BEAUTY TESTIMONY

Πρώτη φορά που έκανα ενέσιμο υαλουρονικό οξύ στα γόνατα

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου- Watkinson

Ου γαρ έρχεται μόνον… Ναι, για το γήρας θα σου μιλήσω εδώ και για τα σημάδια του σε κάθε ηλικία. Γιατί, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, από την ημέρα που γεννιόμαστε ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν με απασχολεί πολύ η ηλικία – είναι απλώς ένας αριθμός σε μια ταυτότητα. Με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο να είμαι υγιής, να μεγαλώνω όμορφα και να νιώθω καλά με τον εαυτό μου, το πρόσωπο και το σώμα μου. Γι’ αυτό περιποιούμαι καθημερινά την επιδερμίδα μου, επισκέπτομαι τη δερματολόγο μου δύο φορές τον χρόνο, είμαι πρόθυμη να κάνω κάποιες θεραπείες στο ιατρείο της, γυμνάζομαι και τρέφομαι υγιεινά.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούσα κάποιες ρυτίδες και χαλάρωση στην περιοχή γύρω και πάνω από τα γόνατα. Δεν ήταν κάτι πολύ έντονο (σε φίλες που τις έδειξα, κόντεψαν να με βγάλουν τρελή), αλλά εμένα με ενοχλούσε αρκετά αισθητικά. Παρόλο που γυμνάζομαι δύο φορές την εβδομάδα (σύντομα θα βάλω και τρίτη!), η ρυτίδωση στο συγκεκριμένο σημείο βελτιώνεται κάπως, αλλά δεν εξαφανίζεται με την άσκηση και τη μυική ενδυνάμωση. Όπως μου έχουν εξηγήσει δερματολόγοι, έχει να κάνει κυρίως με τη φυσιολογική στο πέρασμα του χρόνου διαδερμική χαλάρωση στους μηρούς και τα γόνατα.

Με αυτό το (αισθητικό) πρόβλημα και τις πληροφορίες των ειδικών, χτύπησα την πόρτα του γραφείου της πλαστικής χειρουργού Μαρίας Σκολαρίκου. Ήθελα να εξετάσει τα γόνατά μου και να μου προτείνει την ιδανική θεραπεία. Καταλήξαμε στην πιο απλή, γρήγορη και στοχευμένη θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ.

Τα βασικά της θεραπείας

Αρχικά, η κ. Σκολαρίκου μού εξήγησε ότι τα γόνατα, ως το κατώτερο μέρος του μηρού, δέχονται το βάρος και την πίεση από την ορθοστασία και την κούραση της ημέρας, γι’ αυτό εμφανίζουν χαλάρωση. Τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο σε γυναίκες πολύ μεγάλης ηλικίας. Αντίθετα, απασχολεί και μικρότερης ηλικίας άτομα: η συγκεκριμένη θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι πολύ δημοφιλής σε ανθρώπους από 35 ετών και πάνω.

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

How to

Αφού ξάπλωσα στο ιατρικό κρεβάτι, η γιατρός μού έκανε τοπική αναισθησία για να μην πονέσουν τα σημεία εισόδου. Όταν η αναισθησία άρχισε να επιδρά, πήρε στα χέρια της μια ατραυματική κάνουλα και ενέχυσε υαλουρονικό οξύ πρώτα στο ένα γόνατο και μετά στο άλλο.

πρώτη φορά που έκανα υαλουρονικό στα γόνατα Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Με την τεχνική του double layer πήγε λίγο πιο βαθιά στην περιοχή για να πετύχει ανόρθωση και λίγο πιο επιφανειακά για να γεμίσει τις λεπτές ρυτίδες. Μάλιστα, στα σημεία όπου επέμεναν οι λεπτές ρυτίδες, ενέχυσε το υλικό επιφανειακά και στοχευμένα με μια λεπτή βελόνα. Αυτή ήταν όλη κι όλη η διαδικασία, η οποία κράτησε λίγο, αλλά θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο σύντομη αν δεν ανατρίχιαζα με τις βελόνες: ευτυχώς η γιατρός ήταν πολύ υπομονετική κάθε τόσο που τη διέκοπτα για να πάρω βαθιές ανάσες!

