ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Mari Andrew έρχεται στο TEDx Athens για να σε βοηθήσει να βρεις τη χαρά στη ζωή

Κάθε post της Mari Andrew στο Instagram είναι κατάθεση ψυχής και πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες ανθρώπους. Τα σχέδιά της της έδωσαν τη δύναμη που χρειαζόταν να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ταυτίστηκαν με  αυτά, με το έργο της και τη δύναμή της. Η Mari Andrew είναι συγγραφέας,  illustrator και ομιλήτρια που κάθε μέρα μοιράζεται τη γνώση της στο Instagram.

Ξεκίνησε να ζωγραφίζει για να ξεπεράσει την απώλεια του πατέρα της και τελικά απέκτησε αφοσιωμένους ακόλουθους. Η ζωγραφική έγινε εκ νέου το καταφύγιό της και το κίνητρό της να συνέλθει όταν νόσησε με το σύνδρομο Guillain Barre. Η ίδια αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία σαν μάθημα και έτσι μπόρεσε όχι μόνο να ξεπεράσει τα προβλήματα αλλά και να βρίσκεται σήμερα σε σημείο να έχει εκδόσει τα δικά της βιβλία, να κάνει ταξίδια σε κάθε γωνιά του κόσμου για να γεμίζει με αισιοδοξία τους ανθρώπους. Πολύ σύντομα θα κάνει και τη στάση της στην Ελλάδα και στο TEDxAth, από τη σκηνή του οποίου θα φέρει το χαμόγελο και στα δικά μας πρόσωπα. Πριν το κάνει, μίλησε στο Ladylike για όλα.

 

Ποτέ ξεκίνησες να εκφράζεσαι μέσω της ζωγραφικής;

Πριν από λίγα μόλις χρόνια. Ήμουν πολύ τυχερή που βρήκα ένα τόσο ευχάριστο hobby γύρω στα 28 μου χρόνια. Με χαλαρώνει πολύ και είναι μία πολύ οικονομική ενασχόληση που δεν περίμενα ποτέ να γίνει οτιδήποτε άλλο, από επαγγελματική άποψη. Ίσως αυτή η αφέλεια να ήταν ένα προτέρημα για εμένα. Ποτέ κανείς δεν μου είπε ότι ήμουν καλή στην τέχνη ή ότι θα έπρεπε να ασχοληθώ με αυτή, οπότε δεν είχα καμία πίεση όταν ξεκίνησα.

Πώς έγινε μέρος της καθημερινής σου ζωής;

Αποφάσισα να κάνω μία εικονογράφηση την ημέρα σαν προσωπικό project. Δεν ήμουν ποτέ πολύ πειθαρχημένη, οπότε σκέφτηκα ότι θα είναι μια ενδιαφέρουσα πρόσκληση, και πως θα με βοηθήσει εν μέρει με τη δύσκολη περίοδο που περνούσα. Με το να «αναγκάσω» τον εαυτό μου να ζωγραφίζει μία φορά την ημέρα, δούλεψα το να βάλω τη χαρά και τον διαλογισμό στην καθημερινή μου ρουτίνα. Η ζωγραφική είναι τόσο χαλαρωτική για εμένα και επίσης με κάνει να χαμογελώ. Ό,τι κι αν είχε συμβεί μέσα στην ημέρα, πάντα μπορούσα να επιστρέψω σε αυτή την υπέροχη δραστηριότητα που σύντομα μου έγινε συνήθεια.

Διάβασε ακόμα: Οι 5 πρωινές συνήθειες που σνομπάρεις αλλά σε γεμίζουν ενέργεια

Πώς σε βοήθησε να ξεπεράσεις τον χαμό του πατέρα σου;

Δεν ξέρω αν μπορείς πραγματικά να ξεπεράσεις την απώλεια, αλλά η ζωγραφική με συνόδευσε τα πρώτα χρόνια της διαδικασίας του πένθους. Βρήκα ότι ήμουν ικανή να διατυπώσω και να εκφράσω συναισθήματα που δεν συνειδητοποιούσα καν ότι νιώθω, όπως επίσης να συνδεθώ με άλλους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τις δικές τους απώλειες. Μου έδινε δύναμη το να μπορώ να προσφέρω στον εαυτό μου χαρά, ακόμα και σε μικρές δόσεις.

Περίμενες ότι αυτές οι ζωγραφιές θα ενέπνεαν τόσο πολύ κόσμο;

Όχι, καθόλου. Αλλά πάντα ήξερα ότι οι ειλικρινείς ιστορίες είχαν τη δυνατότητα να γίνουν ισχυροί σύνδεσμοι. Όποτε περνούσα δύσκολες περιόδους, πάντα έψαχνα αυτούς τους αφηγητές ιστοριών, είτε συγγραφείς, είτε μουσικούς, είτε καλλιτέχνες, για να μου πουν παρηγορητικά πως δεν είμαι μόνη μου. Είναι τεράστια τιμή να μπορώ να δώσω κι εγώ αυτή την παρηγοριά σε άλλους ανθρώπους. Νιώθω πολύ ταπεινή μπροστά σε αυτό και με κάνει ουσιαστικά να νιώθω ευγνωμοσύνη για τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω περάσει. Μπορώ να χρησιμοποιώ αυτές τις εμπειρίες για να βοηθήσω λίγο τους άλλους.

