WATCHLIST

10+1 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το φθινόπωρο

24Media Creative Team

Με το 79o διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας σε πλήρη εξέλιξη και άλλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως αυτό του Τορόντο, να ακολουθούν, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να μιλήσουμε για μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του φετινού φθινοπώρου.

Το φθινόπωρο του 2022, έρχεται λοιπόν με πλούσιο νέο κινηματογραφικό υλικό και ταινίες, που θα απολαύσουμε στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και σε πλατφόρμες streaming, όπως το Netflix και το Amazon Prime Video. Έτσι συγκεντρώσαμε τις 10 +1 από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της νέας σεζόν.

Ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το φθινόπωρο: Triangle of Sadness

Λίγοι σκηνοθέτες έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών δύο φορές και ο σκηνοθέτης Ruben Östlund εντάχθηκε σε αυτό το εκλεκτό κλαμπ τον περασμένο χρόνο με αυτό το ωμό, σατιρικό παραμύθι: Mια πολυτελής κρουαζιέρα που πάει πολύ, πολύ στραβά. Ο Östlund, ο οποίος κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2017 με την ταινία The Square, αυτή τη φορά στρέφει το μικροσκόπιό του στον ελιτισμό των υπερπλουσίων. Με πρωταγωνιστές τους Harris Dickinson και Charlbi Dean ως ζευγάρι μοντέλο/influencer και τον Woody Harrelson ως αλκοολικό καπετάνιο του γιοτ, αυτή η φιλόδοξη ιστορία είναι μια τρελή βόλτα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Το Triangle of Sadness θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης πριν κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους.

The Banshees of Inisisherin

Η πρώτη ταινία του ‎Martin McDonagh, μετά το βραβευμένο με Όσκαρ Three Billboards Outside Ebbing, Missouri σηματοδοτεί ένα είδος επιστροφής για τον σκηνοθέτη από πολλές απόψεις. Προφανώς, είναι η πρώτη του ταινία που διαδραματίζεται στην πατρίδα του, την Ιρλανδία. Έπειτα, επανενώνει τον Colin Farrell και τον Brendan Gleeson, τους πρωταγωνιστές του ντεμπούτου του, In Bruges, καθώς αναλαμβάνουν ξανά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αλλά ίσως το πιο συναρπαστικό είναι ότι αυτή η ξεκαρδιστική και τραγική μελέτη χαρακτήρων, παραπέμπει στο εγκωμιαστικό σκηνικό έργο του McDonagh, με πλούσιους, παιχνιδιάρικους διαλόγους που οδηγούν την ιστορία δύο φίλων των οποίων η απότομη διαμάχη αντηχεί σε όλη την ήσυχη νησιωτική τους κοινότητα. Η ταινία Banshees of Inisherin έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στις 4 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές

Tαινίες που ανυπομονούμε να δούμε το φθινόπωρο: Blonde

Ίσως καμία άλλη γυναίκα της σύγχρονης pop κουλτούρας, δεν έχει αναλυθεί τόσο όσο η Marilyn Monroe. Ακόμα κι έτσι, εμείς ανυπομονούμε για την άποψη, του σκηνοθέτη Andrew Dominik για το κορυφαίο γυναικείο είδωλο του 20ου αιώνα, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Joyce Carol Oates και με πρωταγωνίστρια την Ana de Armas. Ο Dominik επιμένει ότι πρόκειται για μια διαφορετική κινηματογραφική αφήγηση: «Είδα μια ευκαιρία να περιγράψω μια ενήλικη ζωή, μέσα από το φακό λανθασμένων παιδικών πεποιθήσεων και τραυμάτων». Το Blonde, κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στις 8 Σεπτεμβρίου, πριν κάνει το ντεμπούτο του στο Netflix στις 28 Σεπτεμβρίου.

