TSTORIES

5 tips για να διαλέξεις τη σωστή βαλίτσα για κάθε ταξίδι

Η βαλίτσα είναι ο πρώτος και βασικός μας συνεπιβάτης σε κάθε μικρό ή μεγάλο μας ταξίδι. Είναι η σύνδεσή μας με το σπίτι μας καθώς μέσα κουβαλάμε αγαπημένα μας αντικείμενα και είδη ανάγκης τα οποία είναι αυτά που θα μας συνοδέψουν στο ταξίδι μας και παράλληλα θα μας κάνουν να νιώθουμε άνετα σε ένα ξένο και καινούριο περιβάλλον.

Παλιότερα η αγορά βαλίτσας ήταν απλά μια ανάγκη για εκείνη τη μοναδική φορά που θα φεύγαμε για ένα ταξίδι μια φορά το χρόνο το καλοκαίρι με την οικογένεια ή τους κολλητούς ή για ένα έκτακτο ταξίδι κάπου μακριά σε γάμους συγγενών, για μια μετακόμιση για ένα χρόνο σε κάποια πόλη της Ευρώπης κτλ. Πολλές φορές μάλιστα, δανειζόμασταν και τη βαλίτσα κάποιου γνωστού μας για τις μετακινήσεις μας γιατί θεωρούσαμε πως δεν υπήρχε λόγος να μπούμε σε έξοδα.

Πλέον όμως, χάρη στις πολύ πιο οικονομικές πτήσεις, στις low cost αεροπορικές εταιρείες, αλλά και στις πολύ καλές προσφορές σε καταλύματα που μπορεί να βρει κανείς online, η ανάγκη για ταξιδάκια έγινε μεγαλύτερη και εκεί που οι περισσότεροι Έλληνες ταξίδευαν μόλις μία φορά το χρόνο, τώρα έχουν φτάσει να ταξιδεύουν τουλάχιστον 4 ή και 5.

Και τι σημαίνει αυτό; Ότι παράλληλα με την ανάγκη μας για περισσότερα ταξίδια έρχεται και η ανάγκη για αγορά βαλίτσας. Και πολλές φορές όχι μόνο μίας, αλλά 2 ή και 3, καθώς κάθε ταξίδι έχει διαφορετικό χαρακτήρα και συνεπώς διαφορετικές ανάγκες.

Οι κατηγορίες των βαλιτσών και ποια είναι η κατάλληλη

Οι βαλίτσες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι τεσσάρων ειδών: Η σκληρή βαλίτσα, η μαλακή βαλίτσα, το sac de voyage (σακίδιο χεριού) και το backpack (σακίδιο πλάτης).

Κάποτε οι σκληρές βαλίτσες ήταν πολύ ακριβές και βαριές, έτσι ο Έλληνας ο οποίος είχε πάντα και την τάση να υπερφορτώνει τη βαλίτσα του, προτιμούσε να αγοράσει μια πιο οικονομική και μαλακή βαλίτσα η οποία θα γέμιζε μέσα και έξω (βλέπε τσεπάκια) και δε θα τον ένοιαζε ακόμα και αν του λερωνόταν/χανόταν.

Σήμερα όμως οι βαλίτσες έχουν εξελιχθεί, έχουν ελαφρύνει, έχουν μικρύνει και ομορφύνει. Το να επιλέξεις τη δική σου και να την κυκλοφορήσεις, είναι πλέον σαν να επιλέγεις το ρούχο που θα βάλεις για να βγεις από το σπίτι, το τσαντάκι που θα έχεις στο χέρι σου και θα τραβήξει την προσοχή.

Και για μερικούς από εμάς, η βαλίτσα είναι κάτι παραπάνω από ένα αντικείμενο. Είναι ο σύντροφός μας. Μας συνοδεύει σε όλα μας τα ταξίδια, στις τρέλες, στις περιπέτειες, στις μικρές ή μεγάλες διαδρομές μας. Και γι’αυτό πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί πριν την επιλογή μας.

Πώς να επιλέξεις τη σωστή βαλίτσα για τα ταξίδια σου;

Τι να προσέξεις – Τα βήματα: 

Ο τύπος αποσκευής

Σκληρή βαλίτσα ή μήπως μαλακή; Ή μήπως καλύτερα backpack; Αν είσαι τύπος που προτιμά να ταξιδεύει εντός Ευρώπης με αεροπλάνο και κυρίως για ένα 3ημερο, τότε θα σου πρότεινα να επιλέξεις μια μικρή, σκληρή χειραποσκευή η οποία θα μπορεί να χωράει τα βασικά χωρίς να φουσκώνει (ξεπερνώντας τις επιτρεπόμενες διαστάσεις) και θα μπαίνει πάνω από το κάθισμά σου στο αεροπλάνο. Αλλά ακόμα και αν προτιμάς να τη δίνεις στο check in ώστε να έχεις άδεια χέρια, η σκληρή βαλίτσα όσο και να χτυπηθεί κατά τη μεταφορά, δε θα πάθει τίποτα.

