ΠΡΟΣΩΠΟ

Ask The Expert: Μπορώ να απαλλαγώ από τις δυσχρωμίες στην επιδερμίδα μου;

iStock

Δυσχρωμίες από τον ήλιο (πανάδες), σκούρες κηλίδες που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου, μέλασμα, σημάδια ακμής, ανομοιομορφία στον τόνο και την υφή. Όσο κι αν μας κάνει εντύπωση, η υπερμελάγχρωση αποτελεί μια από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις στον κόσμο με σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τον δερματολόγο.

 

 

Τι είναι όμως, η υπερμελάγχρωση. Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της; Ποιες λύσεις υπάρχουν για την αντιμετώπισή της; Αυτή τη φορά, η δερματολόγος Θεώνη Ματούλα απαντά σε όλα τα ερωτήματά μας.

Γιατί εμφανίστηκαν δυσχρωμίες στην επιδερμίδα μου; Τι είναι η υπερμελάγχρωση;

Η εμφάνιση των δυσχρωμιών, είναι ουσιαστικά η εναπόθεση μελανίνης στο δέρμα και η βασική αιτία εμφάνισης δυσχρωμιών είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, ειδικά σε άτομα τα οποία δεν χρησιμοποιούν καθημερινά αντηλιακή προστασία. Μια εξίσου σημαντική αιτία είναι και ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την καθημερινή υπερέκθεση στο Blue Light (μπλε φως) που εκπέμπουν όλες οι smart συσκευές όπως smartphones, laptop, tablet και ουσιαστικά επιταχύνουν τη διαδικασία της φωτογήρανσης, συνεπώς και την εμφάνιση δυσχρωμιών. Οι υπερμελαγχρώσεις διακρίνονται σε τρεις βασικούς τύπους:

  • Τις ηλιακές φακές, όπου κοινώς ονομάζονται πανάδες κι έχουν πιο περιγεγραμμένο σχήμα.
  • Το μέλασμα, το οποίο κατά κύριο λόγο εμφανίζεται από τη υπερέκθεση στον ήλιο αλλά και από ορμονολογικούς παράγοντες.
  • Τη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση δηλαδή, βλάβες που έχουν προκύψει από σημάδια ακμής, ουλές αλλά και δερματολογικές πράξεις κατά τις οποίες ο ασθενής δεν ήταν συνεπής με την συχνή ανανέωση του αντηλιακού.

Επηρεάζει όλες τις ηλικίες και όλους τους τόνους δέρματος;

Η υπερμελάγχρωση εμφανίζεται αδιακρίτως σε όλους τους φωτότυπους αλλά και σε όλες τις ηλικίες. Σε αντίθεση με παλαιότερα που, αν και λανθασμένη, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι δυσχρωμίες εμφανίζουν μόνο τα καυκάσια δέρματα, πλέον όλο και συχνότερα βλέπουμε ποικιλία υπερμελαγχρώσεων στους σκουρόχρωμους φωτότυπους. Συγκεκριμένα:

  • Οι φωτότυποι IV-VI τείνουν να εμφανίζουν ευκολότερα μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση
  • Οι φωτότυποι III-IV κυρίως μέλασμα, το οποίο συνδέεται με ορμονολογικές διαταραχές και είναι αρκετά συχνό μετά από μια εγκυμοσύνη
  • Οι φωτότυποι I-III στις ηλιακές φακές δηλαδή, κηλίδες οι οποίες έχουν εμφανιστεί λόγω ηλικίας ή χρόνιας έκθεσης στον ήλιo

Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω; Ποιες λύσεις υπάρχουν;

Λόγω της καθημερινής μου επαφή με ασθενείς οι οποίοι έχουν δυσχρωμίες διαπιστώνω πως υπάρχει μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση. Τους δημιουργεί έλλειψη αυτοπεποίθησης και έχουν την ανάγκη να τις κρύψουν. Προκειμένου να έχουν έναν ομοιόμορφο χρωματικό τόνο στην επιδερμίδα τους χρησιμοποιούν συνεχώς προϊόντα make up γεγονός που εκτός από κοστοβόρο λόγω υπερκατανάλωσης προϊόντων, τους καθιστά δέσμιους έχοντας ακόμα και στις πιο χαλαρές στιγμές, όπως ένα μπάνιο στη θάλασσα, προϊόντα μακιγιάζ.

Ως δερματολόγος αυτές είναι οι δυο πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι από τους ασθενείς που έχουν οποιασδήποτε μορφής δυσχρωμίες και αν μπορούσα με δυο λέξεις να συνοψίσω την διαδικασία θα ήταν: με επιμονή και συνέπεια. Σε επίπεδο ιατρείου τα όπλα της φαρέτρας μας είναι πλέον αρκετά όπως, χημικά peelings, laser, ενέσιμες μεσοθεραπείες λεύκανσης, σε συνδυασμό με φάρμακα, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, η πρώτη πληροφορία που δίνεται στους ασθενής με δυσχρωμίες είναι ότι ο αποχρωματισμός τους αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και σαφώς χρειάζεται σωστή φροντίδα της επιδερμίδας και από τους ίδιους στο πλαίσιο της συντήρησης του αποτελέσματος που έχει επιτευχθεί στο ιατρείο.