BONES & ALL

Δεν έχει υπάρξει ποτέ στη μεγάλη οθόνη, μια ιστορία για δύο ερωτευμένους, έφηβους, κανίβαλους της εποχής του Reagan. Μέχρι τώρα. Είναι μια δύσκολη πρόταση, το είδος της ιστορίας που ίσως μόνο ο Luca Guadagnino θα μπορούσε να κάνει – με τη κυκλοθυμική βοήθεια του Timothée Chalamet και της Taylor Russell. Το πρωτότυπο μυθιστόρημα της Camille DeAngelis, είναι κατά κύριο λόγο ένα bildungsroman, αλλά η εκδοχή του Guadagnino φέρνει σε πρώτο πλάνο την οπτική γωνία των εραστών. Αν λαχταράς να νιώσεις ξανά τα βαθιά συναισθήματα του Call Me by Your Name, αυτή είναι η ταινία σου. Αρκεί οι ίδιοι άνθρωποι να μην τους πειράζει να βλέπουν βία που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που έκανε ο Chalamet σε αυτό το φτωχό ροδάκινο. Το Bones & All έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου και το χειροκροτούσαν επί 8μιση λεπτά. Ακολούθως, θα παίξει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 23 Νοεμβρίου.

Don’t Worry Darling

Μετά από μερικά εντυπωσιακά τρέιλερ, ένα σημαντικό ερώτημα αιωρείται γύρω από τη δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια της Olivia Wilde: Μπορεί ο Harry Styles να παίξει; Το ελπίζουμε σίγουρα, καθώς αυτό το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, προσφέρει στο διάσημο είδωλο της pop, πολύ περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι η πρώτη του ταινία, Dunkirk. Πέρα όμως από την υποκριτική δεινότητα του Styles, υπάρχει πολύ περισσότερο μυστήριο γύρω από το Don’t Worry Darling, το οποίο μοιάζει με μια φαντασίωση του Mad Men, που πήγε τρομερά στραβά. Το Don’t Worry Darling κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στις 5 Σεπτεμβρίου και θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 23 Σεπτεμβρίου.

TÁR

Οι δύο πρώτες ταινίες του Todd Field, In the Bedroom και Little Children, ήταν αρκετά δυνατές για να εγγυηθούν πως οτιδήποτε θα έκανε στη συνέχεια, θα το περιμέναμε με ανυπομονησία. 16 χρόνια μετά, υπογράφει το TÁR μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του φετινού φθινοπώρου. Με πρωταγωνίστρια την Cate Blanchett ως διάσημη μαέστρο με μια σκοτεινή πλευρά, η ταινία υπόσχεται να αντιμετωπίσει τον κόσμο της υψηλής τέχνης με το ίδιο αδίστακτο μάτι που είχε ο Field για τα προάστια και την οικογενειακή δυναμική στις δύο πρώτες ταινίες του. Και παρόλο που η Blanchett έχει ήδη δύο Όσκαρ στη συλλογή της, η πρωταγωνιστική της ερμηνεία στην ταινία αυτή, θα μπορούσε να της χαρίσει ένα τρίτο.  Το TÁR έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας την 1η Σεπτεμβρίου και θα κυκλοφορήσει στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 7 Οκτωβρίου.

White Noise

Το Hollywood πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες προσπαθώντας να προσαρμόσει το μυθιστόρημα-ορόσημο του Don DeLillo. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ο άμεσος απόηχος μιας παγκόσμιας πανδημίας, μπορεί τελικά να είναι η ιδανική στιγμή. Ένα σατιρικό, απίστευτα αστείο μυθιστόρημα για ένα «τοξικό αερομεταφερόμενο γεγονός», που ανατρέπει τη ζωή σε μια ήσυχη πόλη, το White Noise διαδραματίζεται σε έναν κόσμο γνωστό από πολλές ταινίες του Noah Baumbach, με μια ελαφρώς σουρεαλιστική ανατροπή. Ο Baumbach σκηνοθετεί για ακόμα μια φορά μετά το Marriage Story, τον Adam Driver και φαίνεται έτοιμος να αντιμετωπίσει το μυθιστόρημα, με τρόπο που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε. Το White Noise έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στις 31 Αυγούστου, πριν κάνει το ντεμπούτο του στις κινηματογραφικές αίθουσες και στο Netflix αργότερα φέτος.