Αν πάλι είσαι fan των ταξιδιών με αυτοκίνητο, τρένο ή πλοίο, τότε μια μαλακή βαλίτσα είναι η καλύτερη λύση. Τα εξωτερικά της τσεπάκια διευκολύνουν πολύ ώστε να έχεις σε εύκολη πρόσβαση εισιτήρια, χρήματα, νερό και σνακ χωρίς να χρειάζεται να ανοίγεις το φερμουάρ για να ψάχνεις.

Αν τα ταξίδια σου συνδυάζουν διακοπές και σπορ, εξερεύνηση ή δραστηριότητες που δεν αφορούν μόνο αξιοθέατα, τότε θα πρότεινα σακίδιο πλάτης. Ένα μικρό για να το έχεις πάντα μαζί σου και ένα μεγαλύτερο αν θες να ταξιδέψεις πολλές ημέρες αλλάζοντας πολλά μεταφορικά μέσα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Εναλλακτικά, για πιο classy προσέγγιση, αντί για ένα μεγαλύτερο backpack αγόρασε ένα sac de voyage.

Το μέγεθος της αποσκευής

Τα πιο κλασικά μεγέθη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι η χειραποσκευή ή καμπίνας (περίπου 50 με 55 cm), η βαλίτσα μεσαίου μεγέθους (από 70 εκατοστά και πάνω) και η μεγάλη βαλίτσα την οποία εγώ προσωπικά προτείνω μόνο για μετακομίσεις. Ακόμα και αν ταξιδεύεις εκτός Ευρώπης ή ταξιδεύεις για περισσότερες από 5 ημέρες, προτείνω να επιλέξεις μια μικρή βαλίτσα, ώστε να την έχεις μαζί σου στο αεροπλάνο ως χειραποσκευή και μία βαλίτσα μεσαίου μεγέθους, ώστε να μπορείς να περπατάς χωρίς δυσκολία όταν φτάσεις στον προορισμό σου.

Οι πολύ μεγάλες βαλίτσες είναι άβολες και πολλές φορές δημιουργούν την αίσθηση ότι χωράνε τα πάντα, έτσι φτάνοντας στο αεροδρόμιο την πατάς έχοντας ξεπεράσει το όριο των 15 ή 25 κιλών που δικαιούσαι. Και μετά πληρώνεις υπέρβαρο. Και ποιος το θέλει αυτό; Όχι εμείς πάντως! Επίλεξε μια μεγάλη βαλίτσα λοιπόν μόνο αν μετακομίζεις ή ταξιδεύεις συστηματικά με αυτοκίνητο, αλλιώς καλύτερα να αγοράσεις 2 βαλίτσες μεσαίου μεγέθους. Άκουσέ με!

Το χρώμα της αποσκευής

Ναι ναι. Καλά διάβασες! Όσο κλασικός τύπος και να είσαι, όταν έρθει η ώρα να αγοράσεις μια βαλίτσα μην πας στην μπλε ή τη μαύρη βαλίτσα. Προτίμησε ένα έντονο χρώμα. Ένα κόκκινο, ένα ροζ, ένα γαλάζιο μέχρι και μπεζ. Ακόμα καλύτερα, ψάξε για βαλίτσες με σχέδια. Υπάρχουν τόσες πολλές πλέον! Πέρα από το ότι θα τραβάει την προσοχή, για μένα το πιο σημαντικό ατού είναι πως δεν θα μπορεί να μπερδευτεί με καμία άλλη όταν φτάνει στον ιμάντα παραλαβής.

Και πίστεψέ με! Μου έχει τύχει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης να μου πάρει ένας κύριος τη βαλίτσα νομίζοντας ότι ήταν δική του. Από τότε έχω επιλέξει να αγοράζω μόνο πολύχρωμες βαλίτσες ή μονόχρωμες με έντονα χρώματα. Για να είμαι σίγουρη!

Τα ροδάκια

Προτίμησε τις βαλίτσες με 4 ροδάκια και όχι με 2, καθώς αυτές είναι πολύ πιο άνετες και δε χρειάζεται να τις «σέρνεις» όταν είσαι στο αεροδρόμιο ή όταν περπατάς στο πεζοδρόμιο. Επίσης το καλό με τις βαλίτσες με τα 4 ροδάκια είναι πως πάνω τους μπορούν να σταθούν σακούλες, καπέλα, δεύτερο μικρό βαλιτσάκι χωρίς να πέφτουν. Έτσι και συ θα μπορείς να έχεις το άλλο σου χέρι ελεύθερο και δεν θα αναγκάζεσαι να σταματάς κάθε λίγο και λιγάκι, γιατί κουράστηκες από το να σέρνεις τη βαλίτσα.

