ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10 ιστορικές ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο

@2022 Jacquelyn Martin, File/ AP Images

Διανύουμε τον μήνα υπερηφάνειας και παρόλο που το Athens Pride 2022 κορυφώθηκε το Σάββατο, 18 Ιουνίου, με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εμείς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στους ρυθμούς του. Αυτή τη φορά ρίχνουμε φως στην ιστορία και τον τρόπο που συχνά την καθόρισαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Συχνά, η σεξουαλική τους ταυτότητα αποκρύφτηκε όταν αναφέρονταν σε κείμενα για τη συμβολή τους στην τεχνολογία, την ιστορία, τη λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα.

Αν σκεφτεί κανείς βέβαια πως μέχρι και πριν από 50 χρόνια η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ποινικό αδίκημα σε πολλές χώρες του κόσμου, δεν είναι παράξενο που το γεγονός ότι τα παρακάτω πρόσωπα ήταν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δεν ήταν και τόσο γνωστό. Σήμερα που γνωρίζουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η εκπροσώπηση, το να βλέπεις ότι άνθρωποι που σου θυμίζουν εσένα, πέτυχαν τα όνειρά τους, είναι ώρα να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για τη ζωή τους. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιστορικές προσωπικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που άλλαξαν τον κόσμο.

ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο

Alan Turing

ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο Πορτρέτο και σημειωματάριο του μαθηματικού σε δημοπρασία του 2015. / Kin Cheung/ AP Images
Πορτρέτο και σημειωματάριο του μαθηματικού σε δημοπρασία του 2015.

Ο Alan Turing δεν ήταν πολύ γνωστή προσωπικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής του, όμως πια γνωρίζουμε τον ζωτικής σημασίας ρόλο του στην επικράτηση κατά των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν ο μαθηματικός που έσπασε τον κώδικα Enigma, επισπεύδοντας το τέλος του πολέμου και την πτώση του ναζισμού.

Παράλληλα ήταν θύμα των πολιτικών που απαγόρευαν την ομοφυλοφιλία και είχε συλληφθεί στη Βρετανία το 1952 για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις του. Δύο χρόνια μετά, αυτοκτόνησε. Ήταν το 2013 που του δόθηκε χάρη, πολύ μετά τον θάνατό του για το «έγκλημά» του. Ακολούθησε η μαζική χάρη όλων των ανδρών στη Βρετανία που είχαν κατηγορηθεί για αντίστοιχα «εγκλήματα» το 2017. Αυτή η απόφαση έμεινε στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας ως Νόμος του Turing.

Gore Vidal

ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο @2022 Jacob Harris/AP Images

Τα δοκίμια του Αμερικανού Gore Vidal ήταν υπέρ της σεξουαλικής ελευθερίας και της ισότητας και κατά των προκαταλήψεων. Το The City and the Pillar εκδόθηκε το 1948 και άλλαξε την λογοτεχνία καθώς ήταν ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα με gay θέμα. Ήταν πρωτοπόρος και όταν πέθανε σε ηλικία 86 ετών το 2012, θάφτηκε στο πλευρό του επί πολλά χρόνια συντρόφου του, Howard Austen.

Μέγας Αλέξανδρος

Αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε με τους ίδιους όρους για την ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα, με τους τωρινούς, οι δεκάδες ιστορικές καταγραφές της στενής σχέσης του Αλέξανδρου με τον Ηφαιστίωνα, καθώς και η καταγραφή του Βαγώα από τον Πλούταρχο ως «ερωμένου» του, ίσως προδίδουν έναν πανσεξουαλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο Μέγας Αλέξανδρος άλλαξε την ιστορία κατά τη βασιλεία του κατακτώντας εδάφη στα βάθη της Ασίας και στην Αίγυπτο.

Sally Ride

@2022 Bob Daugherty/AP Images

Η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που βρέθηκε στο διάστημα το 1983 κρατά ακόμα το ρεκόρ του πιο νεαρού αστροναύτη στις ΗΠΑ που πέταξε στο διάστημα (ήταν 32 ετών τότε). Η ίδια δημιούργησε το 2001 το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Sally Ride Science, για να προωθήσει την εκπαίδευση στις STEM επιστήμες. Είχε παντρευτεί έναν άνδρα στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ωστόσο, βρήκε την ευτυχία στο πρόσωπο της συντρόφου της, Tam O’ Shaughnessy με την οποία παρέμεινε ζευγάρι για 27 χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής της.

Lana και Lilly Wachowski

H Lana Wachowski. / @2022 Chris Pizzello/Invision/AP Images
H Lana Wachowski.

