ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Έντονη ή αγχολυτική γυμναστική; Δες ποια είναι η σωστή ώρα της ημέρας για καλύτερα αποτελέσματα

Είτε σου αρέσει η ρουτίνα είτε όχι, οι καθημερινές συνήθειες είναι αναπόφευκτες και πάντα θα βρίσκουμε το pattern που θα βολεύει περισσότερο το πρόγραμμά μας. Η γυμναστική συνήθως, ακολουθεί τους δικούς μας ρυθμούς, καθώς και το πότε είμαστε (βιολογικά) σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το πότε θα γυμναστείς, αλλά το αν. Ωστόσο, προκύπτουν νέες έρευνες που μας ενημερώνουν για το σωστό timing, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 

Πρωί για διαχείριση βάρους

Όταν σηκώνεσαι το πρωί και γυμνάζεσαι χωρίς να φας τίποτα, «καις» το αποθηκευμένο λίπος, εξαιτίας της ορμονικής σύνθεσης του σώματος. Ενώ ακούγεται αποτελεσματικό, η άσκηση χωρίς ούτε ένα σνακ, σε κουράζει πιο εύκολα και δε θα σου επιτρέψει να γυμναστείς σε υψηλή ένταση. Το ιδανικό pre-workout σνακ είναι μία μπανάνα.

Η γυμναστική το πρωί έχει κι άλλο ένα όφελος. Απελευθερώνει ενδορφίνες και σου χαρίζει ενέργεια και διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας. Αλλά όπως λένε και οι ειδικοί, «αν δεν είσαι αθλήτρια, δεν υπάρχει λόγος να πιέζεις τον εαυτό σου, ειδικά αν το πρωινό ξύπνημα είναι εφιάλτης για εσένα».

Απόγευμα για υψηλή ένταση

Όσο περνάει η μέρα, τρως περισσότερα γεύματα και ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι έχεις τα «αποθέματα» για γυμναστική υψηλής έντασης. Μία έρευνα του Journal of Physiology σημειώνει ότι η άσκηση μεταξύ 1 και 4 μ.μ. μπορεί να μετατοπίσει τους βιορυθμούς σου και να θεραπεύσει το jet lag. Και φυσικά σου επιτρέπει να συνεχίσεις το υπόλοιπο της μέρας με μεγαλύτερη όρεξη.

Διάβασε κι αυτό: Μετά από πόσο καιρό γυμναστική χάνεις τη φόρμα σου

Βράδυ για το άγχος

Παλιότερα μας έλεγαν ότι δεν πρέπει να γυμναζόμαστε το βράδυ, γιατί δεν πρόκειται να κοιμηθούμε λόγω υπερέντασης. Τώρα όμως οι έρευνες σου λένε ότι δε δημιουργείται πρόβλημα στη ρουτίνα του ύπνου και μειώνονται τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που αυξάνει το αίσθημα της πείνας. 20 λεπτά βραδινής άσκησης σε ανακουφίζει από το άγχος και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή του μήνα;

Αποδεικνύεται ότι το δεύτερο μισό του μηνιαίου κύκλου, μετά την ωορρηξία, ωθεί το μεταβολισμό σου στο να «καίει» περισσότερο λίπος σαν πηγή ενέργειας, συγκριτικά με το το πρώτο μισό του κύκλου. Η εξήγηση αυτού βρίσκεται στο γεγονός ότι τα οιστρογόνα αυξάνονται σε αυτήν τη φάση του μήνα.

Όλα καταλήγουν στο τι βολεύει περισσότερο εσένα και τους ρυθμούς σου. Αν το βράδυ είσαι απασχολημένη με δουλειά (ή εξαιρετικά κουρασμένη), μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να γυμνάζεται τις πρωινές ώρες. Αν θέλεις να αλλάξεις ένα ήδη υπάρχον μοτίβο, κάντο σταδιακά ξεκινώντας με 15 λεπτά το πρωί και αύξησε τη διάρκεια σιγά σιγά.