ΤΑΙΝΙΕΣ

Triangle of Sadness: Η παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα

Η ταινία του Ruben Ostlund, Triangle of sadness (Το τρίγωνο της θλίψης), είναι η ταινία που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών. Και ενώ ο Σουηδός σκηνοθέτης, έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα που κερδίζει, μετά το «Square» του 2017, το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

Χρυσός Φοίνικας με σάτιρα για το «ναυάγιο» του δυτικού πολιτισμού

Το Triangle of sadness είναι μια καυστική, επίκαιρη σάτιρα, για την κουλτούρα των influencers και την ικανότητα της ομορφιάς να ανοίγει πόρτες. Είναι μια κωμική, αλλά και βαθιά πολιτική ταινία, που σατιρίζει τις ταξικές σχέσεις στις δυτικές κοινωνίες. Η ταινία εμβαθύνει στον χώρο της μόδας, με το μεγαλύτερο μέρος της να εξελίσσεται σε ένα πολυτελές σκάφος, του οποίου ο καπετάνιος κάποια στιγμή, θέλοντας να εκδικηθεί τους πλούσιους, κακομαθημένους επιβάτες του, τους σερβίρει ένα πλούσιο γεύμα εν μέσω μιας σφοδρής καταιγίδας. Μια εφιαλτική μεταφορά για το τέλος του δυτικού πολιτισμού. Οι επιβάτες του σκάφους βρίσκονται ξαφνικά ναυαγοί σε ένα έρημο νησί, με την ιεραρχία της δύναμης να αλλάζει ριζικά και μια μεσήλικη Φιλιππινέζα καμαριέρα να αναλαμβάνει τα ηνία στον αγώνα για την επιβίωση.

Με πρωταγωνιστές τους Harris Dickinson, Charlbi Dean και Woody Harrelson, ο Ruben Östlund στην ταινία αυτή, χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο κοινωνικού σχολιασμού τον φαντασμαγορικό και εντελώς πλασματικό χώρο της μόδας, για να τον εξελίξει σταδιακά σε μια εφιαλτική -όσο και σαρδόνια- μεταφορά για το τέλος του Δυτικού πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε.

Χρυσός Χρυσός Φοίνικας με άρωμα Ελλάδας

Η διάκριση αυτή, ωστόσο, ήταν μια μεγάλη επιτυχία και για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για σουηδική ταινία με συμπαραγωγούς τους Κωνσταντίνο Κοντοβράκη και Γιώργο Καρναβά της Heretic Films. Η ταινία επίσης, γυρίστηκε κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος της, στην Χιλιαδού στην Βόρεια Εύβοια.

Η ταινία που αποτελεί συμπαραγωγή Σουηδίας, Γερμανίας, Τουρκίας και Γαλλίας, ήταν αρχικά να γυριστεί στην Ταϊλάνδη. «Τελικά τους πείσαμε μέσα σε δύο μήνες είχαν έρθει εδώ. Το πιστέψανε, στήσαμε ένα πολύ περίπλοκο γύρισμα» λέει σχετικά ο παραγωγός Γιώργος Καρναβάς.

Ο μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Καννών, μιλώντας για τα γυρίσματα στην Ελλάδα, δήλωσε:

«Τα γυρίσματα ήταν φανταστικά και πραγματικά δεν υπερβάλλω. Για εμένα η περίοδος που πέρασα στην Ελλάδα ήταν μία από αυτές τις εμπειρίες που με έκαναν να αγαπήσω την δουλειά μου ακόμη περισσότερο. Το συνεργείο ήταν έμπειρο και πρόθυμο, ενώ οι ντόπιοι ήταν φιλικοί και μας διευκόλυναν. Οι τοποθεσίες στην Χιλιαδού είναι μοναδικές» ανέφερε.

Αναλυτικά  οι νικητές του 75ου Φεστιβάλ Καννών:

 • Χρυσός Φοίνικας  – «Triangle of Sadness» (Ρούμπεν Έστλουντ)
 • Μεγάλο Βραβείο (εξ ημισείας) «Stars at Noon» (Claire Denis), «Close» (Lukas Dhont)
 • Βραβείο Σκηνοθεσίας – «Decision to Leave» (Park Chan-wook)
 • Βραβείο της Επιτροπής (εξ ημισείας) – «ΕΟ» (Jerzy Skolimowski), «Eight Mountains» (Van Groeningen & Charlotte Vandermeersch)
 • Σενάριο«Boy From Heaven» (Tarik Saleh)
 • Αντρικός Ρόλος – Song Kang Ho, «Broker»
 • Γυναικείος Ρόλος – Zar Amir Ebrahimi, «Holy Spider»
 • Ειδικός Χρυσός Φοίνικας των 75 Χρόνων – Jean-Pierre και Luc Dardennes «Tori and Lokita»
 • Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους – «The Water Murmurs» (Jianying Chen)
 • Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους – «Lori» (Αμπινάς Mπικράμ Σαχ)
 • Χρυσή Κάμερα – «War Pony» (Riley Keough & Gina Gammell)
 • Βραβείο τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» – «The Worst Ones» (Lise AKOKA & Romane GUERET)
 • Βραβείο τμήματος «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» – «Un Beau Matin» (Mia Hansen-Løve)
 • Βραβείο τμήματος «Εβδομάδα Κριτικής» – «La Jauria» (Andrés Ramírez Pulido’s)
 • Βραβείο FIPRESCI (Διαγωνιστικό πρόγραμμα) – «Leila’s Brothers» (Saeed Roustace)