Το πρόσωπο της κινηματογραφικής τέχνης άλλαξαν οι σκηνοθέτιδες Lana και Lilly Wachowski, όταν δημιούργησαν την ταινία Matrix. Κάποια από τα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία χρειάστηκε να εφευρεθούν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της, όπως το περίφημο εφέ με τις σφαίρες και την αποφυγή τους.

Οι δυο trans γυναίκες είχαν υπογράψει την ταινία τους ως αδερφοί Wachowski. Η Lana ήταν εκείνη που έκανε πρώτη τη φυλομετάβασή της και ακολούθησε 8 χρόνια μετά, η Lilly.

John Hall

Μπορεί να μην ξέρεις τόσο καλά το όνομά του, αλλά ο John Hall είναι ο πρόεδρος της Linux International, που προωθεί το δωρεάν λειτουργικό σύστημα Linux για τους υπολογιστές. Ο John Hall είναι υπέρμαχος των δωρεάν ανοιχτών software και hardware για κάθε επιχειρηματία. Τον Ιούνιο του 2012 για να τιμήσει τη μνήμη του Alan Turing, υπέγραψε ένα άρθρο για το Linux Magazine όπου ανακοίνωνε ότι είναι gay.

Oscar Wilde

ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο @2022 AP Images

Ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς στην ιστορία της λογοτεχνίας ήταν ο Oscar Wilde. Ο συγγραφέας συνελήφθη εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του όταν βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Έμεινε δύο σκληρά χρόνια στη φυλακή που επηρέασαν την υγεία του. Πέρασε όλη την υπόλοιπη ζωή του μακριά από τη Βρετανία από την οποία καταγόταν, σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μία από τις πιο γνωστές του σχέσεις ήταν αυτή με τον Lord Alfred Douglas.

Billie Jean King

ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο @2022 Harry Harris/AP Images

Την 1η Μαΐου 1981, η Billie Jean King έγινε η πρώτη επαγγελματίας αθλήτρια που δήλωσε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλη. Αναγκάστηκε να το κάνει καθώς μία πρώην σύντροφός της και προσωπική της βοηθός, η Marilyn Barnett, τη μήνυσε για τη σχέση τους.

Η αθλήτρια του τένις άλλαξε την ιστορία για τις επαγγελματίες αθλήτριες ζητώντας ακούραστα την ισότιμη μεταχείριση γυναικών και ανδρών στο τένις και όχι μόνο. Κέρδισε 12 Grand Slams και 27 doubles και mixed- doubles Grand Slams και είναι μία από τις πιο διακεκριμένες αθλήτριες όλων των εποχών.

Lynn Conway

Στον κόσμο των υπολογιστών έχει αφιερώσει τη ζωή της η Lynn Conway που, μεταξύ άλλων, εφηύρε το generalized dynamic instruction handling, μία λειτουργεία που χρησιμοποίησαν οι περισσότεροι επεξεργαστές υπολογιστών για να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Όπως καταλαβαίνεις, παρόλο που μάλλον σου είναι άγνωστη μία τέτοια τεχνολογική εξέλιξη, σου επέτρεψε να κάνεις όλο και περισσότερα πράγματα μέσω του υπολογιστή σου.

Το ταξίδι της Lynn στον κόσμο της τεχνολογίας δεν ήταν και τόσο εύκολο. Ως τρανς γυναίκα υπέφερε από την παιδική της ηλικία από δυσφορία φύλου. Το 1957 όταν ανακοίνωσε στην μεγάλη εταιρεία υπολογιστών στην οποία δούλευε ότι θα ξεκινήσει τη φυλομετάβασή της, απολύθηκε. Φυσικά συνέχισε την καριέρα της και την ανοδική της πορεία στον κόσμο της τεχνολογίας, ενώ ολοκλήρωσε τη φυλομετάβαση το 1968.

Gilbert Baker

@2022 Mark Lennihan/AP Images

Αν και σε αυτή τη λίστα θα μπορούσες να βρεις πολλούς επιδραστικούς καλλιτέχνες, όπως ο David Hockney ή ο Andy Warhοl, επέλεξα να ολοκληρώσω αυτό το κείμενο με τον Gilbert Baker. Πρόκειται για τον ομοφυλόφιλο ακτιβιστή και καλλιτέχνη που σχεδίασε τη σημαία του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος με τα 8 χρώματά της. Η σημαία εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1978 και ο Gilbert Baker δεν θέλησε ποτέ να την κατοχυρώσει παρόλο που θα «θησαύριζε» αν το έκανε. Για εκείνον, η σημαία του ήταν ένα σύμβολο για όλους.