DECO

Φοιτητικό σπίτι: Οικονομικά tips που θα κάνουν τον χώρο σου σούπερ cool

Unsplash

Φοιτητικό σπίτι. Ή αλλιώς, το σπίτι της ελευθερίας. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που περίμενες. Σε λίγο καιρό θα είσαι ανεξάρτητη. Ελεύθερη. Ένα σπίτι δικό σου, μόνη σου. Μία διαδικασία που ίσως σου πάρει λίγο χρόνο, μέχρι να βρεις το κατάλληλο μέρος για εσένα και τις ανάγκες σου. Αλλά αυτός ο χρόνος, στο τέλος, θα αποζημιώσει τους κόπους σου, όπως έκανε και το διάβασμά σου τον προηγούμενο καιρό.

Το φοιτητικό σπίτι είναι το μέρος που απαιτεί φαντασία και οικονομικές λύσεις. Δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για studio ή για ολόκληρο διαμέρισμα. Εάν βρεις επιπλωμένο ή όχι. Σημασία έχει πως σε αυτό το μέρος, όποιο και αν είναι αυτό, θα αφιερώνεις ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας σου και γενικότερα της ζωής σου. Επομένως, αυτός ο χώρος θα πρέπει να αποπνέει την αίσθηση του οικείου αλλά να είναι και χρηστικός. Για να δημιουργήσεις λοιπόν, έναν όμορφο και πρακτικό χώρο, δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψεις ένα κάρο χρήματα. Εγώ, λοιπόν, ούσα φοιτήτρια, σε καταλαβαίνω. Και σου έχω ετοιμάσει σούπερ οικονομικές, στιλάτες και πρακτικές επιλογές για τη φοιτητική σου φωλιά. Ρίξε μια ματιά.

Τα πολυχρηστικά έπιπλα είναι σωτήρια για το φοιτητικό σπίτι σου

Δεν θα κάνω εκτενή αναφορά στις συσκευές πλυντήριο – ψυγείο – φούρνο. Το βασικό τρίπτυχο που χρειάζεται ο οποιοσδήποτε για να ζήσει. Όχι μόνο οι φοιτητές. Ωστόσο, κάνε μια έρευνα. Αυτήν την περίοδο θα βρεις πολλές φοιτητικές προσφορές σε αυτά τα είδη.

Τώρα, όσον αφορά τα έπιπλα, έχεις αρκετές επιλογές. Είμαι σίγουρη πως πάντα περίμενες να διακοσμήσεις το δικό σου σπίτι. Σε καταλαβαίνω, γιατί εγώ συγκεκριμένα είχα ξετρελαθεί. Ωστόσο, πριν ξεκινήσεις το ξεφύλλισμα online και μη περιοδικών, κάνε μια mini έρευνα. Μπορείς να δανειστείς ορισμένα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές φίλων και συγγενών που δεν χρειάζονται. Μετά το πέρας των σπουδών σου θα τα επιστρέψεις. Επίσης, αν δεν το ήξερες, υπάρχουν sites με αγγελίες μεταχειρισμένων επίπλων, που πραγματικά είναι σαν καινούργια. Σε αρκετές φοιτητουπόλεις, απόφοιτοι των σχολών πουλάνε τα έπιπλα τους πάμφθηνα.

Πάντως, είτε αγοράσεις είτε δανειστείς έπιπλα και συσκευές, εγώ έχω να σου προτείνω tips που θα σε βοηθήσουν να προβείς στην σωστή επιλογή τους. Θα σώσεις χώρο και χρήματα.

Κρεβάτι με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο

Ένα κρεβάτι με extra αποθηκευτικό χώρο είναι σίγουρα μια έξυπνη επιλογή. Εκεί μπορείς να αποθηκεύσεις ο,τι δεν χωράει στην ντουλάπα σου.

Καναπές – κρεβάτι

Ίσως είναι από τα must έπιπλα, στο οποίο αξίζει να επενδύσεις. Το θετικό με το συγκεκριμένο έπιπλο-πολυμηχάνημα είναι ότι ουσιαστικά έχεις δυο έπιπλα, σε ένα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο σώζεις χώρο αλλά και ένα ποσό χρημάτων, που διαφορετικά θα διέθετες για να αγοράσεις και τα δυο έπιπλα. Έτοιμη για sleepover με τις φίλες/ους σου!

Βιβλιοθήκη ή ραφιέρες

Φοιτητής σημαίνει βιβλία. Και βιβλία χωρίς βιβλιοθήκη σημαίνει ο κακός χαμός. Ειδικά εάν τα χρόνια φοίτησης της σχολής σου είναι 4 ή και παραπάνω, τότε σίγουρα θα χρειαστείς έναν αποθηκευτικό χώρο για ετούτα. Μια ωραία ξύλινη βιβλιοθήκη είναι η κατάλληλη επιλογή. Έτσι, αποθηκεύεις με ωραίο τρόπο τα βιβλία σου.

Εάν πάλι, δεν διαθέτεις τον απαραίτητο χώρο ή τα χρήματα για μια βιβλιοθήκη, η αμέσως επόμενη επιλογή είναι τα ράφια. Πέρα από τα βιβλία, μπορείς να τους προσθέσεις μικρά και διακριτικά διακοσμητικά, για να δείχνουν πιο όμορφα.

Κουτιά αποθήκευσης ή μεγάλα ψάθινα καλάθια

Έχεις ξεμείνει από κενό χώρο στο φοιτητικό σπίτι σου; Μην αγχώνεσαι, είτε μπορείς να φτιάξεις μόνη σου, είτε να αγοράσεις αποθηκευτικά κουτιά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά και σε πολύ προσιτές τιμές. Διάλεξε το κατάλληλο χρώμα και μέγεθος για τον χώρο σου. Μην ξεχνάς, πως πέρα από την χρηστικότητά τους, είναι και πολύ ωραία διακοσμητικά.

Η διακόσμηση είναι σημαντική

Ίσως να μην έχεις την δυνατότητα για μεγάλες και ακριβές αλλαγές. Και είναι λογικό. Διότι το φοιτητικό σπίτι δεν είναι η μόνιμη κατοικία σου. Όμως, με μικρές στιλιστικές πινελιές, ο χώρος σου μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί από βαρετός σε αρκετά ενδιαφέρον. Μην ξεχνάς πως υπάρχουν και πολλά DIY tutorials στο internet, για να πάρεις έμπνευση.

Φυτά + κεράκια

Ο πιο εύκολος τρόπος να αναζωογονήσεις το φοιτητικό σπίτι σου, είναι τα μικρά φυτά και τα κεράκια. Γενικότερα, το πράσινο, σύμφωνα με την ψυχολογία των χρωμάτων μεταδίδει αισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης. Τα κεράκια, επίσης, δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για χαλάρωση. Anti-stress mode on.

 

Διακόσμηση τοίχου

Εάν ο χώρος που διαθέτεις είναι μικρός και δεν μπορείς να κάνεις μεγάλες αλλαγές ή το διαμέρισμα που βρήκες είναι επιπλωμένο και δεν έχεις την δυνατότητα μεγάλων αλλαγών, τότε έχω τη λύση. Οι κενοί τοίχοι είναι ο κατάλληλος χώρος για τη δημιουργική σου έκφραση. Πρόσθεσε μερικά κάδρα ή κρέμασε φωτάκια led.