ΤΑΙΝΙΕΣ

Blonde: Είναι η Ana de Armas η καλύτερη, κινηματογραφική Marilyn Monroe;

Instagram@AnadeArmas

Οι βιογραφικές ταινίες ήταν από πάντα δίκοπα μαχαίρια για τον κόσμο του Hollywood. Ηθοποιοί που μεταμορφώνονται στις πιο διάσημες, ταλαντούχες, αμφιλεγόμενες και διαβόητες προσωπικότητες της ιστορίας. Σκηνοθέτες που παλεύουν να εγκλωβίσουν στο φακό τους, αθέατες πλευρές του κόσμου τους. Παραγωγοί που τα δίνουν όλα, με την ελπίδα ότι θα σπάσουν τα box office και θα κερδίσουν το στοίχημα. Ένα τέτοιο μεγάλο στοίχημα, είναι και η πολυαναμενόμενη ταινία του Netflix Blonde.

Η Marilyn Monroe και οι άλλες 

Η Marilyn Monroe είναι μια από τις πιο εμβληματικές σταρ όλων των εποχών, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το σύμβολο Marylin, έχει απεικονιστεί αμέτρητες φορές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Η Ana de Armas, παίρνοντας σκυτάλη από ηθοποιούς όπως η Mira Sorvino, η Susan Griffiths και η Michelle Williams, αναλαμβάνει αυτή τη φορά, να ενσαρκώσει στην οθόνη την Marylin Monroe. Οι Adrien Brody, Bobby Cannavale και Julianne Nicholson, ολοκληρώνουν το πρωταγωνιστικό cast. Σε σκηνοθεσία Andrew Dominik και βασισμένη στο θρυλικό μυθιστόρημα της Joyce Carol Oates, η ταινία ρίχνει φως στα πιο αμφιλεγόμενα κομμάτια της ζωής της Marylin Monroe, αλλά και στον τίτλο του sex symbol που την ακολούθησε ακόμα και μετά το θάνατό της.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας μιλώντας για το Blonde έχει δηλώσει

«Η ταινία περιγράφει λεπτομερώς ένα παιδικό δράμα και λανθασμένες ιδέες που κουβαλά στην ενήλικη ζωή της η Marilyn Monroe. Η ίδια βλέπει τον κόσμο μέσα από το πρίσμα αυτών των ιδεών. Διχάζεται ανάμεσα σε έναν δημόσιο εαυτό που μπορεί να αγαπηθεί, και έναν ιδιωτικό εαυτό που δεν έχει καμία ελπίδα για κάτι τέτοιο. Δεν βλέπει τον κόσμο πραγματικά, βλέπει τον εαυτό της. Σε ένα απλούστερο επίπεδο, πρόκειται για ένα ανεπιθύμητο παιδί που γίνεται το πιο περιζήτητο άτομο στον κόσμο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλη αυτή την επιθυμία, που συναντά στη συνέχεια της ζωής».

Μια προκλητική ματιά στην ιστορία της Marilyn

Πριν ακόμα καλά-καλά κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, το Blonde έχει καταφέρει να δημιουργήσει αρκετό θόρυβο. Η συγγραφέας του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία, έχει χαρακτηρίσει την ερμηνεία της Armas «φεμινιστική». Χαρακτηριστικό επίσης του πόσο αμφιλεγόμενο είναι το Blonde, είναι το γεγονός ότι η ταινία κρίθηκε ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 17. Ο Dominik ξαφνιάστηκε όσο κανείς άλλος για αυτή την εξέλιξη:

«Έμεινα έκπληκτος. Νόμιζα ότι είχαμε χρωματίσει μέσα στις γραμμές. Αλλά νομίζω ότι αν έχετε πολλούς άντρες και γυναίκες σε μια αίθουσα συνεδριάσεων που μιλούν για σεξουαλική συμπεριφορά, ίσως οι άντρες να ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι γυναίκες. Είναι απλώς μια περίεργη στιγμή. Δεν μοιάζει με απεικονίσεις χαρούμενης σεξουαλικότητας. Είναι απεικονίσεις καταστάσεων που είναι διφορούμενες. Και οι Αμερικανοί είναι πραγματικά περίεργοι όταν πρόκειται για σεξουαλική συμπεριφορά».

H γυναίκα πίσω από το θρύλο Marilyn Monroe

Η ταινία Blonde κυκλοφορεί ως «βιογραφική ταινία». Αλλά το 700 σελίδων βιβλίο της Oates, είναι το αρχικό υλικό πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία. Η συγγραφέας επιμένει σταθερά ότι το έργο της είναι μυθιστορηματικό. Όπως το περιγράφει ο Dominik:

«Η ιδέα ήταν να πάρουμε πράγματα με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι. Eικόνες που γνωρίζουμε και να αλλάξουμε το νόημά τους σύμφωνα με το δράμα της Monroe. Eίναι σαν ένα άβολο déja vù όπου βλέπετε πράγματα που έχετε ήδη δει στο παρελθόν, αλλά το νόημά τους είναι διαφορετικό».

Το Blonde κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 23 Σεπτεμβρίου.