ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 12 κορυφαίες τροφές που θα σε κρατήσουν νέα και υγιή

Unslash

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που παράγονται στο σώμα και βρίσκονται σε ποικιλία τροφίμων. Βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από δυνητικά επιβλαβή μόρια, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.

Όταν συσσωρεύονται ελεύθερες ρίζες, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να βλάψει το DNA και άλλες σημαντικές δομές στα κύτταρα. Το χρόνιο οξειδωτικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Ευτυχώς, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές τροφές, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων αντιοξειδωτικών στο αίμα για τη μείωση του οξειδωτικού στρες και τη μείωση του κινδύνου αυτών των ασθενειών.

12 αντιοξειδωτικές τροφές που θα σε κρατήσουν νέα και υγιή Pexels

1. Μαύρη σοκολάτα

Στην κορυφή αυτής της κατηγορίας τροφίμων, συναντάμε τη μαύρη σοκολάτα. Το συγκεκριμένο είδος, έχει περισσότερο κακάο από την κανονική σοκολάτα, καθώς και περισσότερα μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

2. Pecan

Τα pecan είναι ένα είδος ξηρών καρπών, πλούσια σε υγιεινών λιπαρά, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση pecan για 8 εβδομάδες, αύξησε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το μόνο που έχεις να προσέξεις, είναι η ποσότητα που θα καταναλώσεις, καθώς είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες.

3. Μύρτιλα (Blueberries)

Αν και χαμηλά σε θερμίδες, τα βατόμουρα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα βατόμουρα συγκεντρώνουν την υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από οποιοδήποτε φρούτο. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι τα βατόμουρα μπορούν να  καθυστερήσουν τη γνωσιακή έκπτωση που έρχεται με την ηλικία. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προφυλάσσουν από καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης και την αρτηριακή πίεση.

4. Φράουλες

Οι φράουλες εκτός νόστιμες, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης.

5. Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό λαχανικό, το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Οι αγκινάρες είναι ιδιαίτερα πλούσιες στο αντιοξειδωτικό, χλωρογενικό οξύ. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη του χλωρογενικού οξέος, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

6. Γκότζι μπέρι (Goji berries)

Τα γκότζι μπέρι αναφέρονται συχνά ως υπερτροφή, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα περιέχουν μοναδικά αντιοξειδωτικά, γνωστά ως πολυσακχαρίτες Lycium barbarum, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Επιπλέον, μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων αντιοξειδωτικών στο αίμα.

7. Σμέουρα (Raspberries)

Τα σμέουρα αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης C, μαγγανίου και αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά στα σμέουρα, ιδιαίτερα οι ανθοκυανίνες, μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

8.Λαχανίδα (Kale)

Το kale ή λαχανίδα, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά στον πλανήτη και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ και C. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το kale είναι επίσης μια εξαιρετική φυτική πηγή ασβεστίου, ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και παίζει ρόλο σε άλλες κυτταρικές λειτουργίες.

9. Κόκκινο λάχανο

Το κόκκινο λάχανο έχει ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, K και A και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Το κόκκινο λάχανο περιέχει ανθοκυανίνες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που του χαρίζουν το χαρακτηριστικό έντονο το χρώμα του. Επιπλέον, το κόκκινο λάχανο είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να κρατήσει το δέρμα σφριγηλό.

10. Φασόλια

Τα φασόλια κερδίζουν επάξια μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες, αντιοξειδωτικές τροφές. Έχουν επίσης απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την υγεία του εντέρου. Μερικά φασόλια περιέχουν ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται καεμπφερόλη. Αυτό το αντιοξειδωτικό έχει συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της χρόνιας φλεγμονής και η μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.

11. Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται βεταλαΐνες. Αυτά δίνουν στα παντζάρια το κοκκινωπό τους χρώμα και έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

12. Σπανάκι

Το σπανάκι συμπληρώνει τη λίστα με τις κορυφαίες αντιοξειδωτικές τροφές καθώς είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα χαμηλό σε θερμίδες. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης στα μάτια που μπορεί να προκαλέσουν οι ελεύθερες ρίζες με την πάροδο του χρόνου.