BOOST YOUR WELLBEING BY INTERMED

Οι 7 απλές ασκήσεις με αναπνοές που σε φέρνουν στο παρόν. Στο καλό να πας άγχος

Unsplash

Πόσα να αντέξεις κι εσύ; Άνθρωπος είσαι και το άγχος βρίσκει τρόπους για να σε κυριεύσει, ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνεις.

Η παρατεταμένη καραντίνα, οι δυσοίωνες ειδήσεις, η γενική αβεβαιότητα και τα πολύ προσωπικά σου προβλήματα δυσκολεύουν την κατάσταση και νιώθεις ότι καμία διέξοδος δεν λειτουργεί πια. Το βασικό πράγμα όμως που δεν πρέπει να ξεχνάς, είναι οι αναπνοές σου.

Όταν οι αναπνοές σου γίνονται ρηχές και ακανόνιστες, αυτό συμβαίνει επειδή γίνεται ορμονικό πάρτι όταν είσαι σε κατάσταση έντονου άγχους και ο οργανισμός μπαίνει σε mode “fight or flight”. Η ισορροπία επανέρχεται όταν κάνεις focus στη βαθιά αναπνοή, σύμφωνα με έρευνα του 2017, ηρεμείς και είσαι σε θέση να λύσεις το οποιοδήποτε πρόβλημα. Και δεν υπάρχει μόνος ένας τρόπος για να το κάνεις σωστά, αλλά επτά.

Μείνε στα απλά

Όταν νιώθεις ότι τίποτα δεν βρίσκεται στον έλεγχό σου και υπάρχει ένα χάος, το πιο εύκολο πράγμα είναι να καθίσεις ακίνητη και να πάρεις βαθιές αναπνοές ώστε να έρθεις στο παρόν και να βρεις το κέντρο σου. Σταμάτα ό,τι κάνεις για 2 λεπτά και ανάπνευσε βαθιά.

Αναστέναξε

Βαθιές εκπνοές κι ας ακουστούν δυνατά. Δεν μάς απασχολεί. Σύμφωνα με έρευνα του 2016, ο ήχος που βάζεις στις εκπνοές σε βοηθά να διώξεις όλο το άγχος.

Ισορροπία στις αναπνοές

Αν περνάς μία δύσκολη μέρα, κάνε το εξής απλό. Βαθιές εισπνοές και εκπνοές με ίση διάρκεια. Σε βοηθά να συγκεντρωθείς σε αυτή την άσκηση και ξεχνάς οτιδήποτε άλλο.

Μεγαλύτερες εκπνοές

Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή με διπλάσια διάρκεια. Αυτό βοηθά το νευρικό σύστημα να ενημερώσει τον εγκέφαλό σου ότι δεν είσαι πλέον σε κατάσταση έντασης και άγχους.

Η άσκηση 4-7-8

Εισπνοή από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, κρατάς την αναπνοή σου για 7 δευτερόλεπτα και εκπνοή για 8. Κλείσε το στόμα σου σαν να σφυρίζεις ή σαν να φυσάς κεράκια, έτσι ώστε να νιώθεις ελαφριά πίεση στο στήθος. Επανάλαβε 5 φορές.

Οι αναπνοές του λιονταριού

Εδώ μιλάμε για το ακριβώς αντίθετο. Θέλεις να βρεις τη χαμένη σου ενέργεια; Κάθισε με στητό κορμό, άνοιξε το στόμα σου και βγάλε έξω τη γλώσσα ενώ εκπνέεις με ένταση. Ανακουφίζεται και ξυπνάς ταυτόχρονα.

Αναπνοές-φωτιά

Εδώ πάμε γρήγορα και ξεχνάμε το βάθος στην αναπνοή. 15 πολύ γρήγορες, βαθιά εισπνοή 5 δευτερολέπτων και εκπνοή με ανοιχτό στόμα. Επανάλαβε 5 φορές και θα νιώσεις ότι έτσι κινείται ο αέρας μέσα σου.