LIFE COACHING

Αν υπεραναλύεις τα πάντα πρέπει να διαβάσεις αυτό το κείμενο

Όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο, όλοι έχουμε πέσει σε αυτή την παγίδα της υπερανάλυσης. Το Εγώ μας, βέβαια, προσπαθεί να μας πείσει ότι μόνο σε εμένα συμβαίνει ή μόνο εγώ την πατάω, μόνο εγώ υπεραναλύω.

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller «Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα», Ομιλήτρια διεθνούς φήμης

Υπεραναλύω επειδή δε μου έχω εμπιστοσύνη. Οι μεγαλύτεροι μας έχουν κληροδοτήσει μια εικόνα σύγχυσης και μας έχουν φτιάξει μια εικόνα πως είναι λογικό και εμείς, όταν πρέπει να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση να περνάμε αυτό τον βραχνά της σύγχυσης. Το πρότυπο που έχω δει είναι να υπάρχει βαβούρα, να υπάρχει ανακατωσούρα, να υπάρχει ανησυχία, να πάω να κοιμηθώ και να λέω «Οχ, αυτό που αποφάσισα αύριο μήπως δεν πρέπει να το κάνω τελικά;» και να χάνω τον ύπνο μου.

Υπεραναλύω επειδή φοβάμαι τις συνέπειες. Φοβάμαι πως, αν πάρω μια απόφαση, θα νιώθω ανασφαλής και φοβάμαι πως αυτή η απόφαση δε θα είναι η καλύτερή μου. Λες και είπε κάποιος ότι με αυτή την απόφασή σου θα κριθεί όλη σου η ζωή. Ότι δεν μπορείς να την αλλάξεις.

Υπεραναλύω φτιάχνοντας φανταστικά σενάρια που κουράζουν, μου τρώνε την ενέργεια, δεν έχουν ίχνος σοφίας, είναι εξουθενωτικά. Εκεί όπου δεν έχουμε επιλογή φανταζόμαστε μια φοβισμένη επιλογή. Όταν, όμως, φανταστώ μια φοβισμένη επιλογή ή επιλέξω από τη μεριά του φόβου, τι ποσοστό έχει αυτή η επιλογή να λειτουργήσει; Στην ουσία, αυτά τα σενάρια θα πέσουν να με καταπιούν. Θα καταπιούν πρώτο εμένα και μετά θα καταπιούν όλους τους γύρω που αναμείχθηκαν.

Υπεραναλύω γιατί μου αρέσει να καθυστερώ λίγο την απόφαση, να παίρνω σαν δεκανίκι τη γνώμη των άλλων για να στηριχτώ, καθώς κουτσαίνω ακόμα λίγο.

Διάβασε ακόμα: Εσύ, το άγχος και η αντιμετώπισή του

Υπεραναλύω πολλές φορές από την τάση μου να ελέγχω τα πράγματα. Ο έλεγχος τι είναι; Είναι ο φόβος μπροστά στην αλλαγή. Ακόμα και να μην έχω κάτι να αποφασίσω, κοντρολάρω τόσο πολύ την καθημερινότητά μου και το πρόγραμμά μου, που, χωρίς να κληθώ να πάρω απόφαση, χωρίς να υπάρχει καν το θέμα να αναλύσω, εγώ θα νιώθω πίεση σαν να υπήρχε ένα θέμα να αναλύσω και να αποφασίσω.

Όταν αρχίζω να υπεραναλύω, στην ουσία χάνω τη δύναμή μου. Την παίρνει το μπέρδεμα. Την παίρνει η παρεξήγηση. Την παίρνει το κουτσομπολιό. Την παίρνουν οι γνώμες των άλλων. Οι γνώμες που ήθελες για να τους χρεώσεις.

Για να έχεις άλλοθι.

Αλλάζει, όμως, η συνήθεια της υπερανάλυσης; Φυσικά και αλλάζουν οι άνθρωποι. Έχουμε έρθει στη γη για να γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα. Καθένας μόνος του αλλάζει, από μέσα του.

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσω ότι δε μου εξασφαλίζει η υπερανάλυση καλύτερο αποτέλεσμα. Δε μου εξασφαλίζει έναν ήσυχο ύπνο ούτε και μια ήσυχη συνείδηση, δε μου εξασφαλίζει μια επιτυχημένη επιλογή προς όφελός μου.

Θέλω να αναλύσω; Να αναλύσω με αρχή, μέση και τέλος. Η ανάλυση είναι πολύ ωραίο να γίνεται και αυτή με το μέτρο και τη χρυσή τομή της.

Λίγο ακόμα: Αυτή είναι η λέξη με τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη ψυχολογία σου

Το δεύτερο βήμα είναι η αυτοπαρατήρηση που με βοηθάει να αλλάζω ροή και να αλλάζω σκέψη. Όταν δείξω δηλαδή πάνω, δώσω ένα σημάδι στο σύμπαν, εκπέμψω με την κεραία μου ότι με αφορά και το βάζω σοβαρά στην καθημερινότητά μου, εκεί ξαφνικά θα συμβεί κάτι υπέροχο.

Θα συμβεί το μαγικό, θα έρθει ένα σημάδι.

Κανένας δεν ξέρει καλύτερα από εσένα. Μπες μέσα σου, επειδή μέσα σου έχεις την απάντηση. Μπες μέσα σου, καταλάγιασε τη σκέψη σου, χαλάρωσε, άφησέ το και λίγο, μην είσαι συνέχεια πάνω καταπάνω. Κάποια στιγμή επανέρχεσαι και θα είσαι πιο ήρεμος να αναγνωρίσεις το συναίσθημα. Και όταν βάζεις τις αισθήσεις σου να δουλεύουν για το συναίσθημα, όταν δεν ακούς λόγια και λέξεις, δεν ακούς ατάκες και πεποιθήσεις, δεν ακούς και δε βλέπεις αυτά που φαντάζεσαι και αυτά που σε τρομάζουν, τότε ενεργοποιείς το ένστικτό σου.

Επίσης, είναι οκέι και να μην αποφασίσω.

Δε θα χαθεί ο κόσμος αν δεν αποφασίσω υπό πίεση. Είναι και οκέι κάποιες φορές να αφήνομαι. Να παίρνω ένα ταϊμάουτ. Να δίνω λίγη ανάσα, λίγη ελευθερία στον εαυτό μου. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να διαπραγματεύομαι και να τσακώνομαι με εμένα.

Ακόμα και όταν η ψυχούλα σας επέλεξε να σας βάλει άλλη μία τρικλοποδιά για να δυναμώσετε περισσότερο. Αυτό δε σημαίνει ότι κάναμε λάθος. Σημαίνει ότι από μάθαμε από διαφορετική επιλογή και γίναμε σοφότεροι.

Αποτυχία δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχει και λάθος.

 

Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης. www.jillandnikolas.com

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις δωρεάν τις πρώτες 40 σελίδες του best seller Ευ Ζην Τώρα εδώ.

Θέλεις να κάνεις μια life coaching συνεδρία, χωρίς κανένα κόστος; Συμπλήρωσε εδώ.