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Τα οφέλη του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα

Είναι πολλά, τόσο στην επιδερμίδα του προσώπου όσο και του σώματος. Το υαλουρονικό οξύ διορθώνει άμεσα το χαλαρό και άδειο δέρμα, «γεμίζοντας» τις ρυτίδες, ανορθώνοντας και βελτιώνοντας την περιοχή στην οποία τοποθετείται. Μακροπρόθεσμα κάνει και κολλαγονογένεση. Αυτό σημαίνει ότι προάγει την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, με αποτέλεσμα να βελτιώνει και την ποιότητα των ιστών του δέρματος.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το υαλουρονικό οξύ

Αν νόμιζες ότι το υαλουρονικό οξύ ενδείκνυται μόνο για το πρόσωπο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως κατάλαβες από τα παραπάνω. Χρησιμοποιείται ευρέως και στο σώμα, για να αποκαταστήσει τον χαμένο όγκο και να επαναδιαμορφώσει τις επιφάνειές του.

Το υαλουρονικό οξύ που εφαρμόζεται στο σώμα έχει ειδική πυκνότητα. Είναι διαφορετική από το υλικό που χρησιμοποιείται για το πρόσωπο, αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, είναι πιο λεπτόρρευστο για τη ρυτίδωση στα γόνατα και πιο παχύρρευστο όταν εφαρμόζεται για να δώσει όγκο στους γλουτούς και τις γάμπες. Επιπλέον, η ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία, τον βαθμό της χαλάρωσης ή από το αν υπάρχει και τοπικό πάχος. Έχε υπόψη σου ότι μια σύριγγα για το σώμα περιέχει 10ml (τόσο χρειάστηκα εγώ για τη θεραπεία μου), ενώ για το πρόσωπο μόνο 1ml.

O/η γιατρός θα λάβει υπόψη της όλες αυτές τις παραμέτρους και θα καταλήξει αν θα σου προτείνει μεμονωμένα αυτήν τη θεραπεία ή αν θα τη συνδυάσει με άλλες, όπως η εφαρμογή νημάτων.

Σε πόσες μέρες βλέπεις αποτέλεσμα από το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ στα γόνατα

Εγώ παρατήρησα άμεσα τη διαφορά. Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός, η όψη των γονάτων μου γίνεται καλύτερη, γιατί το υλικό στρώνει περισσότερο. H επιδερμίδα έχει γεμίσει από μέσα και οι ρυτίδες έχουν απαλύνει, ειδικά στα σημεία όπου χρησιμοποιήθηκε η λεπτή βελόνα. Όπως με ενημέρωσε η γιατρός, θα βλέπω προοδευτική βελτίωση τους πρώτους μήνες.

πρώτα φορά που έκανα ενέσιμο στο σώμα Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

To do or not to do

Η συνεδρία είναι πολύ σύντομη και διαρκεί περίπου 30-40΄ κι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Επίσης, την κάνεις μια φορά και ξεμπερδεύεις, εκτός αν τη σπάσεις σε δύο συνεδρίες και επανέλθεις έπειτα από 2-3 μήνες για να συμπληρώσει λίγο υλικό ο/η γιατρός. Υπολόγισε ότι η θεραπεία έχει διάρκεια ζωής έναν χρόνο πάνω-κάτω, και αυτό εξαρτάται από την ηλικία και το μέγεθος του προβλήματος.

Σημείωσε ότι η θεραπεία δεν ενδείκνυται μόνο για τη χαλάρωση και τη ρυτίδωση, αλλά βελτιώνει βαθουλώματα, ασυμμετρίες, δυσμορφίες κ.λπ.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Η γιατρός είναι κατηγορηματική: απαγορεύεται οποιαδήποτε έγχυση σε άτομα που έχουν νόσο κολλαγόνου, αρθροπάθεια ή οποιαδήποτε φλεγμονή.

Το «ηθικό» δίδαγμα

Δεν θα σου πω ότι δεν ανατρίχιασα ή δεν πόνεσα σε κάποια σημεία. Τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία δεν μπορούσα να κάτσω σταυροπόδι, γιατί ένιωθα άβολα και πόναγα ελαφρά, ενώ παρατήρησα μικρές μελανιές σε κάποια σημεία, οι οποίες υποχώρησαν ευτυχώς έπειτα από λίγο καιρό.

Αλλά αν μπορώ να το κάνω εγώ, που δεν τα πάω καλά με τις ενέσεις και τις βελόνες, τότε σίγουρα μπορείς να το δοκιμάσεις κι εσύ που θέλεις να δεις βελτίωση στην περιοχή γύρω από τα γόνατα.