Empire of Light

Η δημιουργία μιας ταινίας για τη μαγεία του κινηματογράφου, είναι συνήθως ένας σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσεις προβάδισμα στην κούρσα για υποψηφιότητες και βραβεία. Αλλά ο Sam Mendes, είναι ένας σκηνοθέτης που έτσι κι αλλιώς αξίζει να παρακολουθήσεις. Μια ρομαντική ταινία, ωδή στο σινεμά και πρωταγωνίστρια την πάντα υπέροχη Olivia Colman. Το Empire of Light, κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στις 12 Σεπτεμβρίου.

The Menu

Παρακολουθώντας το τρέιλερ της ταινίας The Menu, μπορεί να νομίζεις ότι ξέρεις τι θα δεις: Μια μαύρη κωμωδία, για ένα αποκλειστικό γεύμα για 12, που πάει τρομερά στραβά. Το θέμα είναι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του βετεράνου του Game of Thrones και του Succession, Mark Mylod, είναι τόσο απολαυστική όσο το πιο φανταχτερό πιάτο σε εστιατόριο με αστέρια Μichelin. Είναι επίσης μια σάτιρα για την υπερβολή, που ενώ εύκολα θα μπορούσε να ξεφύγει, το A class cast της ταινίας, φροντίζει να γίνουν όλα σωστά. Το The Menu κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ κυκλοφορεί στις αμερικανικές αίθουσες στις 18 Νοεμβρίου.

My Policeman

Κάθε fan του Harry Styles μπορεί να σας πει πόσο εύκολο είναι να τον ερωτευτείς. Η ταινία My Policeman, που βασίζεται στο ρομαντικό μυθιστόρημα Bethan Roberts, αγκαλιάζει αυτό το επίπεδο λατρείας επιλέγοντας τον Styles ως πρωταγωνιστή ενός ερωτικού τριγώνου. Η ομοφυλοφιλική ιστορία αγάπης είναι γεμάτη δυνατές ερμηνείες και δίνει μια νέα ευκαιρία στον Styles να υποδυθεί έναν πολύ περίπλοκο ρόλο. Μια αποστολή, που σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, Michael Grandage, ήταν από καιρό έτοιμος να αναλάβει. Το My Policeman κάνει το ντεμπούτο του στις 11 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από το Prime Video στις 21 Οκτωβρίου και σε παγκόσμιο επίπεδο στις 4 Νοεμβρίου.

The Woman King

Η ταινία «Η Γυναίκα Βασιλιάς» (The Woman King) αφηγείται την αξιοσημείωτη, πραγματική ιστορία των μαχητριών Αγκότζι. Mιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας πολεμιστριών, που προστάτευαν το Αφρικανικό Βασίλειο της Δαχομέης τον 18o αιώνα. Την ηγέτιδα της ομάδας με δεξιότητες και δύναμη που όμοιά της δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος, Στρατηγό Νανίσκα, υποδύεται η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός, Viola Davis. H ταινία, ακολουθεί το επικό ταξίδι της Νανίσκα στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς νεοσυλλέκτων, τις οποίες και προετοιμάζει για τη μάχη ενάντια στον μεγαλύτερο εχθρό που απειλεί το βασίλειο και την ελευθερία τους. Οι Lashana Lynch, John Boyega και Sucho Mbedu πρωταγωνιστούν επίσης στην ταινία που σκηνοθέτησε η Gina Prince-Bythewood (The Old Guard, Love & Basketball) σε σενάριο της Dana Stevens. Το The Woman King κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ σύντομα θα τη δούμε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.