ΔΕΡΜΑ

Γιατί πρέπει να πετάξεις αμέσως το σφουγγάρι από το μπάνιο σου

Η σημασία ενός ζεστού και χαλαρωτικού μπάνιου είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν μέσα στη μέρα. Εκτός όμως από την τέλεια αίσθηση που σου αφήνει, το ντους έχει και βασικούς λόγους ύπαρξης που σχετίζονται με την προσωπική υγιεινή.

Γι’ αυτό έχεις εφοδιαστεί με αφρόλουτρα και φυσικά με σφουγγάρι για να καθαρίσεις καλά το σώμα σου. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι έχεις δοκιμάσει και το σφουγγάρι αυτό που ταυτόχρονα απολεπίζει ή εκείνο που κάνει πολύ αφρό, εκτός από τα κλασσικά που είχες από παιδί.

Έχεις σκεφτεί ποτέ όμως πόσο κακό μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου χρησιμοποιώντας τα; Κι όμως, ένα σφουγγάρι μπορεί να ακυρώσει όλη τη σημασία που έχει το μπάνιο για την καθαριότητά σου.

Σύμφωνα με έρευνες, τα σφουγγάρια του μπάνιου είναι το ιδανικό μέρος για να μείνουν και να ζήσουν πολλά βακτήρια. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη δημοσιευμένη στο Journal of Clinical Microbiology to 1994, τα φυσικά σφουγγάρια (αυτά που έχουν ένα κίτρινο-μπεζ χρώμα και είναι γεμάτα τρυπούλες) είναι ικανά να μεταδώσουν παθολογικά είδη βακτηρίων του δέρματος με άσχημες συνέπειες.

Ενώ εσύ τρίβεις την επιδερμίδα σου για να την καθαρίσεις και να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα, αυτά στέκονται στο σφουγγάρι, εγκλωβίζονται και βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, τα βακτήρια και οι μύκητες λατρεύουν την υγρασία και το σφουγγάρι σου έχει μπόλικη. Ακόμα κι αν θεωρείς ότι το αφρόλουτρο που χρησιμοποιείς εξουδετερώνει τα μικρόβια, πρέπει να ξέρεις ότι το πιθανότερο είναι να τα βρεις στο σφουγγάρι σου.

Για να προλάβεις τυχόν δερματικές παθήσεις και μολύνσεις που προέρχονται από το σφουγγάρι σου, οι ειδικοί συστήνουν να αλλάζεις το σφουγγάρι κάθε 3 εβδομάδες. Αν όμως νωρίτερα παρατηρήσεις ότι έχει αλλάξει χρώμα ή ότι έχει μία περίεργη μυρωδιά που καθόλου δεν μοιάζει με αυτή του νέου shower gel που πήρες, τότε πέτα το αμέσως! 

Φυσικά, μέχρι να το αλλάξεις καλό είναι να μην το ακουμπάς όπου βρεις. Φρόντισε να στεγνώνει καλά και προτιμότερο είναι εκτός μπάνιου και να το πλένεις που και που με αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Έτσι θα είσαι σίγουρη ότι θα βγεις πεντακάθαρη από το ντους.

Tip: Μπορείς να στεγνώσεις το σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμμάτων, βάζοντάς το μέσα για 20”. Προσοχή όμως να μην έχει πλαστική λαβή ή άλλες λεπτομέρειες!