FITNESS

Τα dos and don’ts για το τρέξιμο στη βροχή

iStock

Έξω βρέχει και η ατμόσφαιρα στο σπίτι σου είναι τόσο χουχουλιάρικη που δεν έχεις την παραμικρή όρεξη για να κουνηθείς. «Ποιος πάει για τρέξιμο με τέτοιο καιρό;» σκέφτεσαι ξαφνικά. Πολλοί, είναι η απάντηση. Και έχουν όλοι τους, έχουν πολύ καλούς λόγους που ίσως πείσουν ακόμα και εσένα να βγεις για τρέξιμο στη βροχή.

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: Αυτοί που αγαπούν το τρέξιμο και εκείνοι που κυριολεκτικά θα προτιμούσαν να κάνουν οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης. Πρόσθεσε μια νεροποντή στην εξίσωση και το «lol, όχι ευχαριστώ» έρχεται αβίαστα ως απάντηση. Τα βρεγμένα ρούχα και τα μουσκεμένα παπούτσια δεν κάνουν πιο ευχάριστα τα 5k. Όσοι ωστόσο, έχουν δοκιμάσει τρέξιμο στη βροχή ορκίζονται σε αυτό. Μήπως αξίζει τελικά να το δοκιμάσεις και αν ναι τι πρέπει να προσέξεις;

Γιατί το τρέξιμο έξω είναι καλύτερο

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Γιατί τρέξιμο έξω και όχι στο διάδρομο του σπιτιού ή του γυμναστηρίου σου;

  • Η αρτηριακή σου πίεση μπορεί να επανέλθει πιο γρήγορα σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από ένα τρέξιμο έξω παρά σε έναν διάδρομο γυμναστικής, σύμφωνα με σχετική έρευνα.
  • Η ίδια έρευνα πρότεινε ότι το τρέξιμο στη φύση μπορεί να μειώσει το στρες, το θυμό και την κατάθλιψη.
  • Το τρέξιμο έξω μπορεί να βοηθήσει να αναπτύξουμε καλύτερη σχέση με τη φύση και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για άσκηση εκτός σπιτιού.
  • Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, έχουν καλύτερο μεταβολισμό οστών.

Γιατί τρέξιμο στη βροχή

Το τρέξιμο στη βροχή δίνει σε πολλούς αίσθηση ελευθερίας. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη, τίποτα δεν σε βγάζει εκτός από αυτόν τον γύρο. Το’ χεις!

Τρέξιμο στο σωστό έδαφος

Για παράδειγμα, η άσφαλτος είναι προτιμότερη από το πεζοδρόμιο, για να μην γλιστρήσεις.

Μην τρέχεις εάν έχει κεραυνούς

Απόφυγε τις βροχερές μέρες με κεραυνούς, γιατί το βρεγμένο σώμα λειτουργεί σαν αλεξικέραυνο.

Φρόντισε να φαίνεσαι

Φόρεσε ένα t-shirt με αντανακλαστικά φωτός, ή ένα ανοιχτόχρωμο ρούχο με φλούο χρώματα. Το πορτοκαλί ή το κίτρινο είναι μια καλή επιλογή. Προσοχή όμως στα αδιάβροχα. Η αδιαβροχοποίηση ενός ρούχου μικραίνει τη διαπνοή του.

Προσάρμοσε το ρυθμό σου

Κάνε μικρότερο διασκελισμό με μεγαλύτερη συχνότητα.

Ζεστή, όχι στεγνή

Φοβάσαι μήπως κρυώσεις; Το σώμα λόγω της υψηλής έντασης παράγει αρκετή θερμότητα. Αλλά για να αποφύγεις την υποθερμία φόρεσε μία σακούλα απορριμμάτων για να προστατέψεις το σώμα σου. Μερικοί τη φορούν από μέσα αλλά δεν είναι και πολύ καλή ιδέα.

Πες όχι στα βαμβακερά

Συγκρατούν το νερό και αυξάνουν το βάρος που κουβαλάς. Το νερό δεν προλαβαίνει να εξατμιστεί στην επιφάνεια του ρούχου αλλά εξατμίζεται στο δέρμα, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος. Διάλεξε ρούχα που δεν συσσωρεύουν νερό. Το ίδιο ισχύει και για τις βαμβακερές κάλτσες. Αν “πάρουν” νερό μαζεύονται στο παπούτσι και προκαλούν φουσκάλες. Φόρεσε συνθετικές κάλτσες.

Το σωστό κολάν

Επίλεξε κολάν με τεχνολογία και υλικά που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, χωρίς να αφήνουν τον αέρα και τη βροχή να το διαπεράσουν. Η βροχή επίσης απαιτεί εσώρουχα που δεν συγκρατούν νερό. Μην ξεχνάς ότι η τριβή του υφάσματος στα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς.

Ναι στο τρέξιμο όχι στους ερεθισμούς

Βάλε λίγη βαζελίνη σε σημεία όπως ανάμεσα στους μηρούς, στα πόδια, για να αποφύγεις ερεθισμούς και φουσκάλες. Δοκίμασε και το SNB TUB για να αποφύγεις τους ερεθισμούς στους μηρούς, το λαιμό, τους βραχίονες και όπου το δέρμα τρίβεται. Μαλακώνει την επιδερμίδα, την κάνει ελαστική και την αναζωογονεί. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ενώ προστατεύει το δέρμα από τις εξωτερικές συνθήκες, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα προστασίας στην επιδερμίδα.

Ένα ζεστό μπάνιο μετά το τρέξιμο στη βροχή

Μόλις φτάσεις σπίτι κάνε ένα ζεστό μπάνιο για να αποφύγεις τυχόν υποθερμία και να γλιτώσεις από πιθανό κρυολόγημα.

Μην στεγνώνεις τα παπούτσια στο καλοριφέρ

Αφαίρεσε τους εσωτερικούς πάτους και γέμισέ τα με εφημερίδες. Μην τα βάλεις σε καλοριφέρ.