BEAUTY

Διεσταλμένοι πόροι: 5 facts που σίγουρα δεν ξέρεις

Και αφού μάθαμε γιατί πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας πρωί και βράδυ, γιατί ξυπνάμε και αισθανόμαστε έντονη λιπαρότητα στην επιδερμίδα μας αν και έχουμε κάνει αποβραδίς σχολαστικό καθαρισμό, τι συμβαίνει στην επιδερμίδα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτή τη φορά, με τη βοήθεια της Έλενας Πιτταράκη, υπεύθυνης εκπαίδευσης της Ales Groupe Hellas και πιο συγκεκριμένα, της αγαπημένης μας Lierac, ανοίγουμε το κεφάλαιο των διεσταλμένων πόρων, που με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν ακόμη πιο πολύ, αποκτώντας μία αντιαισθητική όψη. Παρακάτω, λοιπόν, συγκεντρώσαμε 5 facts που σίγουρα δεν ξέρεις γι' αυτό τον beauty εφιάλτη.

– Οφείλονται στο DNA (άρα είναι θέμα κληρονομικότητας) και γενετικής προδιάθεσης. Σε αυτό το σημείο μπορείς να ευχαριστήσεις δημοσίως τη μαμά σου και τα γονίδια που σου φέρθηκαν τόσο γενναιόδωρα.

 

– Μπορεί εμείς μπροστά στον καθρέφτη και το μεγεθυντικό φακό να προσπαθούμε να τους μετρήσουμε, όμως, έχουν υπολογιστεί περίπου 5 εκατομμύρια σμηγματογόνοι αδένες στην επιφάνεια του δέρματος κάθε ανθρώπου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σε αντίθεση με τους περισσότερες που πιστεύουμε πως έχουμε μαύρους πόρους μόνο στη μύτη, μαύροι πόροι υπάρχουν στην πλάτη, στο τριχωτό της κεφαλής, στις παρειές, στο πιγούνι και στο μέτωπο.

 

– Το σμήγμα δεν είναι κατάρα. Δεν είναι κάτι περιττό που απλά υπάρχει στην επιδερμίδα μας. Στην πραγματικότητα έχει προστατευτικό ρόλο στο δέρμα. Αυτό που κάνει είναι να αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα λιπίδια και να δημιουργεί ένα υδρολιπιδικό φιλμ στην επιδερμίδα που με τη σειρά του συμβάλλει στη διατήρηση της ωφέλιμης χλωρίδας της.

– Το ήξερες πως το σμήγμα σε συνδυασμό με τον ιδρώτα όταν υπερεκκρίνεται, δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, πόσο μάλλον όταν φοράμε makeup; Γι’ αυτό το λόγο πάντα μετά το γυμναστήριο ή κάποια έντονη δραστηριότητα που προκαλεί υπερέκκριση σμήγματος πρέπει να κάνουμε ντους ή να καθαρίζουμε σωστά την επιδερμίδα μας, προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν φλεγμονές. Κι αυτό γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί με τη γυμναστική, τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας διαστέλλονται, οι πόροι ανοίγουν και ο ιδρώτας αλλά και τα βακτήρια σε συνδυασμό με τις στρώσεις του μακιγιάζ παγιδεύονται στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματός σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πόροι να φράζουν και μακροπρόθεσμα να δημιουργούνται, όπως υποστηρίζουν αρκετοί δερματολόγοι, μαύρα στίγματα ακόμη και ακμή.

 

-Το αλκοόλ, η μη ισορροπημένη διατροφή, οι ορμονικές διαταραχές και γενικότερα το lifestyle (aka τρόπος ζωής) συγκαταλέγονται μέσα στους παράγοντες που συμβάλλουν στην υπερέκκριση σμήγματος, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούμε.

Και εάν θέλεις να σου χαρίσεις μια αψεγάδιαστη επιδερμίδα, επίλεξε το κατάλληλο προϊόν από τη σειρά Sebologie της Lierac και αποχαιρέτησε τις ατέλειες (μέσα σε αυτές και τους μαύρους πόρους)!