Ποια είναι η πιο ωραία αντίδραση που έχεις δεχτεί για τη δουλειά σου;

Το καλύτερο είναι όταν βλέπω ότι άλλοι άνθρωποι εμπνέονται από τη δική μου δουλειά για να ξεκινήσουν τη δική τους. Είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία. Δε θέλω οι άνθρωποι να προσπαθούν να γίνουν σαν εμένα. Θέλω να προσπαθήσουν να γίνουν ο εαυτός τους! Κάθε ένας από εμάς έχει τη δύναμη να είναι δημιουργικός και μπορούμε να θεραπεύουμε τον εαυτό μας. Ελπίζω ότι κάνοντάς το η ίδια, μπορώ να δείξω στους ανθρώπους ότι και γι’ αυτούς είναι εξίσου πιθανό. Αγαπώ να βλέπω ανθρώπους να ξεκινούν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα επειδή είδαν τη δική μου.

 

Το Instagram είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για εσένα, σωστά; Κατάλαβες τη δύναμη αυτή από την αρχή;

Όχι, απλά σκέφτηκα ότι είναι ο πιο βολικός τρόπος να έχω όλες τις ζωγραφιές μου συγκεντρωμένες σε ένα μέρος. Φυσικά, τώρα καταλαβαίνω πόσο δυνατό είναι. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει για πάντα, οπότε νιώθω ευγνωμοσύνη γι’ αυτό όσο είναι εδώ. Μπορώ να αλληλεπιδρώ με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα. Αυτό είναι ένα πραγματικό δώρο. Έχω κάνει πολλούς φίλους από το εξωτερικό και μαθαίνω τι κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Διάβασε κι αυτό: Τα 5 tips για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Η απώλεια του πατέρα σου σε οδήγησε να εκφραστείς μέσω του Instagram. Αυτό, ξαφνικά, έγινε η κύρια δουλειά σου. Πώς νιώθεις γι’ αυτή την επιτυχία;

Λοιπόν, πριν ξεκινήσω να δημοσιεύω στο Instagram, προσπαθούσα να εκδόσω ένα βιβλίο για περίπου 10 χρόνια. Έγινε βασική μου δουλειά πολύ γρήγορα από όταν έφτιαξα το λογαριασμό (έγινα καλλιτέχνης πλήρους απασχόλησης σχεδόν έναν χρόνο αφού ξεκίνησα τις δημοσιεύσεις), αλλά ένιωθα ότι προσπαθούσα να αναγνωριστεί η δουλειά μου για πολύ περισσότερο. Οπότε, το ένιωσα σαν να ήρθε μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς. Ήταν πολλά τα χρόνια που δούλευα τρεις δουλειές μαζί χωρίς ρεπό και τα χρόνια που δεχόμουν τη μία απόρριψη μετά την άλλη. Τώρα που η τέχνη είναι η κύρια δουλειά μου, αισθάνομαι ικανοποίηση μετά από τόση απογοήτευση! Είμαι τόσο ευγνώμων κάθε μέρα.

 

Ποια είναι τα tips σου για έναν επιτυχημένο λογαριασμό στο Instagram;

Για εμένα  η συνέπεια έχει βοηθήσει πολύ (δημοσιεύω σχεδόν κάθε μέρα) γιατί έτσι δε νιώθω την πίεση του να μοιραστώ ένα φανταστικό πράγμα αλλά λιγότερο συχνά. Το κοινό ανταποκρίνεται καλά στην αξιοπιστία. Πέραν από αυτό, πάντα βεβαιώνομαι ότι είμαι πολύ ειλικρινής απέναντι στον εαυτό μου και το μήνυμά μου. Είναι πολύ πιο σημαντικό να μιλάς στο κοινό που ήδη έχεις, αντί γι’ αυτό που ελπίζεις να αποκτήσεις.

Προτιμάς να εκφράζεσαι μέσω Instagram ή μέσω των βιβλίων; Ποια είναι η διαφορά για εσένα;

Η πρώτη μου αγάπη είναι το γράψιμο και εγώ ταυτίζομαι πρωτίστως με την ιδιότητα του συγγραφέα και μετά με του καλλιτέχνη, οπότε τα βιβλία τα προτιμώ πολύ περισσότερο. Είναι δυσκολότερο να κάνεις τους ανθρώπους να αγοράσουν ένα βιβλίο από το να κοιτάξουν ένα post στο Instagram. οπότε κατάλαβα ότι μπορεί να μη διαβάσουν τόσοι πολύ τα βιβλία μου, αλλά είναι το πιο ανιδιοτελές έργο μου για εμένα. Σε ένα δοκίμιο, έχω το χρόνο να πω μια ολόκληρη ιστορία με πολλές λεπτομέρειες και μεταφορές. Σε ένα σκίτσο πρέπει να φτάσω στην ουσία πολύ γρήγορα και όλο κι όλο αυτό που βλέπεις είναι μια λεζάντα από μία μεγαλύτερη ιδέα ή ιστορία. Εμένα μου αρέσει να λέω όλη την ιστορία.

