PATTY'S BEAUTY

Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό συστατικό ενάντια στο μπλε φως από τις οθόνες

iStock

Πότε τσέκαρες τελευταία φορά το screen time σου στο κινητό; Πόσες ώρες τη μέρα δουλεύεις στον υπολογιστή; Περνάς τα βράδια σου βλέποντας σειρές στο Netflix; Αναρωτιέσαι σίγουρα τι με έπιασε τώρα να κάνω κουμάντο στον προσωπικό σου χρόνο, λες και είμαι η προϊσταμένη ή η life coach σου. Θέλω να σου μιλήσω για το «screen face». Γι’ αυτό σου κάνω όλες αυτές τις ερωτήσεις.

Αν το άθροισμα  των ωρών που περνάς μπροστά σε οθόνες είναι μεγάλο, τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι το μπλε φως από τα κινητά, τους υπολογιστές, τα τάμπλετ και τις τηλεοράσεις είναι ένας μεγάλος εχθρός της επιδερμίδας. Ναι, το screen face, αυτή η ψηφιακή μορφή γήρανσης, είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να παρακολουθούμε τις ζωές των φίλων μας στα social media, να παραγγέλνουμε προϊόντα από κάποια αποθήκη της Amazon στο Τενεσί και να βλέπουμε την τελευταία σεζόν του Sex Education μονοκοπανιά.

Όπως ο ήλιος, έτσι και το μπλε φως, ενεργοποιεί οξειδώσεις και ελεύθερες ρίζες στο δέρμα, προκαλώντας έντονο οξειδωτικό στρες και φθορά στο κολλαγόνο, την ελαστίνη και σε πολλά σημεία του δερματικού ιστού. Εξαιτίας του μπλε φωτός επιταχύνεται η εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης και γι’ αυτό πρέπει να δράσεις άμεσα: ή περιορίζοντας τον χρόνο που περνάς μπροστά σε οθόνες ή χρησιμοποιώντας συστατικά που θα προφυλάξουν την επιδερμίδα σου.

Φερουλικό οξύ VS screen face

Στον κόσμο της ομορφιάς, όταν μιλάμε για οξέα, την παράσταση την παράσταση κλέβουν το υαλουρονικό και το γλυκολικό οξύ. Υπάρχουν όμως και οξέα-αφανείς ήρωες. Ένα απ’ αυτά είναι το φερουλικό οξύ, που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα πολλών φυτών, φρούτων και λαχανικών, όπως το ρύζι, η βρώμη και τα πορτοκάλια. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του, η οποία μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό τις ελεύθερες ρίζες και εξουδετερώνει τις βλάβες που οφείλονται σε αυτές.

Ο λόγος που σου συστήνουμε το φερουλικό οξύ στην κουβέντα για το screen face είναι ότι έχει απορροφησιμότητα φωτός στο μήκος κύματος του τεχνητού μπλε φωτός. Με απλά λόγια, το φερουλικό οξύ εγκλωβίζει το μπλε φως, το οποίο αντί να επιδρά στο δέρμα επιδρά στο ίδιο το προϊόν. Έτσι, ένα προϊόν με φερουλικό οξύ λειτουργεί κυριολεκτικά ως ασπίδα προστασίας και πρόληψης απέναντι στις ψηφιακές οθόνες.

φερουλικό οξύ iStock

Πώς να χρησιμοποιείς το φερουλικό οξύ

Το φερουλικό οξύ είναι… καλόβολο. Τα πάει καλά με όλα τα άλλα συστατικά στις καλλυντικές συνθέσεις κρεμών και ορών. Όταν συνδυάζεται μαζί τους, τα βοηθάει να λειτουργούν καλύτερα και να αποδίδουν περισσότερο, ενώ έχει άψογη συνεργασία με ασταθή συστατικά, όπως οι βιταμίνες C και E. Συγκεκριμένα, τις σταθεροποιεί και τις ενισχύει, για να φέρουν στην επιδερμίδα σου εκπληκτικά, αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

Μην νομίζεις όμως ότι ξεμπέρδεψες βάζοντας μια φορά ένα προϊόν με φερουλικό οξύ. Χρειάζεται να το ανανεώνεις ανά δύο με τρεις ώρες, γιατί έπειτα απ’ αυτό το χρονικό διάστημα υποβαθμίζεται η δράση του οξέος. Τι γίνεται όμως όταν είσαι π.χ. στο γραφείο και δεν μπορείς να κάνεις καθαρισμό κάθε λίγο και λιγάκι για να ξαναβάλεις ορό ή κρέμα με φερουλικό οξύ; Τότε ανανέωνε τουλάχιστον ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30, που προστατεύει και αυτό από το μπλε φως.

Να θυμάσαι κάτι ακόμα: το φερουλικό οξύ δεν μπορεί να αποκαταστήσει ή να επιδιορθώσει τη βλάβη από το μπλε φως. Μπορεί μόνο να την προλάβει! Γι’ αυτό πρόσθεσέ το όσο γίνεται πιο άμεσα στην πρωινή ρουτίνα της περιποίησής σου.

Μερικά ακόμη οφέλη του φερουλικού οξέος

Εκτός από την αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση του, είναι ένα εξαιρετικό συστατικό αν σε απασχολεί η θαμπή επιδερμίδα και οι δυσχρωμίες. Χάρη στις λευκαντικές του ιδιότητες, η τοπική εφαρμογή του χαρίζει λάμψη, φωτίζει την επιδερμίδα και βελτιώνει τον τόνο της!

Έχει παρενέργειες;

Δεν έχει καμία παρενέργεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα από όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και από το ευαίσθητο και το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής.