ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπλε φως: Τι είναι, πώς επηρεάζει την επιδερμίδα και πώς θα προστατευτείς

Imaxtree

Κινητό- Τηλεόραση- Υπολογιστής- Tablet. Οι ώρες μπροστά από μία οθόνη πολλές, πόσο μάλλον, αυτή την περίοδο που μείναμε και πλέον έχουμε μάθει να μένουμε αρκετές ώρες στο σπίτι. Και όπου οθόνη σημείωσε- μεταξύ άλλων- μπλε φως. Το τεχνητό μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες από κάθε λογής συσκευές και μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας σε πολλά επίπεδα: Από την όραση και τους βιορυθμούς μας, μέχρι και την υγεία της επιδερμίδας μας, προκαλώντας πρόωρη γήρανση. Σε αυτό το τελευταίο (aka επιδερμίδα) κάνουμε focus αυτή τη φορά και με τη βοήθεια της δερματολόγου Θεώνη Ματούλα, εξετάζουμε τι είναι το μπλε φως, πώς επηρεάζει την επιδερμίδα και πώς θα την προστατεύσουμε.

«Το μπλε φως είναι μέρος του ορατού φωτός, το τμήμα που είναι δίπλα στο υπεριώδες φως και είναι υψηλής ενέργειας – High Energy Visible Light (HEVL) . Πρόκειται για μήκος κύματος 380-500 nm (νανόμετρα) και είναι υπεύθυνο για το μπλε του ουρανού. Παράλληλα, το μπλε φως είναι αυτό που εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων (smartphones), των tablet και των τηλεοράσεων και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια και φωτεινότητα.

 

Από την άλλη πλευρά, η πολύωρη και συνεχής έκθεσή μας σε αυτό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην επιδερμίδα προκαλώντας ψηφιακή γήρανση. Συγκεκριμένα, το μπλε φως φθείρει τα κύτταρα της επιδερμίδας αλλοιώνοντας το DNA τους. Σχηματίζει ελεύθερες ρίζες προκαλώντας οξειδωτικό stress και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να γίνονται πιο γρήγορα εμφανείς.

Επίσης, επιδρά στο δερματικό φραγμό, δυσκολεύοντας τον να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μπλε φως δημιουργεί στο δέρμα πιο έντονη υπερμελάγχρωση σε σχέση με την UVB ακτινοβολία, επομένως προκαλεί πολύ συχνά δυσχρωμίες και σημάδια πρόωρης γήρανσης» μας λέει η δερματολόγος.

Και με δεδομένο, σύμφωνα με τις έρευνες, πως ο μέσος χρόνος που ξοδεύουμε ως χρήστες- ιδιαίτερα μπροστά από την οθόνη των κινητών μας αυξάνεται σε ετήσια βάση- ζητήσαμε από τη δερματολόγο να μας δώσει 3 βασικά αλλά πολύτιμα tips για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας.

3 πολύτιμα tips για να προστατεύσεις την επιδερμίδα σου από το μπλε φως:

– Αρχικά, φρόντισε να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με καροτενοειδή, δηλαδή τις φυτικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά και είναι αυτές που «ευθύνονται» για το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί τους  χρώμα. Τέτοιες τροφές μπορεί να είναι τα καρότα, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα ροδάκινα, το καρπούζι που χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύουν την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες, το μπλε φως και την πρόωρη γήρανση.

-Έπειτα, μην ξεχνάς καθημερινά να απλώνεις το αντηλιακό σου τριάντα λεπτά πριν από τη χρήση ανάλογων συσκευών (και μέσα στο σπίτι) καθώς και ανανέωσή του ανά δύο ώρες.

-Τέλος, η χρήση αντιοξειδωτικού ορού το πρωί πλέον θεωρείται επιβεβλημένη ούτως ώστε να αυξήσει την φωτοπροστασία και να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, έχοντας στοχευμένη δράση κατά του μπλε φωτός.