ΣΧΕΣΕΙΣ

4 ενδείξεις που σου λένε ότι δεν είσαι έτοιμη για δέσμευση (και είναι οκ)

Unsplash

Το κεφάλαιο δέσμευση χωρά ατελείωτες συζητήσεις. Έχουν γραφτεί άρθρα, οι ψυχολόγοι κάνουν συνεδρίες με τους πελάτες τους ώστε να εντοπίσουν την πηγή του φόβου ή γιατί δεν είναι εξίσου εύκολο για όλους.

Δεν θα βρεις απαντήσεις εδώ γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και εντελώς ιδιαίτερη. Αυτό που λείπει περισσότερο από τις ζωές μας είναι η απενοχοποίηση. Η αίσθηση του να νιώθεις καλά επειδή η δέσμευση δεν είναι κάτι που σου ταιριάζει ή κάτι για το οποίο δεν νιώθεις έτοιμη (ανεξαρτήτου ηλικίας). Ναι, είναι οκ να είσαι πάνω από 30 και να μην θέλεις να είσαι με έναν σύντροφο. Να μην κάνεις συμβιβασμούς, να μην μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου και να μην αλλάξεις τον τρόπο ζωής με τον οποίο νιώθεις καλά.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι αν αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είσαι έτοιμη για δέσμευση. Όχι από πού προκύπτει, αλλά αν δεν έχεις μία σοβαρή σχέση, επειδή δεν θέλεις. Όταν δώσεις την απάντηση, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις περισσότερα για τον εαυτό σου και θα σταματήσεις να νιώθεις άσχημα επειδή όλες οι φίλες σου είναι παντρεμένες, έχουν παιδιά ή έχουν βρει έναν σύντροφο. Οι παρακάτω ενδείξεις λένε πολλά για το πώς βλέπουμε τη δέσμευση.

Δεν εμπιστεύεσαι την κρίση σου

Ας πούμε ότι γνωρίζεις κάποιον και δεν είσαι και πολύ σίγουρη για το να σου αρέσει. Μπορεί να σχετίζεται με τις τραυματικές παρελθοντικές σχέσεις. Ή μπορεί απλώς να σου δείχνει ότι αυτή η επιλογή δεν είναι κατάλληλη ώστε να την δεις για βαθύ μέλλον. Αν αρχίσεις να ρωτάς τους άλλους για το τι πιστεύουν για την επιλογή σου, μεταθέτεις την ευθύνη στους φίλους σου και δεν αποφασίζεις η ίδια για τον εαυτό σου.

Γίνεσαι καπνός (μπροστά στη δέσμευση)

Ας σταματήσουμε να κατηγορούμε μόνο τους άντρες για ghosting. Κι εσύ μπορεί να το κάνεις. Δεν είναι θέμα φύλου, αλλά ανθρώπου. Ξεχνάς τι έχεις κανονίσεις, οι φίλοι σου είναι πολύ πιο πάνω από τον σύντροφό σου και βαριέσαι τις συζητήσεις που αφορούν την εξέλιξη της σχέσης ή τα συναισθήματα. Δεν είναι μεμπτό, αλλά είναι μία τρανταχτή ένδειξη ότι προτιμάς να είσαι ελεύθερη κι ωραία.

Ο λάθος άνθρωπος (που νομίζεις ότι δεν θέλει δέσμευση)

Οι επιλογές μας δείχνουν ακριβώς τη φάση στην οποία είμαστε. Δεν υπάρχει λάθος άνθρωπος, υπάρχει η επιλογή που με βολεύει στην εκάστοτε φάση. Αν έχεις ένα pattern ανθρώπων που είναι στον κόσμο τους και δεν τα πάνε καλά με τη δέσμευση, καθρεφτίζουν και τις δικές σου ανάγκες. Όταν είσαι σε φάση δέσμευσης, γνωρίζεις και τον άνθρωπο που θα ικανοποιήσει αυτήν την ανάγκη. Ας κάνουμε και λίγη ενδοσκόπηση. Καλό κάνει.

Βλέπεις μόνο προβλήματα

Κάθε σχέση έχει τις καλές και τις κακές στιγμές. Αν απολαμβάνεις να δημιουργείς εντάσεις συνέχεια και να κάνεις την τρίχα τριχιά, μήπως απλά δεν θέλεις να είσαι σε μία σχέση; Μήπως σε κουράζει η δέσμευση αλλά προτιμάς να το τραβήξεις στα άκρα από το να το παραδεχτείς; Είναι πολύ πιο βολικό να κατηγορείς το ταίρι σου από το να παραδεχθείς ότι η δέσμευση και η συνύπαρξη είναι κάτι που δεν αντέχεις. Όταν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, κάνεις ειρήνη μαζί του και δεν νιώθεις ενοχές.