Αν πάλι έχεις προτίμηση στις βαλίτσες με 2 ροδάκια, τότε προτίμησε να αγοράσεις χειραποσκευή, δηλαδή μικρή βαλίτσα- και πάρε τη βαλίτσα μεσαίου μεγέθους με 4 ροδάκια. Συνήθως οι βαλίτσες με τα 2 ροδάκια είναι πιο λεπτές, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα στον έλεγχο χειραποσκευής στην πύλη.

Η κλειδαριά

Είτε επιλέξεις βαλίτσα με ενσωματωμένη κλειδαριά, είτε αγοράσεις ξεχωριστά το λουκετάκι που θα τη συνοδεύει, σιγουρέψου πως αυτό θα είναι κλειδαριά TSA. Η κλειδαριά με σύστημα TSA (Travel Security Administration), επιτρέπει στα διεθνή τελωνεία να την ανοίξουν με ειδική συσκευή που διαθέτουν, χωρίς να την σπάσουν, ενώ διαθέτει ένδειξη εάν έχει ανοιχτεί ή όχι.

Τι σημαίνει αυτό; Καθώς στους ελέγχους αποσκευών, όταν παραδίνονται οι αποσκευές μας, επιτρέπεται να ανοιχτούν οι βαλίτσες μας οποιαδήποτε στιγμή θεωρηθεί αυτό απαραίτητο, πολλές φορές οι υπάλληλοι που ελέγχουν, αναγκάζονται να σπάσουν τα λουκετάκια μας, ώστε να ελέγξουν την αποσκευή μας. Το σπασμένο λουκετάκι μας δεν υποχρεούνται να μας το αντικαταστήσουν και εμείς δε μπορούμε να ζητήσουμε αποζημίωση, οπότε η χρήση των νέων αυτών κλειδαριών TSA επιτρέπει στον υπάλληλο να ανοίξει την κλειδαριά μας με ένα ειδικό κλειδάκι και αφού κάνει τον έλεγχο, ξανακλείνει την κλειδαριά χωρίς να τη χαλάσει. Τέλειο;

Ωπ ωπ! Πριν σε αφήσω, είπα να σου δώσω μία ακόμα πληροφορία για σένα που είσαι ακόμα αναποφάστιστη και δεν είσαι σίγουρη τι διαστάσεις πρέπει να έχει η αποσκευή σου. Συγκέντρωσα λοιπόν τα επιτρεπόμενα όρια αποσκευών 3 αγαπημένων μου αερογραμμών ώστε να μην ψάχνεσαι από εδώ και από εκεί! Για δες

Aegean Airlines: Χειραποσκευή διαστάσεων έως και 56cm x 45cm x 25cm (συμπεριλαμβάνονται χειρολαβές, εξωτερικές θήκες και ρόδες) και βάρους έως και 8 κιλών ενώ η παραδοτέα αποσκευή 158 εκ. (62 ίντσες) μέχρι 23 κιλά.

Olympic Air: Η χειραποσκευή δεν πρέπει να ξεπερνά σε διαστάσεις τα 55cm x 40cm x 23cm και σε βάρος τα 8 κιλά.

Ryanair: Η χειραποσκευή δεν πρέπει να ξεπερνάς σε διαστάσεις τα 55x40x20cm και τα 10 κιλά σε βάρος ενώ η παραδοτέα αποσκευή δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 15 ή 20 κιλά ανάλογα το εισιτήριο.

Και μην ξεχνάς!

Όταν ανοίγεις τη βαλίτσα σου, μάθε να ανοίγεις το φερμουάρ από τη μία άκρη στην άλλη. Η εμπειρία μου λέει πως αν το μισοανοίγεις θα σου χαλάσει πολύ πιο γρήγορα. Μην βαριέσαι λοιπόν να ανοίγεις το φερμουάρ μέχρι την άκρη.

Όταν σηκώνεις τη βαλίτσα σου, μην τη σηκώνεις ποτέ από τον τηλεσκοπικό μηχανισμό (από το μακρύ χερούλι δηλαδή), γιατί όσο πιο βαριά είναι η βαλίτσα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να σου μείνει το χερούλι στο χέρι. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει κατασκευαστεί μόνο για να «σέρνεις» τη βαλίτσα σου, οπότε όταν θέλεις να τη σηκώσεις, θα πρέπει να κλείνεις το συγκεκριμένο χερούλι μεταφοράς και να την πιάνεις από το κοντό χερούλι στο πάνω μέρος ή στο πλάι της βαλίτσας σου.

Όσο ασήμαντο και να σου φαίνεται, μην ξεχνάς να βάζεις πάνω στη βαλίτσα σου το tag (καρτελάκι)με τα στοιχεία σου, ώστε να υπάρχει πάντα τρόπος να αναγνωριστεί η αποσκευή σου και να επιστρέψει στα χέρια σου.

Και τώρα νομίζω πως είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε! Τι λες; Φύγαμε;