργά συστατικά, με μικρότερο μοριακό βάρος που σημαίνει ότι διεισδύουν στο δέρμα πιο αποτελεσματικά. Ένα serum ματιών χρησιμοποιείται για να στοχεύσει συγκεκριμένες ανησυχίες που εντοπίζονται στην περιοχή των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων κύκλων, του πρηξίματος, της κούρασης και των λεπτών γραμμών και ρυτίδων κλπ.

Ανάλογα με την ανάγκη που έχεις, επιλέγεις και το serum με βάση πάντα τα συστατικά που περιέχει. Για παράδειγμα, η καφεΐνη που περιέχεται σε πολλούς ορούς ματιών συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος γύρω από αυτά, μιας και η μικροκυκλοφορία βελτιώνεται σε αυτή την περιοχή. Παράλληλα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, αναζωογονεί την κουρασμένη επιδερμίδα, φωτίζει το βλέμμα και ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας, τονώνοντάς την. Αντίθετα, η ρετινόλη βοηθά το δέρμα να συγκρατεί νερό και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα η όψη των λεπτών γραμμών και ρυτίδων να μην είναι τόσο έντονη.

Τι κάνει η κρέμα ματιών;

Σε αντίθεση με τα serums ματιών, οι κρέμες έχουν στη λίστα συστατικών τους λιγότερα ενεργά συστατικά (έως και καθόλου) ή λιγότερο ποσοστό από αυτά και στοχεύουν στην ενυδάτωση της περιοχής των ματιών- βασικό step κάθε skincare ρουτίνας– που αποτρέπει μεταξύ άλλων από τη δημιουργία λεπτών γραμμών, ρυτίδων και σημαδιών κούρασης. Με μία φράση, οι κρέμες ματιών έχουν περισσότερο ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, η αλόη βέρα που σφραγίζουν την υγρασία, αφήνοντας την επιδερμίδα πιο απαλή. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δεν θα βρεις στην αγορά κρέμες ματιών που να στοχεύουν στην αντιγήρανση, που να περιέχουν ρετινόλη κλπ.

Serum για τα μάτια vs Κρέμα ματιών: Οι διαφορές τους

Υπάρχουν μερικοί βασικοί παράγοντες που διαφοροποιούν τις κρέμες ματιών από τους ορούς ματιών. Η υφή είναι η πιο ξεκάθαρη η πιο σημαντική- και εύκολα αναγνωρίσιμη- διαφορά. Οι κρέμες ματιών έχουν πιο παχύρρευστη σύσταση και γι αυτό καθίστανται καλύτερες για τη συνολική ενυδάτωση και τη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας σ’ αυτή την περιοχή του προσώπου. Από την άλλη πλευρά, τα serums ματιών είναι πιο λεπτόρρευστα και έχουν περισσότερα ενεργά συστατικά.

Ο κύριος σκοπός ενός serum ματιών είναι να στοχεύει στην περιοχή των ματιών αντιμετωπίζοντας με συγκεκριμένα συστατικά συγκεκριμένες ανησυχίες του δέρματος γύρω από τα μάτια, όπως τους μαύρους κύκλους, τις λεπτές γραμμές, το πόδι της χήνας, το πρήξιμο κλπ. Οι κρέμες ματιών μπορούν επίσης να στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες του δέρματος, ωστόσο, η σύνθεσή τους είναι συνήθως πιο πλούσια και παρέχουν περισσότερη ενυδάτωση. Επίσης, καθώς τα συστατικά ενός ορού έχουν μικρότερο μοριακό βάρος, η απορρόφηση είναι ταχύτερη- σε σχέση με τις κρέμες ματιών που είναι πιο παχύρευστες- πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως beauty treatment. Οι κρέμες ματιών μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως μία προληπτική θεραπεία, ενισχύοντας τον ενυδατικό φραγμό για την πρόληψη της ξηρότητας.