ΠΡΟΣΩΠΟ

3 βασικά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πετάξεις το serum με βιταμίνη C

iStock

Δεν είναι λίγες οι φορές που από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε αναφερθεί στα οφέλη που έχει η βιταμίνη C στην επιδερμίδα μας. Γνωστή για τις αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και λευκαντικές της ιδιότητες, η βιταμίνη C φωτίζει την επιδερμίδα και προστατεύει από περιβαλλοντικές βλάβες, τη ρύπανση και τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει τυχόν φλεγμονές, καταπολεμά τις δυσχρωμίες και κηλίδες, επανορθώνει βλάβες, συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου, ανανεώνει τα κύτταρα και ενισχύει την ελαστικότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα και υφή της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να δείχνει (και να είναι) πιο λαμπερή και σφριγηλή.

 

Παράλληλα, αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουμε είναι πως λόγω της ασταθούς φύσης της βιταμίνης C, τα προϊόντα- κυρίως τα serums- που την έχουν σε υψηλή συγκέντρωση, είναι πιο επιρρεπή στην οξείδωση- επομένως έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα υπόλοιπα προϊόντα στη ρουτίνα ομορφιάς. Είναι λοιπόν σημαντικό, εκτός από την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία των προϊόντων που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, να μην αγνοούμε μερικές ακόμη ενδείξεις που διασφαλίζουν την καλή σύστασή τους. Πώς μπορείς να καταλάβεις αν το serum με βιταμίνη C που έχεις, έχει λήξει;

Τα βασικά σημάδια που «φωνάζουν» πως έληξε το serum με βιταμίνη C που έχεις στο μπουντουάρ σου:

Αλλαγή στο χρώμα

Μια αλλαγή στο χρώμα είναι η μεγαλύτερη ένδειξη ότι το serum με βιταμίνη C που έχεις στο ντουλαπάκι του μπάνιου σου, έχει λήξει ή έχει οξειδωθεί. Ανάλογα με την υφή και τον τύπο του προϊόντος, μπορεί να αρχίσει να παίρνει μια απόχρωση πιο σκούρα κίτρινη, πορτοκαλί ή ακόμη και καφέ. Ένας γενικός κανόνας είναι πως αν το serum έχει άλλη απόχρωση από αυτή που φαινόταν όταν το αγόρασες και το χρησιμοποίησες για πρώτη φορά, ήρθε η ώρα να το πετάξεις καθώς δεν θα συνεχίσει να προσφέρει τα ίδια αντιοξειδωτικά οφέλη για την επιδερμίδα. Το σκούρο χρώμα είναι σημάδι οξείδωσης γι’ αυτό, καλό είναι να επενδύσεις σ’ ένα νέο serum που θα διασφαλίζει στην επιδερμίδα την προστασία που της αξίζει.

Extra Tip: Αν δυσκολεύεσαι να θυμηθείς πώς θα πρέπει να είναι (χρωματικά) το προϊόν, μπορείς να το βγάλεις μία φωτογραφία (την υφή του) όταν το ανοίξεις για πρώτη φορά και να ανατρέξεις αν χρειαστεί σ’ αυτή.

Αλλαγή στην υφή

Τα περισσότερα serums βιταμίνης C έχουν υδαρή υφή και απορροφώνται εύκολα μόλις εφαρμοστούν στο δέρμα. Αν λοιπόν, παρατηρήσεις πως το serum που χρησιμοποιείς αρχίζει να έχει διαφορετική υφή καλό είναι σταματήσεις να το χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, αν αισθάνεσαι πως η υφή του έχει γίνει πιο παχύρρευστη, πιο κολλώδης ή ακόμα έχει διαχωριστεί ή αραιωθεί, καλό είναι να σταματήσεις να το χρησιμοποιείς.

Πιο όξινη μυρωδιά

Κάθε προϊόν έχει το δικό του ξεχωριστό άρωμα—ακόμα κι αν δεν έχει προστεθεί άρωμα. Ακριβώς όπως οι αλλαγές στο χρώμα, ένα serum με βιταμίνη C που έχει λήξει, μπορεί να αρχίσει να μυρίζει διαφορετικά. Αν λοιπόν, έχεις αρχίσει να παρατηρείς μια πιο «ξινή» μυρωδιά που είναι ασυνήθιστη για το προϊόν που ήδη χρησιμοποιείς, πιθανότατα να ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς. Συνήθως, η αλλαγή στη μυρωδιά συνοδεύεται από αυτή στο χρώμα και την υφή γι αυτό και είναι εμφανής.

Tips:

Είναι αυτονόητο ότι λόγω των διαφορετικών συγκεντρώσεων της βιταμίνης C στα serums, μπορεί να υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στις παραπάνω ενδείξεις, αλλά, σε γενικές γραμμές, κάθε φορά που ένα προϊόν αλλάζει όψη- χρώμα και μυρωδιά, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να το πετάξεις. Plus: Καλό είναι να αποθηκεύεις το serum με βιταμίνη C σύμφωνα με τις οδηγίες- στις περισσότερες περιπτώσεις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από το φως του ήλιου, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες οξείδωσής του.