Η νέα καινοτομία της La Roche Posay κατά της υπερμελάγχρωσης: Το νέο MELA B3 Serum

Αναγνωρίζοντας ότι η υπερμελάγχρωση είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αλλά και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες δερματικές παθήσεις, η La Roche-Posay ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καινοτομία της σ’ αυτό τον τομέα. Το νέο MELA B3 Serum αναπτύχθηκε σε συνεργασία με καταξιωμένους δερματολόγους και ειδικούς στην υπερμελάγχρωση και είναι η πρώτη λύση με 5 βασικούς μηχανισμούς δράσης: αντιφλεγμονώδη δράση, επιδερμιδική ανανέωση, απολέπιση, αντιοξειδωτική προστασία, και αποδόμηση των προδρόμων ουσιών της μελανίνης.

Στη σύνθεσή του θα βρει κανείς το Melasyl™ –την απόλυτη «παγίδα μελανίνης»–  σε συνδυασμό με 10% αντιφλεγμονώδη νιασιναμίδη (γνωστή και ως Βιταμίνη B3) και άλλα δερματολογικά ενεργά συστατικά, για ισχυρότερη δράση ενάντια στην υπερμελάγχρωση. Στην ουσία, αποτελεί μια ολοκληρωμένη φροντίδα για την ανακούφιση όσων επηρεάζονται από τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της υπερμελάγχρωσης.

Το MELA B3 σέβεται τη φυσική διαδικασία παραγωγής μελανίνης και, άρα, τη φυσική ομορφιά του δέρματος, με κλινικώς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα σε όλους τους τόνους και τους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητου δέρματος. Είναι δοκιμασμένο σ’ όλους τους φωτότυπους και όλες τις μορφές μελαγχρωματικών διαταραχών (πχ κηλίδες γήρανσης, κηλίδες από τον ήλιο, σημάδια ακμής) ακόμα και δύσκολες περιπτώσεις, εξασφαλίζοντας ορατά αποτελέσματα.

Γιατί θεωρείται πρωτοποριακό το Melasyl™;

Έχοντας προκύψει μετά από 18 χρόνια έρευνας στο Τμήμα Έρευνας & Καινοτομίας της L’Oréal, το νέο μόριο Melasyl™ που αποτελεί hero συστατικό του ορού και είναι κατοχυρωμένο με πολλαπλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, φέρνει την επανάσταση στην καταπολέμηση της υπερμελάγχρωσης, καθώς λειτουργεί διαφορετικά από τα παραδοσιακά συστατικά.

Στην ουσία, όπως τονίζει η κ. Ματούλα, η πρωτοπορία του Melasyl™ έγκειται στον μοναδικό τρόπο δράσης του, ο οποίος ουσιαστικά εμποδίζει τις πρόδρομες ουσίες της μελανίνης πριν αυτή αφήσει δυσχρωμίες στο δέρμα. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι αποτελεί ένα προϊόν το οποίο έχει περάσει αυστηρές κλινικές δοκιμές προκειμένου να έχει δράση σε όλους τους φωτότυπους αλλά και στα τρία είδη δυσχρωμιών (κηλίδες, μέλασμα, μεταφλεγμωνώδη υπερμελάγχρωση).

Για να επιτευχθεί όμως, μέγιστη αποτελεσματικότητα  κατά της υπερμελάγχρωσης, πρέπει να ακολουθείται  ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας του δέρματος. Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε ιατρική πράξη ακολουθηθεί στο ιατρείο, όσο αποτελεσματική κι αν είναι, ο ασθενής σε καθημερινή βάση πρέπει να χρησιμοποιεί εξειδικευμένη skincare ρουτίνα με συστηματική φωτοπροστασία προκειμένου να συντηρήσει το υπάρχον αποτέλεσμα αλλά και να προστατέψει την επιδερμίδα του από την επανεμφάνιση δυσχρωμιών. Ένας συνδυασμός του MELA B3 Serum με το αντηλιακό Anthelios UVMune 400 κάθε πρωί αποτελεί έναν συνδυασμό που συνιστά ανεπιφύλακτα η δερματολόγος καθώς τα δυο προϊόντα δρουν συνεργιστικά παγιδεύοντας τη μελανίνη και εμποδίζοντας την επανεμφάνιση υπερμελαγχρώσεων. Το τέλειο (και πιο αποτελεσματικό) skincare combo για κάθε ρουτίνα ομορφιάς!