 

Η έννοια της αβεβαιότητας μοιάζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη δουλειά σου. Αποδέχεσαι ότι οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε αβέβαιοι τον περισσότερο καιρό;

Νομίζω ότι η αβεβαιότητα είναι τεράστιο δώρο. Σε βοηθά να εξερευνάς, να πειραματίζεσαι να παίρνεις το χρόνο σου. Δεν εμπιστεύομαι αληθινά κάποιον που είναι βέβαιος για το πού πηγαίνει. Πιστεύω ότι οι καλύτερες στιγμές στη ζωή έρχονται από ένα μέρος που σου φαίνεται μυστήριο και ακόμα που μπορεί να σου προκαλεί και λίγο φόβο. Είναι μια τόσο έντονη εμπειρία που σε εμπλουτίζει το να προσπαθείς να κάνεις πράγματα για τα οποία δεν ξέρεις το αποτέλεσμα εκ των προτέρων.

Η θετική σκέψη είναι επίσης κλειδί στη δουλειά σου. Νιώθεις ότι σήμερα η κοινωνία μας «αναγκάζει» να σκεφτόμαστε πάντα θετικά;

Ναι, το πιστεύω. Πέρασα μέσα από δύσκολες περιόδους και πάντα το έβρισκα τόσο ενοχλητικό που ένιωθα πίεση να βιαστώ να το «ξεπεράσω», ή να «βλέπω τη θετική πλευρά». Πιστεύω ότι κάποιες φορές είναι βοηθητικό να αποδεχτείς το σκοτάδι από το οποίο διέρχεσαι εκείνη την ώρα – ακόμα και την απελπισία. Όσο είσαι υγιής πνευματικά και λαμβάνεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι, πιστεύω ότι αυτές οι περίοδοι θλίψης μπορεί να σε μεταμορφώσουν και δε θα έπρεπε να βιαζόμαστε να τις ξεπεράσουμε.

 

Είναι κακό να αισθανόμαστε χάλια μερικές φορές;

Είναι μέρος της ζωής το να νιώθεις λυπημένος και θυμωμένος. Γενικά είμαι πολύ θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά ξέρω ότι δε θα μπορούσα να αισθάνομαι την αληθινή χαρά χωρίς να έχω γνωρίσει και τον πόνο. Πάνε μαζί αυτά. Η λύπη έχει τόσα πολλά να μας διδάξει για τη ζωή και μπορεί να μας κάνει πολύ πιο συμπονετικούς προς τους άλλους.

Πού βρίσκεις τη χαρά σε τέτοιες στιγμές; Όταν έχεις μια πραγματικά κακή ημέρα πώς αντιδράς;

Στις πιο δύσκολες στιγμές μου, βρίσκω χαρά στους ανθρώπους γύρω μου. Είναι τόσο σημαντικό να καλλιεργήσεις πραγματικά δυνατές σχέσεις και φιλίες – για πολλούς λόγους- αλλά σίγουρα επειδή έχουμε ανάγκη μια ομάδα υποστήριξης όταν περνάμε κάτι πραγματικά δύσκολο. Ακόμα και σαν εσωστρεφής άνθρωπος που είμαι, βασίζομαι στους άλλους ανθρώπους όταν περνάω μια δύσκολη περίοδο και αυτοί είναι εκεί για εμένα γιατί κι εγώ έχω υπάρξει εκεί γι’ αυτούς. Προκειμένου να έχεις καλούς φίλους, πρέπει ο ίδιος να είσαι καλός φίλος κι αυτό είναι ευκολότερο να το δημιουργήσεις όταν είσαι καλά ψυχολογικά κι όχι όταν δεν είσαι.

Τι να περιμένουμε από την ομιλία σου στο TEDxAthens;

Με ενδιαφέρει αυτό που μπορεί να συμβεί όταν στοχεύουμε να ζήσουμε μια ζωή πλήρη, αντί για μια ζωή ευτυχισμένη, οπότε θα μιλήσω για τα πλεονεκτήματα του να παίρνεις τον χρόνο σου για να βιώνεις πραγματικά τα συναισθήματά σου και να τα αφήνεις να υπάρχουν αντί να προσπαθείς να τα προσπεράσεις βιαστικά. Αυτό είναι κάτι που σκέφτηκα πολύ κατά την περίοδο του πένθους και της ασθένειας που πέρασα: δεν μπορείς να παρακάμπτεις τα συναισθήματα, πρέπει να περάσεις από μέσα τους. Και σίγουρα η δημιουργικότητα με βοήθησε κάθε φορά που τα πράγματα γίνονταν δύσκολα στη ζωή μου ως τώρα.

* Αν θες να ακούσεις την ομιλία της Mari Andrew στο TEDxAthens που διεξάγεται την 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κλείσε σήμερα το εισιτήριό σου.