ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Οι 5 λόγοι που θα σε πείσουν να αρχίσεις το τρέξιμο, αμέσως

Δεν το ακούς εδώ πρώτη φορά ότι η γυμναστική είναι το «φάρμακο» της φύσης και τα οφέλη που σου προσφέρει είναι αναρίθμητα. Οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η συχνή άσκηση (150 λεπτά την εβδομάδα), και ειδικά το τρέξιμο, κάνει θαύματα στην υγεία σου, προστατεύοντάς σε από ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, η καρδιακή νόσος, η υψηλή πίεση και ο διαβήτης. Συν τοις άλλοις, βελτιώνεται και η κατάσταση της συναισθηματικής και ψυχικής υγείας. Πάμε να δούμε ποια είναι τα 5 οφέλη που θα σε πείσουν ότι πρέπει να αρχίσεις το τρέξιμο τώρα.

 

Απώλεια ή διατήρηση βάρους

Η καύση των θερμίδων κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι δεδομένη. Αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι ότι αυτή η καύση συνεχίζεται και αφού ολοκληρώσεις τη γυμναστική. Οι επιστήμονες το ονομάζουν EPOC (Excess Post Oxygen Consumption) που επί της ουσίας, σημαίνει ότι συνεχίζουμε να καταναλώνουμε οξυγόνο και να καίμε θερμίδες μετά το πέρας της άσκησης. Και δε χρειάζεται να τρέχεις σε γρήγορο ή έντονο ρυθμό.

Διάβασε ακόμα: Σου αρέσει το τρέξιμο; Αυτή η κίνηση θα σου χαρίσει δυνατά γόνατα και (bonus) συγκλονιστικούς μηρούς

Νιώθεις πιο χαρούμενη

Αν ασκείσαι ήδη, το ξέρεις από πρώτο χέρι. Ακόμα και όταν περνάς μία δύσκολη και αγχώδη μέρα, η γυμναστική σε «αναπτερώνει» και δίνει boost στη διάθεσή σου. Σε παλαιότερες έρευνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι έστω και μισή ώρα περπάτημα μπορούσε να αλλάξει τη διάθεση κάποιου που υπέφερε από κατάθλιψη και να τον βοηθήσει συνολικά. Άλλη μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Εφηβικής Υγείας, απέδειξε ότι έστω και μισή ώρα τρέξιμο την εβδομάδα (επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες) βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, τη διάθεση και τη συγκέντρωση.

Πιο δυνατά γόνατα (και κόκαλα και σύνδεσμοι)

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, το τρέξιμο κάνει καλό στα γόνατα, σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη ότι δεν πρέπει να τρέχουμε αν έχουμε κάποιο μικρό θέμα στην περιοχή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι οι άνθρωποι που έχουν αρθρίτιδα στα γόνατα, δεν έχουν και ιστορικό τρεξίματος, ενώ εκείνοι που τρέχουν, δεν εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα για ανάπτυξη οστεοαρθρίτδας.

Διάβασε ακόμα: Ο κανόνας ”3-30” θα σε γυμνάσει και θα κάνει τη ζυγαριά σου να ξεκολλήσει

Και μυαλό «ξυράφι»

Οι μελέτες επιμένουν εδώ και χρόνια. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που γυμνάζονται, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα στα πνευματικά τεστ, συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνται. Υπάρχει συνολική βελτίωση στην προσοχή, τη συγκέντρωση, το σχεδιασμό και την οργάνωση, ενώ βοηθά πολύ τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό και χρειάζεται να ανακτήσουν τις γλωσσικές και νοητικές ικανότητές τους.

Θα ζήσεις παραπάνω

Αν καταφέρεις να φτάσεις στο minimum της προτεινόμενης σωματικής δραστηριότητας (150 λεπτά την εβδομάδα), θα ζήσεις περισσότερο. Οι καπνιστές που ασκούνται, ζουν 4,1 χρόνια, οι μη καπνιστές 3 χρόνια και όσοι έπασχαν από καρδιακή νόσο, έζησαν, κατά μέσο όρο, 4,3 χρόνια παραπάνω.