ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου προς το καλύτερο

Unsplash

Όλοι λένε ότι η Πρωτοχρονιά είναι η ευκαιρία για αλλαγές και νέα ξεκινήματα. Πόσο εύκολο είναι όμως να αλλάξεις τη ρουτίνα και τις συνήθειες μεσούσης της σεζόν; Καθόλου εύκολο. Γι αυτό υπάρχει ο Σεπτέμβριος (ή τα γενέθλιά σου).

Επιστρέφεις από τις διακοπές, άρα και στην καθημερινότητά σου. Τώρα όμως είναι η ευκαιρία να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και μην σκεφτείς ότι χρειάζεται να τα φέρεις όλα τούμπα. Η αλλαγή γίνεται μέσα από μικρές συνήθειες, όσο κλισέ και αν σου ακούγεται αυτό. Εμπνεύσου και ξεκίνα από αυτά που θεωρείς ότι είναι εύκολα για εσένα. Καλό μήνα, καλό φθινόπωρο, καλή σεζόν, καλή ζωή.

Τσέκαρε τον τραπεζικό λογαριασμό

Σου ακούγεται αγχωτικό; Κι όμως, δεν είναι. Αν έχεις την εφαρμογή του τραπεζικού λογαριασμού σου στο κινητό, είναι υπόθεση 2 λεπτών. Νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο των χρημάτων σου, ξέρεις τι σου γίνεται και δεν καταλήγεις να κοιτάς την οθόνη με ανοιχτό στόμα επειδή έφτασε ξαφνικά στα 0,82 ευρώ.

Διάβαζε (από τις καλύτερες συνήθειες)

Είναι ένα καινούριο βιβλίο που έχεις βάλει στο μάτι εδώ και καιρό; Είναι κάποια άρθρα που σε ενδιαφέρουν; Είναι ένα σεμινάριο που κάνεις; Ό,τι διαβάζεις, καλό είναι. Η ενημέρωση, η εξέλιξη και η πνευματική τροφή είναι στοιχεία που χρειάζεσαι στο παρόν αλλά και μακροπρόθεσμα.

Άλλαξε μία διατροφική επιλογή

Δεν χρειάζεται να κάνεις δίαιτες στέρησης ή να αλλάξεις εντελώς τον τρόπο που τρως. Κάνε μία μικρή αλλαγή. Μην φας κέικ το πρωί. Προτίμησε τα φρούτα. Ξανασκέψου το πριν δαγκώσεις εκείνο το κρουασάν πριν κοιμηθείς.

Λιγότερο scroll

Ξέρω ότι το ακούς συνέχεια και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να απέχεις πολλές ώρες από το κινητό ή την τηλεόραση. Ξεκίνα λίγο λίγο. Μην μπαίνεις στο Instagram πριν κοιμηθείς. Διάβασε το βιβλίο που λέγαμε. Τσέκαρε τις εφαρμογές σου και σβήσε αυτή που σου τρώει χρόνο και δεν σου προσφέρει κάτι.

Ένα ποτηράκι (νερό) παραπάνω

Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες. Μην παθαίνεις ψυχαναγκασμό με το νερό. Απλώς φρόντισε να πίνεις λίγο στη δουλειά, λίγο στο σπίτι και λίγο περισσότερο αν γυμνάζεσαι. Έστω και μισό ποτήρι επιπλέον από αυτό που πίνεις τώρα είναι μία τεράστια αλλαγή.

Πες και κανένα όχι

Μπορεί να είσαι μπάλα ενέργειας, αλλά έχεις κι εσύ τα όριά σου. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα και να τα κάνεις και καλά. Ξεκίνα λέγοντας όχι σε αυτά που σου φαίνονται βουνό και μπορείς να κάνεις την επόμενη μέρα. Σιγά σιγά, θα πεις και στα άλλα, που απλώς δεν θες να κάνεις.

Δράση χωρίς πολλή ανάλυση

Δεν συνίσταται να το κάνεις παντού, αλλά πολλές φορές, η σκέψη και η ανάλυση σε κρατούν πίσω από το να υλοποιήσεις μία πολύ καλή ιδέα. Αν θέλεις να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου, πρέπει να παίρνεις και κανένα ρίσκο. Μπορεί να είναι κάτι μικρό και ασήμαντο. Να πας για περπάτημα, να κάνεις μία ερωτική εξομολόγηση, να προτείνεις κάτι στη δουλειά. Να κάνεις το σπίτι λαμπίκο (κι ας λέει το μυαλό να αράξεις στον καναπέ).

Γράψε μία παράγραφο

Οι ψυχολόγοι προτείνουν να κρατάς ημερολόγιο, είτε για να καταγράφεις τα όνειρά σου, είτε για να αποτυπώσεις τις βαθύτερες σκέψεις σου. Γράφε γράφε και μπορεί να καταλήξεις συγγραφέας. Ποτέ δεν ξέρεις.

Κάλυψε τις βασικές ανάγκες

Ακούγεται δεδομένο, αλλά δεν είναι. Όταν πεινάς, να τρως. Όταν διψάς, να πίνεις νερό. Όταν είσαι εξαντλημένη, να κοιμάσαι. Όταν αγνοείς τα σημάδια, το σώμα σου παθαίνει burnout.

Τι μπορώ να αλλάξω σήμερα; Ίσως και συνήθειες

Μην το βλέπεις ψυχαναγκαστικά ότι πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικά. Απλά βοηθά το να ξυπνάς και να σκέφτεσαι ότι έχεις όλη τη μέρα μπροστά σου για να κάνεις αυτά που θέλεις. Η ψυχολογία του ότι νιώθεις να μην περιορίζεσαι, θα σε βοηθήσει να είσαι πιο ανοιχτή σε αυτά που έρχονται.