YOGA

Τα 5 μικρά λάθη που κάνεις στη yoga και δεν μπορείς να χαλαρώσεις. Namaste

Έμαθες να κάνεις ολόσωστα τις βασικές θέσεις της yoga και νιώθεις τρομερά περήφανη για τον εαυτό σου. Έλα όμως που οι yogis ξέρουν ότι η ουσία βρίσκεται σε αυτά τα μικρά πράγματα που κάνουμε (ή δεν κάνουμε) πριν και κατά τη διάρκεια του μαθήματος και δεν αποκομίζουμε στο έπακρον τα οφέλη της yoga.

 

Επιμένεις αν και πονάς

«Ενώ βλέπεις ότι συναντάς αντίσταση σε κάποια στάση, ειδικά στο σημείο των γοφών ή των ώμων, συνεχίζεις ενώ δεν θα έπρεπε. Όταν δεν ακούς τις εντολές που σου υπαγορεύει το σώμα σου, είσαι επιρρεπής σε τραυματισμούς», μας λέει η yogi Jessica Palmer.

Φοράς παπούτσια ή κάλτσες

«Η yoga προϋποθέτει να κάνεις stretching από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Αν οι σόλες των παπουτσιών είναι σκληρές, δεν θα μπορέσεις να λυγίσεις τα πέλματα αποτελεσματικά. Αντίστοιχα, αν φοράς κάλτσες, υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσεις και να χτυπήσεις. Αν πρέπει οπωσδήποτε να φοράς κάτι, βάλε αντιολισθικές κάλτσες», εξηγεί η yogi Jemma Masters.

Δες κι αυτό: 3 τρόποι για να γυμνάζεσαι καθημερινά, χωρίς να το καταλαβαίνεις

Τρως junk food πριν το μάθημα

Είναι ίσως το προφανέστερο λάθος όλων. Έτσι όπως δε θα έτρωγες κάτι βαρύ πριν πας για βάρη ή για κολύμβηση, έτσι και η yoga θέλει ήπιο στομάχι. «Δεν θα έτρωγα ποτέ κάτι βαρύ πριν το μάθημα γιατί δε θα μου επέτρεπε να κινηθώ και θα άλλαζε την ικανότητά μου να κινηθώ σωστά και να συνδεθώ με τον πυρήνα μου», υποστηρίζει η δασκάλα της yoga, Lara Heimaan.

Πίνεις νερό

Το έχουμε κάνει όλοι. Παίρνουμε μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση αφυδάτωσης. Στη yoga όμως, αυτό είναι φάουλ. «Αν πιεις γρήγορα νερό, παγώνεις την εσωτερική ζέστη που χτίζεις σε όλο το μάθημα μέσω της αναπνοής σου. Αυτή η ζέστη είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία, την κάθαρση και το άνοιγμα του σώματός σου και το νερό λειτουργεί σαν εμπόδιο σε αυτήν τη διαδικασία», μας ανέτρεψε τα δεδομένα η yogi Sara Intonato.

Τσεκάρεις τα social media πριν το μάθημα

Είναι η συνήθεια που κάνουμε πλέον εντελώς μηχανικά και ασυναίσθητα. Ακόμα και την ώρα που φτάνεις στη yoga και βγάζεις τα παπούτσια σου, είναι πολύ πιθανό να κάνεις ένα scroll down στο Instagram σου. «Πρέπει να μπαίνεις στη yoga έχοντας αυτοεκτίμηση και απόλυτη σύνδεση. Τα social media λειτουργούν κατασταλτικά σε αυτό και έτσι χάνεις το νόημα», επισημαίνει η δασκάλα διαλογισμού και yoga, Amy Leefe Jones.