ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την είσοδο των γυναικών σε πάρκα και κήπους

© 2022 Ebrahim Noroozi/AP IMAGES

Τι σου κάνει εντύπωση; Απολύτως φυσιολογικό. Ελεύθερη είσοδος σε πάρκα και κήπους; Έλα τώρα. Σπίτι και από δωμάτιο σε δωμάτιο με άδεια. Μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν έναν χρόνο πριν, οι ακραίοι ισλαμιστές περιόρισαν -ακόμα περισσότερο- τα δικαιώματά των γυναικών στη χώρα.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τους υπευθύνους των πάρκων και των κήπων στο Αφγανιστάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες την είσοδο σε αυτά. Μέχρι πρότινος οι χώροι αυτοί είχαν διαφορετικά ωράρια για τους άνδρες και τις γυναίκες, προκειμένου να μην διασταυρώνονται.

Αφγανιστάν: Απαγορεύονται οι γυναίκες σε πάρκα και κήπους

«Σε πολλά μέρη παραβιάζονταν οι κανόνες», εξήγησε ο Μοχάμαντ Ακίφ Σάντεκ Μοχαζίρ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς.

«Υπήρχε ανάμιξη των φύλων και δεν γινόταν σεβαστή η χρήση του χιτζάμπ. Για τον λόγο αυτό ελήφθη αυτή η απόφαση», ανέφερε για να δικαιολογήσει με λογικά επιχειρήματα την απόφαση αυτή.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 οι ισλαμιστές επέβαλαν στο Αφγανιστάν μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ.

Από εκείνη τη στιγμή δεν έχουν σταματήσει να στραγγαλίζουν τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν καλούνται να καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ενώ έχουν κλείσει τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από τις περισσότερες δημόσιες θέσεις και την εργασία, ενώ δεν τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνες τους έξω από την πόλη τους.

Σειρά είχαν τα πάρκα και οι κήποι. Τι ακολουθεί; Μάλλον, να μην ανασαίνουν χωρίς πρώτα να έχουν ζητήσει την άδεια του πατέρα ή του συζύγου τους.

«Μας εξαφάνισαν»: Οι κραυγές των Αφγανών γυναικών στον ΟΗΕ

Η απόφαση απαγόρευσης της εισόδου στα δημόσια πάρκα και τους κήπους έρχεται δύο μήνες μετά την ηχηρή έκκληση Αφγανών γυναικών στον ΟΗΕ υπέρ μιας διεθνούς δράσης προκειμένου να τερματιστεί «το απαρτχάιντ των φύλων» που επιβλήθηκε στη χώρα τους από τους Ταλιμπάν.

«Σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχουν στο Αφγανιστάν», είχε δηλώσει η Μαχμπούμπα Σεράζ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη με την ευκαιρία μιας συζήτησης για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

«Οι Αφγανές είναι πλέον στο έλεος μιας ομάδας η οποία είναι βαθιά κατά των γυναικών και δεν τις αναγνωρίζει ως ανθρώπινα όντα», επεσήμανε η Ραζία Σαγιάντ, μια Αφγανή δικηγόρος και πρώην επίτροπος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν.

«Οι γυναίκες αυτής της χώρας δεν υπάρχουν (…) Μας έχουν εξαφανίσει. Σας παρακαλώ όλους. Σας παρακαλώ, αν το Συμβούλιο μπορεί να κάνει κάτι, ας το κάνει», υπογράμμισε, ζητώντας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συστήσει μια επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών, αρμόδιων για την καταγραφή όλων των παραβιάσεων που διαπράττονται στο Αφγανιστάν, με στόχο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.