ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Τα 5 tips για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

«Δεν μπορώ να το κάνω», «ντρέπομαι να διεκδικήσω περισσότερα χρήματα στη δουλειά μου» ή «δε θα μιλήσω στο αγόρι που μου αρέσει» είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που σίγουρα έχεις πει έστω και μία φορά στη ζωή σου. Η αυτοπεποίθησή σου μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα, αλλά πάντα υπάρχει μία βάση μέσα σου που σε καθοδηγεί στο πώς θα αντιμετωπίσεις τις καθημερινές καταστάσεις και πώς θα διαχειριστείς τα προβλήματα που (θες δε θες) προκύπτουν. Το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας είναι κάτι που ξεκινά από μέσα και καταλήγει προς τα έξω. Και μπορεί να αλλάξει αρκεί να είσαι εναρμονισμένη με τον εαυτό σου και τις ανάγκες του.

 

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Κάνε το στο σπίτι σου για να μην σε κοιτούν αδιάκριτα βλέμματα στο δρόμο ή στο λεωφορείο, αλλά κάνε το. Ο εσωτερικός διάλογος μπορεί να είναι επικριτικός και σκληρός και δεν το παίρνουμε καν πρέφα όταν συμβαίνει. Δοκίμασε όμως να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πεις ‘φτου σου κούκλα μου’ ή να σου λες μπράβο όταν καταφέρνεις κάτι μικρό ή μεγάλο. Σου πέτυχαν τα φασολάκια; Έκανες κάτι σωστά στη δουλειά; Είπες τη γνώμη σου με θάρρος; Κάνε πατ πατ στην πλάτη σου και κοίτα να το χαρείς, έστω και για 2 λεπτά.

Μην αμφισβητείς το ένστικτό σου

Σου θυμίζει κάτι; Η στιγμή που είσαι πριν από τη λήψη μίας απόφασης αλλά φοβάσαι ότι πάλι θα τα κάνεις θάλασσα και καταλήγεις να ρωτάς όλους τους άλλους για το τι θα κάνεις. Είναι λογικό να εμπιστεύεσαι την κρίση των πολύ δικών σου ανθρώπων, αλλά στο τέλος της ημέρας, η απόφαση αφορά τη δική σου ζωή και τη δική σου προσωπικότητα. Αυτό που βοηθά είναι να θυμάσαι ότι ακόμα και αν αποδειχθεί ότι είναι λάθος, είναι δικό σου λάθος από το οποίο θα μάθεις (ή δεν θα μάθεις). Στο χέρι σου είναι.

Είναι κάτι μικροπράγματα

Μία βόλτα, ένα μικρό δωράκι, yoga, ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά, διάβασμα, αφρόλουτρο με αιθέρια έλαια και ό,τι σου κάνει κέφι και σου φτιάχνει τη διάθεση. Ναι, μπορείς να το κάνεις κάθε μέρα αρκεί να μην στοχεύεις μόνο στις μεγάλες χαρές της ζωής. Αν βρήκες το μαγαζί με τον πιο πετυχημένο latte, έχεις κάνει κάτι καλό για τον εαυτό σου. Όταν μαθαίνουμε να χαιρόμαστε με τα πολύ μικρά, καταλήγουμε να απολαμβάνουμε και τα μεγάλα.

Διάβασε κι αυτό: Οι 8 καθημερινές συνήθειες που σε κάνουν χαρούμενη. Κι όμως γίνεται

Βουρ στο φόβο

Όλοι έχουμε φόβους και αυτό είναι fact. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο φόβος γιγαντώνεται, γίνεται φοβία, μας δημιουργεί άγχος και δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Οι ψυχολόγοι λένε ότι ο μόνος τρόπος διαχείρισης του φόβου μας, είναι να τον πλησιάσουμε με θάρρος. Κάνε το εξής: σκέψου ένα μεγάλο φόβο σου καλά και τα συναισθήματα που σου δημιουργεί. Σκέψου ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί εξαιτίας του και κάνε focus στις αναπνοές σου. Σιγά σιγά, θα μπορέσεις να κάνεις αυτό που σε τρομάζει, αρκεί να μην φοβηθείς τον ίδιο το φόβο.

Αλλαγή στις πεποιθήσεις

Όλοι μας μεγαλώνουμε σε μία οικογένεια με συγκεκριμένες απόψεις, πιστεύω και οπτική απέναντι στη ζωή. Όταν ενηλικιωνόμαστε όμως, διαμορφώνουμε τη δική μας φιλοσοφία ζωής που συχνά διαφοροποιείται από αυτήν της οικογένειάς μας. Εδώ βοηθά η εμπειρία και η τριβή με ανθρώπους σε διαφορετικές καταστάσεις. Όταν είσαι ‘ανοιχτός’ στη διαφορετικότητα και δεν είσαι μπετόν αρμέ στις απόψεις σου, επιτρέπεις τις αλλαγές στη ζωή σου, προσαρμόζεσαι σε νέα δεδομένα και εξελίσσεσαι παράλληλα με τη ροή της ζωής.