SKINCARE

Γιατί η Σουηδία απαγόρευσε τη βιταμίνη C στις νεαρές ηλικίες

iStock

Για τη βιταμίνη C έχουμε γράψει ύμνους και δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε. Όλοι οι beauty addicts υποκλινόμαστε σε αυτό το «άγιο δισκοπότηρο» της ομορφιάς με την πολλαπλή δράση. Η βιταμίνη C επαναφέρει μια υπέροχη λάμψη στην επιδερμίδα άμεσα και μακροπρόθεσμα, απαλύνει τις κηλίδες και τις ρυτίδες, κάνει τον τόνο ομοιόμορφο και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες – σκέψου κάτι σαν το Pac-Man, που τις «καταβροχθίζει», προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και, άρα από την πρόωρη γήρανση.

Μπορείς να σκεφτείς πολλά άλλα συστατικά που τα κάνουν όλα αυτά; Η βιταμίνη C είναι πιο… καλόβολη από τη δύστροπη ρετινόλη. Είναι ένα απόλυτα ασφαλές συστατικό, φτάνει να συνδυάζεται με αντηλιακή προστασία το πρωί. Γιατί, λοιπόν, στη Σουηδία απαγόρευσαν τη χρήση της;

Ένα μέτρο προστασίας για την Gen A

Καταρχάς να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε κάποια καινούργια έρευνα που να ενοχοποιεί τη βιταμίνη C. Η απαγόρευση είναι μερική και δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλες χώρες. Έχει όμως να κάνει με τη φρενίτιδα που έχει πιάσει τις προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες της Gen A με το skincare και την ασύδοτη αγορά καλλυντικών προϊόντων (από τα πιο ακριβά μέχρι αμφιβόλου ποιότητας μόνο και μόνο επειδή γίνονται viral). Αν είσαι μητέρα με παιδί σε αυτή την ηλικία, που ξοδεύει το χαρτζιλίκι του μέχρι και σε κρέμες αντιγήρανσης, καταλαβαίνεις τι λέμε!

iStock

Στη Σουηδία, λοιπόν, προχώρησαν στο αυτονόητο: τα άτομα κάτω των 15, δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγοράζουν προϊόντα με βιταμίνη C, καθώς και με AHAs, BHAs και βιταμίνη Α (ρετινόλη). Αυτή η απαγόρευση εφαρμόζεται από την αλυσίδα Αpotek Hjärtat, που έχει γύρω στα 400 παραρτήματα σε όλη τη χώρα και το 40% των πελατών της είναι έφηβοι κάτω των 13 ετών, σύμφωνα με τον Guardian.

Από δω και στο εξής, λοιπόν, η συγκεκριμένη αλυσίδα δεν θα πουλάει κανένα προϊόν με αυτά τα συστατικά στα άτομα κάτω των 15, εκτός αν υπάρχει γονική συγκατάθεση ή κάποια δερματική πάθηση που να το απαιτεί. Με αυτή την ενέργεια, που προφανώς της στοιχίζει, θέλει να προστατέψει την εφηβική επιδερμίδα από ακατάλληλα –για τις πραγματικές ανάγκες και τη φύση της– προϊόντα και από σκληρά συστατικά που μπορεί να τη βλάψουν.

βιταμίνη C iStock

«Η χρήση εξελιγμένων συνθέσεων που λειτουργούν αποτελεσματικά στις ρυτίδες, στις κηλίδες ή στον ανομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας δεν είναι κάτι που έχει ανάγκη το εφηβικό δέρμα», δηλώνει η Annika Svedberg, επικεφαλής του φαρμακευτικού τμήματος της Αpotek Hjärtat.

Οι δερματολόγοι σίγουρα επικροτούν την απόφαση της Αpotek Hjärtat: εδώ και καιρό, εκφράζουν την ανησυχία τους για τα beauty trends στα social media, τις νεαρές influencers που κάνουν επίδειξη προϊόντων και συνηθειών που δεν ταιριάζουν στις ανάγκες της επιδερμίδας αυτής της ηλικιακής ομάδας, στην προώθηση πανάκριβων προϊόντων σε ηλικίες που δεν τα χρειάζονται. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί ψυχικής υγείας προβληματίζονται για τα λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς και μια αλλοιωμένη εικόνα για τον εαυτό που αρχίζει να εμφανίζεται σε πολύ πρώιμη ηλικία.

Η Αpotek Hjärtat ελπίζει ότι αυτή η ενέργεια θα γίνει αφορμή για διάλογο ανάμεσα στους γονείς, τα παιδιά τους (και γιατί όχι και τους δερματολόγους) σχετικά με τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας σε αυτή και στις επόμενες ηλικίες.

Τι συστήνουν οι δερματολόγοι

Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχουν πάντα οι ειδικοί. Εκείνοι υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι το μόνο που χρειάζονται τα κορίτσια στην (προ)εφηβεία είναι μια απλή και μινιμαλιστική ρουτίνα περιποίησης: ένα προϊόν καθαρισμού πρωί και βράδυ, μια ελαφριά και λεπτόρρευστη κρέμα ημέρας και το αντηλιακό είναι υπεραρκετά.