ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο επιστήμονας που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες δεν είναι ικανές στις φυσικές επιστήμες, μόλις απαξιώθηκε κι επίσημα

AP Photo/John Raoux

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες με αφορμή την απονομή του Νόμπελ Φυσικής στην Καναδή ακαδημαϊκό, Donna Strickland, η οποία  θα μείνει στην ιστορία ως η 3η γυναίκα που τιμήθηκε με Νobel Φυσικής, μετά τις Μarie Curie (1903) και Maria Goeppert- Mayer (1963). Η επιστήμονας, σε συνεργασία με τον Γάλλο ομόλογό της, το 1985 δημοσίευσαν ένα επιστημονικό πόνημα που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία των βραχύτερων υψηλής ενέργειας παλμών φωτός (λέιζερ), οι οποίοι εφαρμόζονται στην ενέργεια, τη χημεία, τη φαρμακευτική και σε άλλους εξίσου σημαντικούς κλάδους. Μεταξύ αυτών, το λέιζερ που χρησιμοποιείται στις διορθωτικές επεμβάσεις ματιών.

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε την είδηση με χαρά, αφού η Strickland και η ομάδα της δέχθηκαν μια διάκριση, την οποία άξιζαν. Το γεγονός ότι μία γυναίκα κέρδισε νόμπελ Φυσικής μετά από 55 ολόκληρα χρόνια, προσέδωσε στη βράβευση έναν επιπλέον συμβολισμό κι ελπίδα, αφού οι γυναίκες συνεχίζουν να δρουν στον χώρο των Θετικών Επιστημών ως μειονότητα. Ωστόσο, ένας συνάδελφος της Stricklanda, ο Ιταλός Alessandro Strumia, είχε εντελώς αντίθετη άποψη και με αφορμή τη βράβευσή της άρπαξε την ευκαιρία και μίλησε σχετικά σε  workshop του CERN για την ισότητα των φύλων (!). «Η Φυσική εφευρέθηκε και χτίστηκε από άντρες», «οι άνδρες επιστήμονες και όχι οι γυναίκες υπέφεραν από διακρίσεις που βασίζονταν στην ιδεολογία και όχι στην αξία», είπε μεταξύ άλλων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και φυσικά εκείνη του CERN, η οποία ήρθε τρεις μέρες μετά τις σεξιστικές δηλώσεις του Strumia, αναφέροντας πως «Το CERN παύει τον επιστήμονα από οποιαδήποτε δραστηριότητα με άμεση ισχύ, εν αναμονή της έρευνας για το γεγονός της περασμένης εβδομάδας», χαρακτηρίζοντας  παράλληλα τα λόγια του ερευνητή ως «υψηλά προσβλητικά» και μη «αποδεκτά».

Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής επέμεινε σταθερά στις απόψεις του, τις οποίες επανέλαβε και μέσω του BBC επισημαίνοντας ότι μπορεί κάποιοι άνθρωποι να ένιωσαν μίσος ακούγοντας τα λεγόμενά του, ωστόσο, η υπεροχή των ανδρών δεν είναι δική του ιδέα, αλλά του Δαρβίνου, όπως άλλες προσβλητικές ιδέες, οι οποίες τέθηκαν σε παρατηρησιακή υποστήριξη. «Η επιστήμη δεν προϋποθέτει να προσβάλλεται κάποιος όταν τα γεγονότα προκαλούν ιδέες που συντηρούνταν ως ιερές», πρόσθεσε ο Strumia, τονιζοντας ότι δεν ενιωσε πως η υπόθεσή του έτυχε δίκαιης μεταχείρισης από το Ινστιτούτο CERN, καθώς δεν του έδωσαν το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την ανάλυσή του με στοιχεία, τα οποία εκτιμώνται ως αβάσιμα από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας και που στην τελική δεν προάγουν το αίσθημα ισότητας ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, αφού η θεωρία του στηρίζεται σε σεξιστικές διακρίσεις και στη μεροληπτική ερμηνεία των δεδομένων.

Στο διάστημα που ακολούθησε από τις δηλώσεις του καθηγητή μέχρι και σήμερα, το CERN διεξήγαγε έρευνα. Το πόρισμά της ανακοινώθηκε την Πέμπτη, μία ημέρα ακριβώς πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και αναφέρει πως το Ινστιτούτο αποφάσισε να παύσει τον Strumia από τη θέση του Eπισκέπτη Καθηγητή, σεβόμενο τους εσωτερικούς κανονισμούς και τον κώδικα λειτουργίας του οργανισμού, συμπληρώνοντας πως «το CERN επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για την πρωταρχική σημασία του σεβασμού και της πολυμορφίας στον χώρο εργασίας».

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/John Raoux